HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

A kitárulkozás szigete

2005. január. 06. 19:25G. Kirkovits István

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a festői szépségű kismarosi dombok ölelte völgyben a magyarság nagy szabadtéri seregszemléjét, a Magyar Szigetet. A szervezők szándéka szerint nem alternatívát kívántak nyújtani egy másik eseménysorozat látogatóinak, hanem ettől teljesen függetlenül a Kárpát-medencei értékeket, jelen- és jövőképet kívánták bemutatni a hegycsúcsok védte területrészekről érkezetteknek és a kisországbelieknek.
Idén a motoros társadalom képviselői is nagy számban megjelentek, s a tábor őslakói eleinte vegyes tisztelettel és bizalmatlansággal szemlélték a járgányokat, és a feketébe öltözött fiúkat, majd rövid idő elmúltával igazi baráti hangulat alakult ki közöttük. A Magyar Sziget, noha elnevezésében jelent valamilyen elzárkózást, valójában nyitás volt a társadalom mindazon rétege felé, akik jobbítani akarják a saját maguk, illetve a haza, a nemzet és az ország sorsát. A motoros találkozókon, nagy esti bulikon edzett vasparipalovagok viszont kaphattak egy olyan lelki-érzelmi újdonságot, többletet ettől a rendezvénytől, amely bizony adott alkalmakkor akár az ő általuk szervezett találkozók részese is lehet. Ezek pedig az előadások. Azok a figyelemfelkeltő beszámolók, történelmi vázlatok, amelyekre éppúgy kíváncsi volt a Sziget közönsége, mint az esti nagy koncertekre.

A motoros társadalom és a nemzeti rock együttesek közeledése a Geronimo MC. most már természetesen Nord Side óbudai klubházában már korábban megtörtént, hiszen Petiék adtak helyet ezen szubkultikusnak mondott műfaj magyarországi képviselőinek. Annyit azért hozzá kell tennünk, hogy nemcsak hazai, hanem száz százalékig magyar, hiszen az angolszász zenei alapokat felhasználó, a korábbi ottani ideológiát magyar képre gyúró együttesek muzsikálásában a tradicionális magyar népzene ötvöződik a dob-gitár-basszus felállással. A másutt általánossá vált semmitmondó szövegek helyett pedig a gondolkodó, vívódó, múltat megidéző, a történelmi ismereteket kipótoló, a jelent kritikusan, a jövőt viszont bizakodóan szemlélő saját szerzemények dominálnak. Ennek a fúziónak az elsőszámú képviselője szűkebb kis hazánkban az ifj. Csoóri Sándor világhírű hegedűművésszel megerősített formáció, a Sziva Balázs vezette Romantikus Erőszak, ahol alkalmanként Radics Béla kortársa, az akkori szakmai által az év gitárosának választott Mogyorósi Mogyi László is megpengeti a húrokat.

De térjünk vissza az előadásokhoz, amelyek adott esetben akár a direkt motoros találkozók egy pici szeletét is képezhetnék. Akik a lóerőkön, s a lóerőkkel száguldoznak, mint számos példa is mutatja, szívesen kötnek barátságot a négylábú társsal, a lóval, viselnek a coloros mellényen adott esetben báránybekecset, vagy bundát, s a karikás ostor, a szarukürt sem sokszor hiányzik ruhatárukból. Ezek az emberek érdeklődéssel hallgatják azokat az ismertetéseket, amelyek a magyar hősiességről, históriánk dicsőségéről, fájdalmáról és kudarcáról szólnak, mert mindez részese kell, hogy legyen életünknek.

A tudásanyag-bővítés pedig még jobban hozzájárul ahhoz, hogy vitákban, beszélgetésekben, a nagy többség által még mindig többé-kevésbé különcnek kikiáltott motorosok megvédhessék igazukat, érvelni tudjanak, és jobban eligazodjanak a világ ügyes-bajos dolgaiban. Ezzel is alátámaszthatják: nem véletlenül vonzódnak gyermekkoruk óta a lovakhoz és a kétkerekű masinákhoz, szeretik a szabadságot, kevésbé tűrik az általánost és az általánosítást, és ott a szívük mélyén tartozni akarnak valakihez, valakikhez, s még ezen is túllépve ahhoz a nagy közösséghez, amely évezredek óta benépesíti a Kárpát-medencét.

2004. augusztus 24.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat