HunHír.info

2018. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Legalább egyszer az életben

2005. január. 06. 16:18G. Kirkovits István

A napsugár már csiklandozza a nyakat, a hold és a csillagok fénye is rávetődhet a szabad ég alatt éjszakázóra, mert itt vagyunk az előnyárban, a lázas és a gyors útitervezés időszakában. Ilyenkor szokás összejönni pár jólszituált kisfröccs mellé, hogy az igazi nyári túraútvonalak realizálódjanak, és lehetőleg olyan helyszínek is felkerüljenek a meglátogatandók közé, ahol eddig vagy nem jártunk, vagy csak egy más úti cél elérése érdekében átsuhantunk rajta. Csonka kis hazánkban is számos olyan történelmi, természeti, néprajzi érték van, amit illik minden magyarnak ismernie, és csak az utóbbi időben kezdett változni az a tendencia, hogy jobban ismerjük a görög tengerpartot, mint mondjuk szeszélyes vadvizünk, a Rába környékét.
Idehaza is rendkívül sok látnivaló van, megtalálható minden, ami a szemnek és a szájnak ingere, s közösségi összejövetelek is nagy számban színesíthetik a nyári programot, hiszen ez az évszak a túrák, a találkozók és a kilométerfalás igazán kedvező időszaka. Mégis, ha keletre indulunk netalántán, és ott kutatjuk, keressük azt, ami egy idegen hatalom árnyékában megmaradt magyarnak, nemcsak lelkünket és szellemünket kényeztetve szerzünk magunknak egy csomó pluszélményt, hanem utazásunk kézzel fogható gyakorlati segítségnyújtás is az ott élőknek.

A szent hegy, a Hargita lábánál megmaradásáért küzd a hun ivadék, a székely, s foggal-körömmel ragaszkodván szülőföldjéhez, ott szeretne boldogulni, s nem idegenben cselédként szolgálni. Ha magunkévá tesszük azt a jelszót, hogy legalább egyszer az életben mindenki keresse fel Erdélyt, s Székelyföldet, akkor az utazásunk, az ottani magyarság érdekeit is szolgálja. Ugye, utazunk, suhanunk a szelek szárnyán, tankoljuk a járgányt, betérünk a benzinkútra, vagy az út menti csehókba, s a fenyvesek tövében tábort verünk, vagy a már kialakított szálláshelyeket vesszük igénybe.

Mindegy, eszünk, iszunk és szórakozunk, és a termékek megvásárlásával, a szolgáltatások kifizetésével részt vehetünk abban az idegenforgalomban, amelyre nagyon sok székely család épít az utóbbi időben. Ha a motorra erdélyi cserge kerül, vagy ott kikészített rókaprém, ha emlékbe hazakerül a székely igazolvány, vagyis a méretes bicska, akkor ezzel az ott élő kézművesek, kicsi manufaktúrákban dolgozók életkörülményeinek javításához is juttatunk párszáz ezer ottani fizetőeszközt, vagy eurót, forintocskát.

A táj szépsége, varázsa, az embert próbáló utak mind, mind azt a tájegységet jelzik odahaza, amely a lelkünkben él, s amelyről nem mondhatunk le soha. Mert zászlót tűzünk a motorra, a mostanit vagy a régit, nemzeti színűt vagy árpádsávosat, s ez a külső megjelölés nagy jelentőséggel bír ott, ahol a mi trikolórunk szent, látása könnyeket fakasztó, érintése simogatással teli.

Ott hivatalosan nehezményezik még a csaknem színmagyar vidékeken is, hogy az ő megfogalmazásuk szerint idegen zászlóval ékesítik a porták homlokzatát, mert számukra veszélyes és elfogadhatatlan, ami ősi és magyar. Csak a virágok szállhatnak szembe a fegyverekkel, és ezt szimbolikusan ugyanúgy megteszik, mint a hippi-korszak reprezentánsai, a hatvanas, hetvenes évek Amerikájában. A virágok létezésükkel demonstrálnak, pontosabban, a színükkel figyelmeztetnek a zöldbe egymás mellé ültetett piros és fehér rózsák.

2004. március 22.
www.rockszerda.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat