HunHír.info

2019. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Száguldás, Haza

2005. január. 06. 15:58G. Kirkovits István

Amikor még szögesdrótok védtek bennünket önmagunktól és a Lajtán túlról, a tömegkommunikáció jóvoltából kaphattunk el egy-egy kis morzsát a szabadnak hitt világból. Azok az országúti vándorok jelentek meg a kissé megvágott filmkockákon, akik keresztül-kasul járva az Államokat hirdették az alapigazságot: az út mindig jobb, mint a fogadó, ahova megérkezel. Ez belénk ivódott, akik akkor útra keltünk, mert a benyomások, az élmények és a vágy, hogy hasonszőrűvel találkozzunk, bearanyozta a vöröses hétköznapokat. Az alapjelszó azután sem változott, miután megnyíltak a határok, csak egy kicsit másabb tartalommal telítődött.
Útra kelni azért, hogy kitáruljon a világ, és útra kelni azért, hogy visszatérhessünk valahova. Indulni nyugatra most már mindennapos és lehetséges, indulni keletre szabad, csak hogy nem mindig örömteli. Ha arra megyünk, ahol felhők közé bukik a nap, találkozhatunk a globális világból kiszakadókkal, hiszen a nagy nemzetközi uniformis ellen lázadók a saját kis mikroközösségükben próbálnak barátra, gondolatközelire és kinézetben magunkfajtára lelni.

Az utazás szeretete, a megjelenés és a pillanatokon belüli egymásra kacsintás jelez valami sorsközösséget. Ha keletre indulunk, megtelik a szívünk fájdalommal, mert látunk csodás tájat, érző embert, felénk küldött tiszteletet, de tudjuk, hogy a szabadságra vágyók fohásza ez, amelyet talán számukra mi is jelképezünk.
Indulunk tehát nyugatra és keletre, más-más szellemi, lelki alappal és elvárásokkal, hogy az utazás alapvető emberi tulajdonságokra és értékekre támaszkodhasson. Olyan világot élünk, amelyben ritkaság az adott szó, még a legkisebb önzetlen segítség is, s a mindent lehengerelni akarás erősebb az egymásért tevésnél. Ez ellen is gyógyír az út.

Ha indulunk keletre, s ott töltekezünk, akkor könnyebb, elviselhetőbb és talán elfogadhatóbb is a nyugat. Keletről követ hozunk, tiszta beszédet, érzelmeket és gondolatokat, hogy magunkba zárjuk, így nyugaton is felemelhessük fejünket. A barátság és a becsület, ezek a manapság háttérbe szorított és elkoptatott fogalmak megerősödnek bennünk, érezzük igényét és fontosságát, és ezáltal nem holmi szolgaként, hanem minimum egyenrangúként oldódunk fel nyugatban.

Az út mindig jobb, mint a fogadó, ahová megérkezel mondták a tengerentúli vándorok, s mondjuk ezt mi is sokan, akiknek fontos az út, a zene és most már a Haza. Lehet száguldani a szélben, kibontott kis zászlócsíkot tűzve a járgányra, érezni, értékelni a kilábalást az egyhangúságból, de minket visszavár, bennünk mára elfogadódott és számunkra fontos az a kis koponyaszerű alakzat, amelyben ott van a Haza.

2003. december 01.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat