HunHír.info

2018. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Motorosok Kárpátiája

2005. január. 06. 19:01G. Kirkovits István

A folyamat még az óbudai Geronimo klubházban kezdődött, mert Petiék egy merész huszárvágással helyet biztosítottak az úgymond nemzeti rockot művelő együtteseknek is. A kapcsolat aztán erősödött, mert a motoros társaság bizonyos koncertek idejére kibővült úszófrizurás fiatalokkal, és lelkes Fradi-drukkerekkel is. A teltházas koncertek bebizonyították, hogy problémamentesen és barátságosan tud szórakozni, örömködni, vagy adott esetben egy húron pendülni a magyar.
Az utóbbi időben újra összeálló régi nemzeti rock bandák tehát otthonra leltek a Geronimoban, és a feltörekvő új tehetség, a Cool Head Clan magvából alakult Kárpátia is tovább erősíti a fent említett kapcsolatot. Az együttes lemezbemutató koncertjén aztán nemcsak hallgatóként, hanem aktív közreműködőként is megjelentek a motorosok, hiszen a több klubból alakult Nord Side jól megtermett és megfelelő kondíciókkal rendelkező tagjai ügyeltek a rendre, és segítettek a koncert szervezésében, lebonyolításában.

A zenekar meghálálta a rajongók odaadását, és az sem elhanyagolható, hogy azok a dalok, amelyek betöltötték a teret, még azon motorosoknak is élményt okozott, akik a dalok eredetijét még gyermekkoruk hajnalán, mondjuk a nagypapától ismerték meg.

Telitalálat volt a vendégzenekar kiválasztása is, hiszen a motoros fesztiválok egyik kedvence, a hazafias blues-rockot játszó Ismerős Arcok elnevezésű formáció melegítette be a nagyérdeműt, és alapozta meg a későbbi fergeteges hangulatot. Nyerges Attiláékat sem véletlenül szeretik az acélparipákon lovaglók, mert a motorosoknak kedvenc ritmusvilágot olyan szövegekkel párosítják, amelyek egyszerre hatnak az agyra és a lélekre.

A feltörekvő Kárpátia sikere pedig abban rejlik, hogy a szó legnemesebb értelmében slágereket készít, de a szerzemények azért illenek ebbe a kategóriába, mert fülbemászóak ugyan, de megfelelő tartalommal telítettek. Szólnak a dalok a szabadságról, a dicső múltról, az ősök és a dédapák hősiességéről, amikor az utóbbiak elindultak vissza és nem elfoglalni. A csapat még Erkel Ferencet is megidézi, és az eddigi leghatásosabb feldolgozásban előadja a szívet-lelket megérintő Székely Himnuszt.

Petrás János, a zenekar frontember a CHC-ból igazolt át a Kárpátiába, hogy az eredetileg ötvös végzettségű énekes-basszusgitáros megvalósítsa gyerekkori álmát. Ne csak fémre, fára és a bőrre rajzolja a stilizált régi mintákat, a gyönyörű magyar motívumokat, hanem szóban és dalban is megidézze a magyarok szent madarát, a Kárpát-medencét uraló turult.

A motorosok tehát álltak, énekeltek és vigyázták a rendet, noha hangsúlyozottan erre így nem volt szükség. Tanúi lehetünk egy új jelenségnek, miszerint a hasonló gondolkodású emberek még a szabadidő eltöltésének különbözősége ellenére is bizonyos szempontok alapján teljes mértékben azonosulni tudnak. Ez pedig a szabadság szeretete, az egymás tisztelete, és a hovatartozás kifejezése. Nem számít az öltözékbeli különbség, az angol kapucnis pulcsi párja lehet a bőrdzsekinek, s a bakancs sem érzi rosszul magát a motoros csizma társaságában. A két zászló meg mindenütt ugyanaz. Piros-fehér-zöld és piros-fehér.

2004. április 27.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A jövő elkezdődött - Bogár LászlóA jövő elkezdődött
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat