HunHír.info

2018. Fergeteg hava 20. nap, Balambér napja.

Arcok a Hargitán

2005. január. 06. 16:03G. Kirkovits István

Abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy Magyarország önmagával határos. Ezért is nagy jelentőségű, ha a motoros társadalom összetart a megcsonkított részen és az elszakított hazában, és közös programokat szervezve örül egymásnak, erősíti egymást és hallgatja a zenét. A székelyudvarhelyi Daimler MC meghívására frenetikus sikerű koncertet adott a székely anyavárosban az Ismerős Arcok blues-rock formáció.
A szabadság, a száguldás szeretete és a hasonlóra hangolódott emberek együttléte mindig élményszámba megy, de a fenyvesek tövében ennek sokkal nagyobb a jelentősége. Megérkezni több száz kilométerre úgy, hogy a beiktatott pár megállónál alig hallasz magyar szót, s egyszerre csak eléd tárul a tündérvilág, sokaknak természetes ugyanakkor megfoghatatlan. Az udvarhelyi motorosok úgy gondolták, hogy egy olyan bandát hívnak meg az éves összejövetelek záróakkordjaként, amely egyforma hűséggel és hitelességgel tolmácsolja a közismert motoros életképeket, ugyanakkor szellemi-lelki többletet is a helyszínre varázsol.

A szabadságra áhítozóknak sokkal erőteljesebb és mélyebb tartalmat hordoz ez a fogalom, mint akik csak úgy foghegyről odavetve beszélhetnek róla. Ott, a Hargita lábánál együtt énekelte a közönség a zenekarral az angolszász hatású nótákat, és könnyező szemmel követelte a magyar népballadák hangulatát, a költőfejedelem Wass Albert gondolatait közvetítő dalokat azzal a szellemben, hogy egy a hazánk.

Klasszikus bőrös fazonok vegyültek a jól öltözött helyi polgári közönséggel. Az új idők szavaira éhes úszófrizurás tinédzserek táncoltak együtt a barázdás arcú hosszú hajú rockerekkel. Nyerges Attiláék megmutatták, hogy az örök és elpusztíthatatlan rockzene nemcsak a 70-es évek Magyarországán volt lázadó műfaj, hanem pozitív, felemelő és a túlélésre bíztató gondolkodásra sarkall jó húsz év elmúltával is. Ehhez persze kell magas szintű zenei tudás és azok a költői szövegek, amelyek Attila agyából úgy pattannak ki, hogy mindenki olvasni tud a sorok mögött.

Ott, Udvarhelyen minden volt, ami klasszikus, és minden volt, ami egy kicsit más, mint idehaza. Amikor kibomlott a lobogó, erős, inas férfikezek és gyermekujjak egyformák egyformán simogatták, amikor lélekre hatott a magyar kesergő, mindenki szemében megcsillant a könny, amikor ideje volt a felindulásnak, egyformán harsogott a torok. Szögecses, dobogó bőrcsizmák vették át a ritmust, kancsók és üvegek összecsendülése jelezte az elismerést, és a kettős én tudata hatotta át a jelenlévők nagy részét: motoros és magyar.

2003. december 12.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Őseink Fényvallása - Bíró LajosŐseink Fényvallása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat