HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Zarándokmenet motorral

2006. június. 10. 12:56HunHír.Hu

Hogy is van az, amikor Bujdosó Janó nyeregbe szólít? Régi ismerősök és ismeretlenek, házaspárok és magányosak ülnek motorra, hogy részesei lehessenek a különleges eseménynek. Csíksomlyói búcsú - Trianon évfordulókor. Macho élménybeszámolója.
A borsi határátkelőnél gyülekezett a csapat. Dr. Dombi Ábel vezetésével gyorsan átcsúsztunk a kocsik mellett, és beálltunk a felvezető rendőrautó mellé, a sor végét Dezső- bátyánk zárta az ellátmánnyal. Nyolcvanas tempóban, száz kilométerenként megállva haladtunk. Már beesteledett, mire felértünk az első szállásunkra a nyárádszentmártoni lovastanyához.


Tekintse meg képtárunkat!


A háziak pálinkával és remek vacsorával fogadtak, éjjel eleredt az eső. Reggelre reménytelenül beborult, a sátrazók többsége csúnyán beázott, de esőruhában folytattuk motoros zarándoklatunkat. Héjjasfalvánál, ahol utoljára látták a Költőt jegyzeteibe mélyedve, fertőtlenítőcsoport fogadott: lespricceltek és átküldtek egy műperzsa szőnyegen, amit átitattak vegyszerrel.

Hol elállt, hol eleredt az eső, de mi rendületlenül motoroztunk tovább. A csíki medencét meglátva mindenkinek hevesebben kezdett dobogni a szíve, ahogy a felhők közt kikandikáltak a kegytemplom ezüstszürke tornyai.

Tisztivel a Szent Péter templom melletti plébánián találkoztunk. Megengedte, hogy a sátrazás mellett az imateremben is alhassunk, de szigorúan fejezte be: hatkor szentmise és keresztelő a templomban! Meghitt hangulatú szentmisén vehettünk részt. A Csibészek zenekara játszott és Úrfelmutatás előtt pár percre áramszünet lett.

A tábortűz mellett lassan kiderült, ki miért is jött Csíksomlyóra.

Reggel összeálltak a keresztalják. Tiszti ránk szólt: jöhetnek velünk, férfiemberek a férfiakkal, asszonynép az asszonyokkal! Énekelgetve lassan ballagott a menet. Néhányan lemaradtak, néhányan előrébb kerültek, mire a nyeregbe értünk. A nap kibújt a fellegek alól, és bár a környező hegyek csúcsai hatalmas felhőket fogtak, felettünk ragyogott az ég.

Bárkivel beszéltem azt mondták, lelküket megérintette a Himnuszok éneklése alatt valami. Bizony nekem is remegett a kezemben a koronás zászló és hargitai farkas szorongatta a torkomat. Leballagva a hegyről elszakadtam a többiektől. Hirtelen Tiszti állt előttem a keresztalja élén, mosolyogva intett be a sorba. Egy meredekebb résznél a lányok kiemelték a Mária szobrot a virágokkal feldíszített saroglyából. - Segít lehozni? - kérdezték. Ölemben Máriával én voltam a legboldogabb búcsús egész Csíksomlyóban!

Délután meglátogattak minket is a fehér hunok, Tánti kínálta őket pálinkával, ahogy illik. Este zenés vacsora volt a tábortűz mellett, amit sajnos elmosott az eső.

Reggel jöttek kísérőink a rendőrök, nagy dudálás közepette vágtunk át segítségükkel a tömegen. Mindenki integetett, mosolygott, néhányan meg- megérintettek minket. Én elhagytam a csapatot, egy kedves ismerős családot látogattam meg Szentdemeterben, míg a többiek visszamotoroztak Nyárádszentmártonba. Délután négy óra tájban mi is megálltunk egy pillanatra akkor, amikor a többiek meggyújtották a nemzetiszínű szalaggal átkötött kis fadarabokból készített máglyát Trianon szomorú emlékére.

Hétfőn reggel újra együtt a motoroztunk, délután öt óra tájban már a határon voltunk, ahol kisebb csoportokra osztódva indult mindenki hazafelé.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat