HunHír.info

2019. Ígéret hava 21. nap, Rof napja.

Ismerős történet

2005. november. 09. 13:55G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Még boldogult rádiós koromban történt az eset. Éppen a Rockszerda adását szerkesztettem a néhai Pannon Rádióban, amikor bejött a stúdióba egy fiatalember. Fekete nadrág, fekete levágott ujjú ing, copfba kötött haj, tetoválások. Szóval minden külső jelleg adott volt, hogy első látásra szívembe fogadjam. Egy olyan zenekar képviselője volt ez a fiatalember, amely sikeresen lavírozott a rockzene útvesztőiben, énekelt a nyugati indíttatású szabadságérzetről, a bulizós hétköznapokról.
Már akkor úgy tűnt, illetve korábbi csapatánál is érzékelhető volt, hogy azért ennél több van az egészben, és ez nem elégíti ki munkásságát. Kezében tartott egy teleírt papírlapot, amelyen két dalszöveg volt olvasható. Elkértem, megnéztem, s azonnal megfogtak a gondolatok. Egy régi népdal újszerű értelmezése, a szívem csücske, Erdély hangulata, amely egyértelműen más volt, mint a mexikói hangulat, vagy egy csizmás, ivós éjszaka.

Beszélgetni kezdtünk a zenekar jövőjéről, terveiről, s miután a szövegek azzal a nem titkolt szándékkal készültek, hogy egyszer talán hallgatóak is lesznek, buzdítottam a fiatalembert, hogy minél hamarabb legyen ezekből zeneszám. Ez megtörtént, s hamarosan a rádió kedvencei közé kerültek az akkor akusztikus gitárra hangszerelt költemények.

Itt volt a titok, amely iskolapéldája lehet annak a változásnak, amely lezajlik a sokat próbált rockerekben. Amíg nem ismerhetjük, addig a nagy nyugati világ jelenti a szabadságot. Amikor már bepillanthatunk a csillogás mögé, akkor magunkba, múltunkba fordulunk, és kelet felé tekintünk. Az erdélyi élmények, a megmaradt régi porták, templomok látványa, a kapcsolattalálás az ottani emberekkel, földművelőkkel, ősi életformát gyakorlókkal jelenti azt, hogy beindul bennünk a tudásigény, és akkor már itt keressük az igazságot és a szabadságot.

Amikor rájövünk, hogy minek nekünk egy tengeren túli ország lobogóját a pólónkon viselnünk, amikor van nekünk is hasonló, sőt, jó párszáz évvel idősebb, akkor már jó úton haladunk az értékelvű szelektálás felé.

De térjünk vissza a fiatalember történetéhez. A rádióban játszott akusztikus szerzeményeket több dal követte, s megjelent egy nagylemez is, amelyben már általános emberi érzésekről, gondolatokról, az apa-fiú kapcsolatról, a családi háttérről, a jelen visszásságairól és a múlt nagy-nagy fájdalmáról is szóltak a szövegek. A nyugati hatás alábbhagyott, a klasszikus rock and roll dallamokat kísérte a tradicionális magyar népzene. Egyre többen ismerték meg és szerették meg ezeket a dalokat, és a fiatalember, illetve csapata ki is nőtte a párfős klubokat. A motorosok, akik szerették előző zenekarait is, még nagyobb szeretettel és figyelemmel fordultak feléje, mert ösztönösen érezték, hogy sokkal többet, mélyebbet és fontosabbat mond, mint korábban és sokkal jobban a szívre és a lélekre hat a történet.

Nyerges Attila mára közismert ember lett.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat