HunHír.info

2019. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Rock a nemzetért

2005. június. 07. 17:33G. Kirkovits István - HunHír

Szűk kis hazánkban egyre inkább teret hódít az a zenei irányzat, amelyet a társadalmi viszonyokra is tekintettel nemzeti rocknak neveztek el. Az ország jobbik felének tömegrendezvényein és koncerttermekben, hangulatos kiskocsmákban egyaránt feltűnnek ezek az olyan csapatok, amelyek kifejezik a XXI. századi magyar életérzést. A műfaj kialakulása természetesen nem volt véletlen, az előzmények több mint húsz évvel ezelőttre nyúlnak vissza, de mára olyan meghatározóvá vált, és annyira kedvelt a gondolkodóbb körökben, hogy legújabb kori sikereiről érdemes inkább beszélni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az úgynevezett klasszikus magyar rockzenében már évtizedekkel ezelőtt megjelentek az úttörő elődök.
A rock, ez az ekkor oly lázadó műfaj meghatározó jelentőséggel bírt a letűnt évtizedekben is, hiszen sugározta azt a vágyat, amely eltért a hivatalos irányvonaltól. A szabadság szeretete és tisztelete az 1990 előtti időszakban egyértelműen az úgynevezett fejlett nyugat felé irányult, a magyarországi nyíló szeműek onnan vártak kulturális, ideológiai bíztatást, amelyet a zene közvetített az akkor még lezárt határokon keresztül.

A rock a hatvanas évek végétől tükrözte az adott társadalmi állapotokat, még azt is megkockáztatom, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme volt a szocialista falak lebontásáért folytatott küzdelemnek. Nyugati hatást továbbított, ami abban az időszakban egyenlő volt a szabadsággal, de már megjelentek azok a dalszövegek, amelyek speciálisan a hazai helyzetet vették górcső alá, vagy éppen a magyar múltból próbáltak ihletet meríteni.

A P. Mobil Honfoglalása élen járt a maga idejében, és még az István, a király című rockoperát megelőzve a rockzenei szvit először részesítette a közönséget zenei és történelmi élményben egyaránt.

A Nagy Feró vezette Beatrice, az úgynevezett csöves világ bemutatásával és a szocialista megkötések elleni spontán lázadások tolmácsolásával hívta ki maga ellen a sorsot és az akkori vezetők rosszallását, de nem lehetett nem észrevenni, hogy a hurráoptimistának lerajzolt világban súlyos társadalmi problémák érlelődnek. Az elmúlt időszakokban a régi megbecsült nagyok mellé újabb bandák is felsorakoztak, és ennek a csapatnak egy meghatározó szeletét alkotják azok a zenekarok, amelyek az úgynevezett nemzeti rockot képviselik.

Ezek az együttesek időszakunk globalista kihívásai közepette sajátos eszközökkel próbálják bemutatni a hiteles magyar múltat, és megéneklik a XX. század magyarság számára fájdalmas, döntő sorscsapásait. A zene és a szöveg összhangja a titkuk, mert a hovatartozás érzete, a saját magunk és népünk elfogadása egyre több embernél lesz fontos, meghatározó tényező.

A csapatok térnyerését, a régi zenekarok feléledését, és az újak létrehozásának folyamatát az egykori Pannon Rádió Rockszerda című adásnapja indította el 2000-ben. Az adó zenei kínálatának nagy részét tették ki azoknak az akkor már feloszlott bandák a nótái, amelyeket nemre, korra való tekintet nélkül egyre többen szerettek meg. A nagy siker eredményezte, hogy aktivizálódtak ezek a zenekarok, újból összeálltak, és ismételten hanghordozók készítésébe fogtak. Vannak olyan csapatok, amelyek nem bírták az iramot és visszavonultak, de az igazán elkötelezettek és a szakmai szempontból is az első körbe tartozók egyre jobban aktivizálták magukat.

Az Ismerős Arcok, a Kárpátia, a Romantikus Erőszak más-más utat jár be. Különbözőképpen szólítják meg a közönséget, hiszen zenéjük is más, de egyben mindenképpen azonos. Áthatja a hazaszeretet, a magyarságról, annak jelenéről és remélt jövőjéről szólnak a dalszövegek. Mert ezekkel a zenekarokkal is otthon lehetünk a fesztiválokon, a koncerteken itt, Európa közepén, és otthon lehetünk, mert ezer éve odatartozunk - Európában.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat