HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Idén is elöntötte Alsóörsöt az Harley-hőhullám

2007. július. 26. 10:53G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Nyolc év egy gyermek életében is nagy idő, az pedig, hogy immár nyolcadszor lehetett sikeresen megrendezni egy monstre motoros fesztivált azt jelzi, hogy egyre szélesebb a társadalmi igény ennek a szubkultúrának a megismerésére. Az alsóörsi Harley-Davidson-fesztivál idén is azt produkálta, amit megszokhattunk.
Mindig egy fokkal határozottabb, professzionálisabb a szervezés az előzőhöz képest, és nyílik az olló, így már meghívásszerűen is jönnek örömködni nem csak a motorosok, hanem a civilek is.

Az idei fesztivál mottója is alátámasztotta a fenti gondolatokat, hiszen plakátokon, szórólapokon és minden promóciós terméken azt jelezték: mindegy, hogy mivel érkezel, az a fő, hogy itt legyél. Azt, hogy szeretjük az országutat és természetesen szívünk csücske a mellette lévő fogadó, alapvető motoros állásfoglalás, és a megérkezéshez kell a lehetőség és a biztonság. A Harley-Davidson fesztivál létrehozói éppen ezért újításképpen szövetkeztek az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságával is, hogy ne csak jól, de biztonságosan is uralják a vasparipákat a szelíd és a kevésbé szelíd országúti vándorok.

Rendőrök és civilek a két nagy újítás – foglalhatjuk össze talán a legmeghatározóbb változást, illetve továbblépést, és minden öndicséret nélkül elmondhatjuk azt is, hogy motoros életmódmagazinunk, a Wild standja is jócskán belelépett a felnőttkorba a látogatók reakciója, hozzáállása és elfogadása alapján. A Carlo nevezetű olasz Harley-s most mint szabad motoros érkezett menetrend szerint a fesztiválra, és bizony büszkén mutatta azt a képet, amely jó pár évvel ezelőtt róla készült, és a Wild-ban köszönt vissza. Ezek szerint külföldön is egyre népszerűbb magazinunk.

De térjünk vissza a fesztiválhoz, ahhoz a többnapos balatoni mámorhoz, amire éppúgy készül motoros, mint helybéli, hiszen gyakorlatilag a felforrósodott 71-esen dübörgő gépcsodákkal, a motoros felvonulással kezdődik a balatoni szezon. Az érintett települések vezetői ki is használják a nagy buli adta lehetőséget, falujuk idegenforgalmi invitálójában is nagy szerepet kap a fesztivál. A balatoni borok, a sült hal és a vitorlás mellett már a Harley is szinte balatoni szimbólumnak számít.

Akik ott voltak idén Alsóőrsön, azok szokás szerint részesei lehettek egy olyan, azért a privátokhoz közelítő fesztiválnak, ahol az imádott márka, a Harley-Davidson mellett egyre több más vas is megjelenik, és egyre több olyan motoros, aki talán a Wild hatására is próbálja ötvözni a magyar múltat az amerikai gépgyártás csodájával, illetve a technikai fejlődést a régi jelképekkel, motívumokkal és kifejezőeszközökkel is közös nevezőre hozza.

A nyomtatott sajtóban először most a Wild olvasóival osztjuk meg a titkot: az összetartozás és a magyar közösség egyik új „sztárszimbóluma” a fesztivál utolsó napján fellépő Rúzsa Magdi is ezt a trendet erősíti. Isten áldása kísérjen – hirdeti a kezén viselt rovásírásos gyűrű, a nyakában hordott medált pedig a magyar koronázási jogar egyik meghatározó motívuma díszíti.

Akik ott voltak idén is Alsóörsön tehát, mint egy ilyen fesztiválon megszokhattuk, jókat ehettek-ihattak, és a Balaton-parti település környékén néha még azt is elnézték a rendőrök, ha valaki bukó nélkül merészkedett ki az útra. Igaz, azért egyszer-kétszer a fák mögé beállították a traffipaxos gépkocsit is.

Külön kell szólnunk a koncertekről. Szívet-lelket melengető volt, hogy Tunyogi Péter, a legendás énekes túllépett önmagán, és tényleg úgy szóltak a 80-as évek korszakváltó rockballadái, ahogy az egykori tízezres lélekszámban látogatott fesztiválokon megszokhattuk. Jó volt az EDDA, és a Tankcsapda is a szokásos színvonalon teljesített. Török Gyugyó Ádám és a Mini ismételten felidézte a régi autóstoppos balatoni nyarakat, a régi zenés szórakozóhelyek hangulatát, Eric Burdon és az Animals pedig megszólaltatta minden idők egyik leghíresebb dalát, a Felkelő nap házát, több egymás után következő generáció nagy házibulis nótáját. Deák Bill megidézte Radics Bélát, az égen kondenzcsíkot húzott gépével Vári Gyula világrekorder műrepülő. Emberek sokaságát mozgatta meg a Motoros Triál bemutató Szelei Ferivel, és Mókus kaszkadőr show-ja is tátott szájú emberek sokaságát vonzotta a betonra.

A több ezer motoros elhagyta Alsóörsöt az ottaniak nagy sajnálatára, hiszen a környékbeli szálláskiadók, kocsmárosok is jól profitálnak a vasparipások ottlétéből. De ez az összejövetel arra is jó, hogy a külföldiek és bizony a hazai élménygyűjtők is megismerhessék kincsünket, a magyar tengert, a Balatont, annak és környezetének csodás természeti kincseit, műemlékeit, ezt a varázslatos tóparti világot. A motorok így, ha kisebb számban ugyan, de egész nyáron dübörögnek a tó körül, és jelenlétükkel hirdetik, hogy tenger nélkül is tengeréhez vándorolhat a magyar.

(Megjelent a Wild motoros magazin júliusi számában)
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egregorok - Mark StavishEgregorok
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat