HunHír.info

2019. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Az átértékelt filmmúzeum

2005. január. 06. 19:10G. Kirkovits István

Harmincvalahány évvel ezelőtt a vasfüggönyös Magyarországon is megtörtént a csoda, hogy rossz fordítással Szelíd motorosok címmel forgalmazni kezdték a Könnyűlovas névre hallgató amerikai és idegenbe szakadt magyar közös filmalkotást. Körülbelül kétszáznegyvenhétszer néztem meg hasonszőrű barátaimmal úgy, hogy a recsegő székes moziba betáraztunk magunknak jópár üveg folyékony kenyeret, és átadva magunkat a film által közvetítetteknek elrepültünk a szabad világba. A kópiákon bejött hozzánk az áhított nyugat, a szabadság, az országúti kocsmák és a koncertek világa, a magányosnak tűnő vándorok erkölcsi győzelme a közösségi életszemlélet felett.
Akkor nagyon sajnáltam, s talán még meg is könnyeztem azokat, akik lefordultak a nyeregből a hosszú, egész Amerikát átszelő túra után, mert dördült a fegyver és a konzervativizmus pontot tett az egyéni szabadság végére. A barátaim aztán magasított kormány szereltek a Rigára, amerikai zászlót varrtak a farmerdzsekire, mert amit a film, vagy a filmek ábrázoltak, és ami a túloldalról jött, az követendő volt, lelkesítő és ami a legfontosabb, hogy számunkra a szabad.

Most beraktam megint ezt a kazettát annak ellenére, hogy elevenen ott van bennem minden képkocka, mégis kicsit átértékeltem a több mint harmincéves moziélményt. Két ember megjelenik egy közösségben, amely zárt, mert hasonló gondolkodásúak alkotják, és életmódban, életfelfogásban mondhatni azonosak életét, mindennapjait kavarja fel ez a jelenség. A konzervatív andráskeresztes Délre érkeznek meg az Északiak, és az a világ a saját hagyományának megfelelően reagál erre a változásra. Nem akarja eltűrni, s nem hagyja, hogy beavatkozzanak életébe, mert a hagyományok folytatását véresen komolyan gondolja. A magányos hősöknek aztán számban megfogyatkozva menni kell, a közösség zárt marad, s arról nem szólt a fáma, hogy az éjszakai támadás után hogyan reagálta ezt le a felbolygatott városka.

Most az egyik gagyicsatornának köszönhetően megint belepillantottam egy úgymond motoros filmbe. A nagy csapatban a saját törvényeik szerint élők természetesen a rosszak, az agresszívek, a bűnözők, a nemkívánatos ideológiák terjesztői, míg a vele szembeszálló magányos hős csak a háttérből élvezheti a hatalom támogatását. Miért van az, hogy egy jól meghatározható forgalmazói körhöz kötve az amerikai motoros bandákkal szimbolizálják a bűnt, a társadalomra kellemetlen jelenségeket? A válasz annyi lehet csupán, hogy ezek a non-konformista közösségek lehet, hogy megjelenésükben riasztóak az átlagpolgár számára, de még evvel a vérrel és bűnnel ábrázolt világban is ragaszkodnak olyan, mára már nevetségessé vált eszményképekhez, mint a csapatszellem, az együvé tartozás, a barátság, és a természetes hierarchia.

Az egyik oldalon tehát a nagydarab hős, a jó, a másikon a sok-sok csúf és gonosz. A kapcsolatok, eszmék, meghatározott magatartásformák, vállalt életvitel által jellemezhető csoportoknak ereje van, a közösség ereje, s nehezebb rajta rést ütni, bomlasztó gondolatokat közötte elhinteni, mint annál az embernél, akinek életéből hiányoznak az ezer éves múltak által kialakult viselkedési és kapcsolattartási formák, magatartási modellek, s a közösségi emberre jellemző megnyilvánulások.


2004. május 27.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Egregorok - Mark StavishEgregorok
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat