- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

[ ? 1849. augusztus 8-9.]*.

Simbschen cs. kir. vezérőrnagy jelentése az augusztus 8-i csatádi ütközetről.

***

Báró Simbschen vezérőrnagy dandárparancsnoksága.

Jelentés
az augusztus 8-i csatádi ütközetről.

A Grabacon keresztül Csatádra történő mai előnyomulás során az utóbbi helység előtt az ellenségbe ütköztem.
Az út bal oldala felől 3 ulánusosztállyal és 2 könnyűlovas-osztállyal-, az út jobb oldala felől pedig 1 ulánusosztállyal támadtam meg.

A 4. számú lovassági üteg középen követte őket, és támogatta ezt a támadást egy vértesosztály által fedezve. Magán Csatádon keresztül az Anasbag-vértesek alezredesi osztályának egy szárnyát küldtem, miközben a maradék balról megkerülte a helységet.

Az ellenséget – amely mindjárt kezdetben 6 ágyút vetett be és ezeket 8-10 huszárosztály fedezte – megtámadtuk és visszavetettük. Néhány honvédzászlója is láthatóvá vált. Egy ágyút és 1 lőszerkocsit zsákmányoltunk, 40-50 huszárt, közöttük 1 törzs- és több főtisztet összevagdostunk és néhányat foglyul ejtettünk, közöttük 1 sebesült törzstisztet. Néhány ulánus és 1 ezredparancsnok az ezredzászlóval** átállt hozzánk.

Miután a csata gróf Wallmoden altábornagy úr excellenciája parancsára az előretolt osztályok visszavonásával félbeszakadt, a dandár 2 rendben*** az úton Csatádról Jécsára ment és ott megálltunk.
Az előretolt osztály visszavonulásakor az ellenség makacsul üldözött bennünket, jól alkalmazott tüze azonban a visszamenetben jobboldalt levő 3. számú és a 4. számú 1/2 ütegnek – amelyeket gróf Mennsdorf ezredes 2 könnyűlovas-osztálya és gróf ……… ezredes **** 1ulánusosztálya fedezett – részben visszatartotta az ellenséget a további követéstől, és egészen Jécsa mögé és mellé vonult vissza.

Később a 3. hadtest vonult Jécsa felé az úton előre és megszállta a helységet. A 3. hadtestparancsnokság felszólítására a dandár oldalazta***** ezt az előnyomulást mindkét szárnyon, a helységet azonban az ellenség már elhagyta, a 3. hadtest elfoglalta azt és a dandár Jécsa mögött vont tábort.******

Simbschen vezérőrnagy

***
HL 1848/49: 42/256b
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 173. fasc. 1849 – 8 – 74b.
* A keltezés hiányzik az iratról, girodai vettemezésének ideje augusztus 12-e, tehát 8-a és 12-e között keletkezett.
** Az iratban: “…1 Estandart Führer mit der Estandarte…”
*** Az iratban: “…in 2 Treffen…”
**** A név olvashatatlan.
***** Az iratban: cotoyirte.
****** Az utolsó három bekezdés a tisztek és a csapat hősiességét emeli ki, illetőleg utal egy kitüntetési- és egy vitézségi kimutatás mellékelésére.