HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

Az óriások építette vár

2005. március. 03. 12:04G. Kirkovits István

Több alkalommal is kértünk mindenkit, hogy a történtek ellenére is utazzanak Erdélybe, a Székelyföldre, hiszen a látogatással, az ottani szolgáltatások igénybe vételével tudják segíteni a székelyek és a magyarok röghöz kötődését. Sok motoros ismeri már Erdélyt, szinte se szeri, se száma a túraleírásoknak, a kalandok, az élmények bemutatásának, de van még nagyon sok felfedezésre váró hely, eddig elzárt világ, amit most a kiépített úthálózat segítségével könnyedén felkereshetünk.
A túrák általában ez idáig Hargita megyébe, a Székelyföld szívébe irányultak, de ott van még a titokzatos Háromszék, annak is leginkább a felső része, amelyet életében egyszer legalább mindenképpen látnia kell a magyar vándornak. A Nyerges-tetői honvéd emlékmű mellett tovább haladva ereszkedhetünk át hegyeken, hágókon Kézdivásárhelyre és környékére, hogy ott 50-80 kilométeres körzetben láthassunk csodát. Az egyik titok a Csernáton településtől nem messze lévő Ika vára, amelyet a legóvatosabb történészek is több mint ezerévesre becsülnek. Az óriások építették ezt az erődítményt - tartják a székelyek, Póka király hunjai, s bizony íme egy ismételt kőbe vésett emlék, mely jelzi a több ezer éves jelenlétet, mutatja a nagy király, Atilla tetteinek kézzel fogható bizonyítékát.Ha Ika várát az óriások, a gelencei templomot a tündérek építették, hogy kedveskedjenek a Magyarok Nagyasszonyának, és leginkább a lovagkirálynak, Szent Lászlónak, hiszen életének történéseit őrzik a világörökség részévé vált falfreskók. Átkelhetünk a hágón, túl a történelmi Magyarországon, hol a gyepűn hősök alusszák örök álmukat, katonák, akik védték a hazát.

Simonyi óbester szelleme kísért Bikfalván, mert a derék huszárok is szerették a biztos és a védett portát, kúriákat emeltek maguknak és menyecskéiknek, hogy a hadjáratokból megpihenve nyugodtan moshassák le az út porát.

Gábor Áron és megannyi hős szabadságharcos forradalmár és egyszerű hadfi porhüvelyét rejtik a málló fejfájú temetők, több száz éves anyakönyvek tanúskodnak székely generációkról, obeliszkek, emlékművek, táblák hirdetik egy harcos, büszke nép múltját és remélt jövőjét.Fotók: G. Németh Éva
Ami a legcsodálatosabb és a legfelemelőbb, hogy a 0 kilométerkőtől számítva igencsak nyolcszáz környékén járunk, s még mindig anyanyelvünkön szólnak hozzánk, és ezt a nyelvet beszélik azok is, akik ott laknak a nagy hegy, a Kárpátok túloldalán. Oda is elmegyünk a közeljövőben, hallgatni ízes beszédjüket, s talán segíteni is nekik jelenlétünkkel, hogy ne érezzék az évszázadok alatt rájuk szakadt árvaságukat. Most még itt vagyunk, hegyen innen, keressük továbbra is a háromszéki csodát: templomokat, az Isten házát, portákat, lakokat, kastélyokat, az ember hajlékát.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat