HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Harley-mámor a 71-esen

2005. január. 06. 19:16G. Kirkovits István

A Balaton északi partján, a 71-es országút mellett fekvő, a helybeli lokálpatrióták szerint mediterrán éghajlatú Alsóörsön immár ötödik alkalommal rendezték meg a nemzetközi hírnévre szert tett Harley-Davidson fesztivált. Csaknem hatezer márkarajongó érkezett a világ minden tájáról, hogy a hazai rockélet kiválóságai és a legendás angolszász Uriah Heep zenéjére átadja magát az önfeledt kikapcsolódásnak, a már-már mániákus tisztelettel elhalmozott csodagép, a Harley ünnepének. Több kilométer hosszúságban forrósodott fel a beton a dübörgő lóerők alatt, hiszen mint minden évben az odasereglettek és az ottaniak már megszokhatták a motorok színpompás felvonulása adta az eseménysorozat egyik fénypontját.
Öt évvel ezelőtt Harley-Davidson Fesztiválnak indult az a kezdeményezés, hogy a mindenek felett álló amerikai motormárka kedvelői a magyar tenger egyik frekventált településén ismerkedhessenek egymással, cseréljék ki tapasztalataikat, tegyék közszemlére járgányaikat, és a rockvilág nagyjai segítségével tobzódjanak egy kicsit a Harley-mámorban, kiszakadva a hétköznapok egyhangúságából.

Az alsóörsi polgárok kezdettől fogva támogatták a rendezvényt, és kíváncsisággal vegyített tisztelettel fogadták a számukra akkor még furcsának tűnő kinézetű, acélparipákon érkező embereket. Öt évvel ezelőtt is a Uriah Heep melegítette a fekete asszonyra emlékező egybegyűlteket, s most ennyi idő elteltével az óvodás korú fesztivál képletes évtizedeket kihagyva átléphetett a legkiteljesedettebb férfikorba. A nyár eleji balatoni rendezvények közül kiemelkedőnek számít már az alsóörsi Harley-fíling bemutatása, mintegy hozzájárulva a motorosokról sulykolt korábbi negatív kép ellensúlyozásához is.

A márkarajongók tábora felöleli a társadalom minden rétegét bármely országról is legyen szó, éppen ezért az ilyen jellegű nagy összejöveteleken a kiegészítő programok mellett magának a motornak a felvonultatása dominál. Ez az a társ, amely jóval több mint közlekedési segédeszköz, amely az egyénhez alakítottan képvisel egy életformát, egy kikapcsolódási lehetőséget, és bizonyos körökben jelzi az illető hovatartozását is.

Az alsóörsi Harley-fesztivál jellemzője, hogy az egymással ismerkedő hazaiak és külföldiek szinte sutba dobják az egyéni- és a világproblémákat, s csak az a pár nap számít, amelyet a saját képükre formált motoruk bűvkörében eltölthetnek. A Harley-Davidson egy olyan szimbólum, amely kifejezi, hogy bármely rendű és rangú ember alapvetően génjeiben hordozza az utazás és a szabadságvágyat, és személyisége és lehetősége függvényében ezt kifelé is próbálja megmutatni.

Jöttek tehát a Harley-sok az USA-ból, Svájcból, Belgiumból, Lengyelországból és meghatározó számban magyarhonból, zenélt és sörsátort forrósított a magyar rock-palettáról többek között Nemcsak Berry, a Cool Head Clan, tombolt a színpadon a TRB és a Cikk-Cakk Company, saját életútját zenén keresztül bemutatta az Edda, és az apáink útját járta a Karthágó. Az időtlenséget jelképezte a Uriah Heep, hogy szaladtak ugyan az évtizedek, s más világ is volt akkoriban idehaza, de az iskolai és a házibulik agyonkoptatott korongjairól szóló dalok akkor is és most is figyelmeztetnek arra: a fiatalság érzetének életben tartásához a Harley-legenda is sokat nyom a latban.

Az idő felemásra sikeredett ugyan, de a motorosok istene megkímélte az égi áldástól a felvonulást, így az egész Balaton-felvidék bámészkodó népe testközelben találkozott a Harley-csodával. Amikor pedig megeredtek az ég csatornái, a mellényekre felkerült a bőrdzseki és a szeszélyes időjárással nem törődve éjszakába nyúló vigasságokkal, tűzijátékkal fokozták a Balaton-parti motorvarázst.

2004. június 28.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat