HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Húsz, nyolcvanhat, kétezerhat

2006. május. 07. 13:18G. Kirkovits István - HunHír.Hu

A dévai gyerekek már várják, hogy szeptemberben ismét megérkezzenek a nagydarab bácsik motorral, ajándékokkal és kedvességgel, de az őszi nagy kirándulás előtt még van egy teljesítendő Bujdosó-féle feladat. Az ország-világ előtt ismertté vált motoros idén Csíksomlyóra szervezi a kétkerekű lovagok nagy túráját: Babba Máriához a hit és a soha nem felejtés szellemében.


Janó, ez a csupa szív, önzetlen motoros nagyon sokat tett a vasparipások elfogadtatásáért, és barátaival, a hozzá csatlakozókkal bizonyította, hogy a szív számít, s nem pedig a megjelenés.

Janó most ismét nagy fába vágta a fejszéjét, mert úgy gondolta, hogy van még egy helyszín, amelyet minél több embernek fel kell keresnie, aki hazafinak, szabadnak, múlttisztelőnek és valamilyen szinten hívőnek érzi magát. A csíksomlyói búcsú mára már nem egy vallásos ünnep, hanem a világ magyarságának találkozója a Nyeregben, a Kárpátok előtt, ott, ahol sokak vallása szerint egy csodatevő kegyszobor várja a zarándokokat a világ minden szegletéből.

Ott, a felkelő nap sugara előtt találkozhat a régmúlt és a jelen, a felhők mögé odaképzelhetjük Babba Máriát, a hun ősök tisztelt asszonyát, a keresztények Szűz Máriáját, hogy a csángók énekével és a virrasztók dalaival lélekben átúszhassunk a világmindenségen. Ott néha még könnyezni is szabad, mert vizet fakaszt a szemben az ének, a szív csücskében ott a kitárulkozásvágy, és lelke, hullámzása és kisugárzása van a tömegnek.

Jó érzés ott találkozni emberekkel, s jó érzés mosolyogni. Ez az alapvető emberi megnyilvánulás mára már az érték kategóriájába tartozik, mert többen szitkozódnak, mint nevetnek és többen acsarognak, mint baráti jobbot nyújtanak.Menni kell tehát Csíksomlyóra azért is, mert az évfordulók köteleznek, mert nyolcvanhat év nem telt el nyomtalanul, és hogy egyszer majd egység legyen a nagy hegy takarásában, ahhoz kell a fohász, kell a pogány ima, és bizony kell a szeretet és a tisztelet. Amikor ereszkedünk a Hargitáról, és elénk tárul a Csíki-medence, valahol ott belül érzi az ember, hogy gyorsan közelebb kell kerülni azokhoz a természetes és épített magaslatokhoz, amelyek uralják a környéket. A kéttornyú templom messziről integet, és vár, mert ez a dolga, amióta világ a világ, amióta emberek megalkották Isten dicséretére és önmaguk Kárpát-medencei létének bizonyítására.

Bujdosó Janó most Csíksomlyóra szervezi a motorosokat, ugyanolyan intenzitással, mint amikor Böjte Csabáékhoz indultak. A szálláshelyek lefoglalva, az útvonal kidolgozva, a mottó megfogalmazva: "Nyugodt motorozás, esténkénti beszélgetés, lelki felkészülés, közös séta a hármashalom oltárhoz több százezred magunkkal". Egyszerűen leírhatatlan az élmény, amit a közös út alatt lehet szerezni, amíg az ember megérkezik Csíksomlyóra a kegytemplomhoz, és amíg a keresztaljákkal együtt eljut a hármashalom oltárhoz az embergyűrűn keresztül. Amikor táblák jelzik, hogy ki honnan érkezett, amikor egymásra tekint a nyugat-dunántúli, a pesti vándor, az alföldi betyárutód, a szórványban élő szatmári, a konok székely, vagy az anyanyelvéért küzdő, régi hagyományait, vallását és nyelvét ápoló csángó magyar.Aki tud menni, az csatlakozzon Janóékhoz, mert tényleg egy életre szóló élménnyel lehet gazdagabb és az is nagyon fontos, hogy ezerkilencszázhúsz is kötelez. Mindent el lehet venni az embertől, az országtól, egy néptől, de ott, ami a fejben és a lélekben van, azt áthatolhatatlan drótakadály védi, az megközelíthetetlen, távolságokat legyőző és örökérvényűen szabad.

Meg kell maradni magyarnak a Kárpát-medencében, meg kell maradni magyarnak a világban, és kuszált korunkban kell ehhez a feltöltődés. Ott, ahol futnak az évszázadok, ahol kibomlik a zászló a hegy felett, és ahol százezer torok énekli, hogy Boldogasszony Anyánk, égi nagy pátrónánk, ne feledkezzél meg szegény magyarokról.Kapcsolódó link:
Bujdosó Janó felhívása - A túra útvonala

Kapcsolódó írásunk:
A dévai árvákhoz dübörögtek a motorok
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!! - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!!
Naptár - Bolti ár: 14 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
29% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat