- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

[ ? 1849. július 16.]

Stuller Ferenc kormánytanácsos a kormányzóhoz felterjesztett eredeti jelentés alapján kivonatos tájékoztatást küld egy meg nem nevezett szervnek Perczel Mór tudósításáról, amelyben az beszámol a Tisza-vonal védelméről, az ellenség mozdulatatairól és Szeged megvédéséről.

***

Perczel Mór tábornok az ország kormányzóját következőkről tudósítja, mellynek másolatát van szerencsém közölni, miután az eredetit kormányzó úrnak futár által megküldém:
Az ellenség kezd szorítani.

Knézsich rendeletem nyomán Tokajt elfoglalá, honnét az ellen kitakarodott. Korponay T.Füredet, Polgárt és az egész Tisza vonalt tartsa.

Kazinczy rendeletet nyer, Knézsichel összeköttetésben lépni. Cibakháza jól fedezve.
Szolnokon Lenkei hadosztálya 8000 emberrel. A főhad Abonyban mintegy 17000 fő.
A Tiszántúl összesen Knézsich, Korponay és a N.Váradon hagyatni rendelt erő Cserey alatt mintegy 8000 fő, Tiszán innen 26 000.

Az ellenség már 14kén Gödöllőn egyesíté magát az Árvából lejött erő a Miskolci erő két harmadával. Poroszló körül maradhatá vagy 12 000 fő. És így Tiszán inneni állásom két oldalról is fenyegetve Újszászról ma ide Abonyba jövék, egy részről Szegedet mennyire lehet fedezendő, más részt Tiszán úti sietésem is biztosító. Seregeim ujjak; de talán valamit még is tehetnek Desewffi hadai elkényeztetve, a lengyelek féktelenek; mindennap bor! ez nállam nem ment.

Az ígért fegyvert, lőkupakot, gyutacsot és 6fontos üteget kérem; mert igen kevés ágyúm. Pénzem mind ki fogyva, sietve kérek 120 000 ftot.

Seregem nem akarom kockáztatni, mert a felső sereg legutolsó megmentése, és már most tökéletes elzáratása után már most mondható ettől függ életünk.

Én holnap, vagy holnapután átkelek a Tiszán, onnét védendő Szegedet is.

Perczel Mór mk. Július 16. 1849.
Stuller Ferenc korm. tanácsos

***
HL 1848/49: 38/64.
Magyar nyelvű, korabeli fogalmazvány.
KAW SchA AFA KiU 186. fasc. 1849 – 7 – 173.