HunHír.info

2017. Jégbontó hava 21. nap, Réva napja.

Tudós tűz őrzése, motoron száguldó nyilasok

IV. Magyar Hagyományőrző Motoros Találkozó

2008. július. 29. 08:15G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Idén júliusban ismét benépesült a kemping Monorierdőn, hogy helyet adjon a North Patrol MC Chapter Abony immár hagyományos hagyományőrző nagy seregszemléjének. Ez az a buli, ahol egymásra talál a rocker és a tradícióvédő, ahol egyformán elfogadott viselet a farmer és a bőgatya, a bőrdzseki, vagy a hímzett mellre való.


A fiúk idén valamiért úgy érezték, hogy a negyedik nagy találkozónak nagyobbnak, sokrétűbbnek és komolyabbnak kell lennie, mint az eddigieknek. Erre alapot adott az is, hogy a North Patrol rendezvénye immár fogalommá vált az ezeréves határokon belül, tehát mind a csonka országban, mind az elszakított országrészeken. Jöttek is szép számmal a magyar motorosok, akiknek ingyenes volt a belépő, ha át kellett lépniük a helyszínre jutáshoz egy országhatárt.

Természetesen az időjárás szeszélyessége elleni védekezés volt a programszervezés mellett a második legnagyobb feladat, hiszen a tavalyi évet leszámítva azért jócskán jött az égi áldás a találkozó időpontjában, és a fiúk idén sem bíztak semmit a véletlenre. Lehet ugyan táltos dobokkal kérni az égieket, hogy ugrasszák el a vihart, zivatart, esőt hozó fellegeket, és énekelni is lehet a napért az éjszakában, de ebben a fura össze-vissza világban mégiscsak az a jók, ha technikai eszközökkel készül fel a fentről jött nedűre az ember.

Minden eddiginél nagyobb sörsátrat szereztek a rendezők, kiváló, jól felszerelt büfépulttal, és arra is figyeltek, hogy itt, ezen a jellemző találkozó-, étkező- és ivóhelyen legyen egy kis színpad is. Így a nagy-nagy mulatozások, irredenta- és katonanóták közös éneklésének a helyszínévé is vált, hiszen Waszlavik Gazember László olyannyira jól érezte magát, hogy hivatalos koncertje után éjjel kettőtől reggel nyolcig megállás nélkül húzta a talpalávalót, a betyárnótáktól a katonadalokon át a két világháború közötti, mindenki által ismert és szívesen énekelt lelkesítő dalokig.

A nemzeti rock nagyágyúja, a Kárpátia idén kizárólag a North Patrol MC abonyi rendezvényén lépett fel egyedül motoros fesztiválon, s Petrásék nem megtagadva magukat, irányultságukat és a gyökereiket, éppolyan hangulatot varázsoltak a kempingben felállított színpadra, mint idehaza és a történelmi Magyarország más nagyobb városainak sportcsarnokaiban. A Kárpátia összehozta ismételten a motorost, a hagyományőrzőt és a „hétköznapi halandó” rajongót, több ezren énekelték együtt az együttessel a már-már legendásnak tűnő felvételeiket, a régi idők hangulatát idéző Petrás-szerzeményeket.

Az Ismerős Arcok, amely a Pannon Rádió Rockszerda adásnapja segítségével indult el a siker útján, és lett egy huszadrangú zenekarból mára az úgynevezett nemzeti oldal egyik meghatározó bandája, szokásos színvonalon teljesített, de nem okozott csalódást az Ezüstpatak, illetve a További Magyar Hangok sem.A négynapos rendezvény egyik kiemelkedő része volt a nagy máglyagyújtás, amelyet idén már az ősi hagyományoknak megfelelően, komolyan, megfontoltan és átérezve a jelentőségét valósítottak meg. Az ősi szokásrend alapján építették fel a rakást, és egy tudó magyar ember által megszentelt tűzből gyújtották meg. Az égő hasábokhoz bárki hozhatott fát, így a lángnyelvek a mindenki tüzét szimbolizálták, amely a közösségérzetet, a szív, az akarat, az egy Isten és az egy nemzet összetartozását jelképezték.A North Patrol MC képviselői egész délután vigyázták, hogy el ne aludjon a fényt is jelentő láng, és a máglyagyújtáskor már ezt a folyamatot is érzékeltetni tudták. A táltos dobok hangja az égbe szállt, a magyar kézművesipari termékek, az erdélyi Szék nevezetű település régi ruhái, a könyvek, a Szolgai-grafiákkal díszített pólók mind-mind azt jelképezték, hogy egy kézműipar, egy szellemi kör és egy gasztrokulturális társaság is része már annak a folyamatnak, amely a magyar termékeket, a magyar művészetet, a magyar építészetet akarja egy kalap alá hozni, és az élet részévé tenni.Az Árpád-nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület egész jurta falut épített fel, és nagyon sok régi viseletbe öltözött ember jelent meg a rendezvényen. A múlt és a jelen egészséges és szükségszerű keveredését jelentette akár Ferenczy György és a Rackajam fellépése, ők a blues-t ötvözik a magyar népzenével, ami azért is érdekes kísérlet, mert a magyar népzene gyakorlatilag Európa blues-a, de úgy is mondhatnánk, hogy a pentatónia a közismerten Amerikából származó zenei irányzatnak is sokat segített. Mint ahogyan Rock Tamás megfogalmazta, koncertjében a sámán szabadsága találkozott a blues zenész improvizatív képességeivel.A mára már többszörösen átértelmezett kultfilm, a Könnyű Lovas meghatározó dala, a Vadnak születtem felcsendülésekor pedig a Nap Párducai íjászbemutatójukat, motoros nyilazással is színesítették.

A Romantikus Erőszak, a nemzeti rock másik közismert, a punkot, a rockot és a népzenét ötvöző koncertje is hatalmas sikert aratott, többször is vissza akarták hívni a színpadra a zenekar tagjait, akik egy új énekesnővel megerősítve a Hun és Magyar Mondák, illetve legújabb hanghordozóik pörgős, lelkesítő dalaival léptek a közönség elé. A Kormorán is megjelent a rendezvény utolsó napján, világzenéjükkel szórakoztatva a Romantikus Erőszak muzsikájánál feldobódott közönséget.Nem szabad megfeledkezni a kerecseny bemutatóról, amelyet Gasztonyi Dani produkált, és a tudó emberek iskolájáról, akik közül Tóth Tibor egy nagysikerű előadást tartott az őstörténetben és a magyar múltkutatásban egyre jobban elmélyedő motorosoknak.Innen már nem lehet megállni, hiszen a mostani pár nap még nagyobb lendületre ösztönözheti az abonyi vasparipásokat. A motoros találkozójuk bekerült az úgynevezett érdekes és érdemes évi események nagykönyvébe, és biztos, hogy egyre több civil koncertlátogató és az ősi múlt után érdeklődő, de a motoros életformát is kíváncsian, kutakodva figyelő embert vonz majd a helyszínre, ahol a tábor bejáratánál ott leng az Árpád-sávos lobogó.

(A tudósítás nem jöhetett volna létre a North Patrol MC Chapter Abony sajtófőnöke, Rock Tamás segítsége nélkül.)
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Egészen szép vagy Csíksomlyói Szűz Anyánk!
Egészen szép vagy Csíksomlyói Szűz Anyánk!
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum naptár 2017
Trianon Múzeum naptár 2017
Naptár - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az Illuminátusok és az új világrend - Összeesküvés elméletek sorozatAz Illuminátusok és az új világrend
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az okkult VRIL társaság és a náci UFO-k rejtélye
Az okkult VRIL társaság és a náci UFO-k rejtélye
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyepű - Czakó GáborGyepű
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

A HunHír barátai

Legolvasottabb hírek

HunHír-Tudósító

Képtárak

Felhívások

Közlemények


Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
© 2002-2017 Rockszerda
Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat