HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

A csillagösvény gyermekei

2005. január. 06. 19:30G. Kirkovits István

A közelmúltban egy rendkívüli filmbemutató színhelye volt a valaha jobb napokat megélt budapesti Uránia mozi. Igaz, a díszleteket és az épület régi belső patináját visszaállították az elmúlt években történt felújítások során, de sajnos a plázavilágban maga a mozi, mint intézmény korábbi előkelő helyéről jóval hátrébb csúszott az emberek érdeklődésében. A Csillagösvény bemutatóját nem kísérte csinnadratta, médiafelhajtás, mert nem közismert világsztárok, vagy magyarországi alteregóik jelentek meg a vásznon, hanem pár lelkes fiatal egy erdélyi ferences szerzetes életútját és alkotását dolgozta fel a több mint egy órás dokumentumfilmben.
Mondhatnák, hogy már megint milyen témákkal jövök elő, s a mai világban miért kell egy papról estét is betöltő portrét is készíteni. Több szempontból is. Böjte Csaba ferences atya magos Déva vára mellett nem bírta tétlenül nézni, hogy család és anyagiak hiányában szerencsétlen kisgyermekek kerülnek az utcára, kallódnak el az élet és magyarság számára. Úgy érezte, Isten nemcsak azért küldte őt a földre, hogy lelki vigaszt nyújtson, hanem ápolja a testet, segítse az elesettet, s támogassa azt, aki elfogadja a feléje nyújtott kezet. Elkezdte egyedül, dacosan, mindennel és mindenkivel szemben állva, ami, vagy aki terveit, számításait keresztül akarta húzni.

Az önzetlen segíteni akarás más emberekben is felgyújtotta az ott pislákoló emberbarátságot, társai, követői akadtak, s most Erdély több városában is már működhet az az otthon, ahol tudásanyagot, élelmet és szeretetet kapnak a rászorulók. Böjte Csaba befogadta a magyar nemzetiségű csellengőket, árvákat és kitaszítottakat, de nem zárta be az ajtót a hasonló sorsú román kisgyermekek előtt sem. Ott az asztalnál, vagy a templom homályában, abban a zárt világban talán megvalósul mindaz, amit mindenki szeretne: élni egymás mellett úgy, hogy elfogadjuk, a világ megváltoztatta a határokat, de az embereknek joga és kötelessége boldogulni és ott maradni a szülőföldjén.

Böjte Csaba eljött a budapesti bemutatóra, és néhány szóban ecsetelte addigi tevékenységét, szólva azokról is, akik segítettek. A terem zsúfolásig telt lezserebb öltözetű fiatalokkal, és ünnepélyesebb megjelenésű idősebbekkel. Külső hatás nem befolyásolta az atyát abban, hogy kedvezzen valakinek is a támogatók, a segítők felsorolásakor. Beszélt arról, hogy megjelent egy nagydarab szakállas ember egy hatalmas motoron. Akkora volt, hogy a kicsinyek talán egy pillanatra meg is ijedtek tőle, aztán csendesen leoldotta övéről kis bőrtáskáját, s csak annyit mondott: atya, hoztam egy kis támogatást a gyermekeinek.

A Wild olvasói számára nem újdonság az önzetlen segítségadás, hiszen számos jótékonysági túrát szerveztek már eddig is a motorosok. Támogattak kórházakat, beteg gyerekeket, vitték a játékokat, s anyagilag is hozzájárultak életfontosságú kórházi berendezések megvásárlásához. Mégis jóleső érzés volt hallani, hogy egy pap, aki első pillanatra egy más világ, milyen nemes egyszerűséggel és szeretettel beszél a számára furcsának tűnő emberről, s arról az életfelfogásról, amelyet képvisel.

Itt a karácsony, a szeretet ünnepe, amely így ebben a megközelítésben lassan közhelynek számít. Ne csak akkor szeressünk, amikor ünnepelni kell, ne csak akkor mutassuk ki érzelmeinket párunk, barátaink, a hozzánk közel állók iránt, amikor ennek itt van a hivatalos ideje, de talán ezt nem is kell mondani. A sokak által elátkozott, megszólt és hülyén általánosított motorosok tudják, s teszik. Melegítik a lelket.

2004. november 02.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat