HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Fesztiválok tetováltjai — tetováltak fesztiváljai

2005. január. 06. 15:38G. Kirkovits István

A nyár nemcsak arra való, hogy melegünk legyen. Az emberek átszellemülnek a téli hónapokban lefojtott szabadságérzettől, a lányok pedig nekivetkőznek a kellemes déli szélben. Önmegvalósítás, helyváltoztatás, a vastag ruháktól korábban eltakart testek látványa, ez mind maga a nyár. Elővillannak a tetoválások, a lányok hátán különféle ábrákat figyelhetünk meg. Utazzunk körbe Magyarországon fesztiválról, fesztiválra, hiszen az idei nagy tömegrendezvényeknek is általános jellemzője, hogy a többség testét bőrre varrt motívumok díszítik.

Alsóörsi lóerőpörgés

Idén júniusban is felizzott a balatoni 71-es út, amikor csillogó-villogó gépcsodákon agyontetovált, fekete bőrökbe burkolt motorosok érkeztek a második nagy magyarországi Harley-találkozóra. A mindennapok rohanásából, nyüzsgéséből kiszabadult ember a megfelelő anyagiak birtokában azt a lehetőséget választotta, hogy kicsit az övéi között lehessen, érezhesse a nyájmeleget, amely a motorozás imádatában, a külső speciális tökéletesítésében nyilvánul meg. A fesztivál résztvevői közül sokan tisztes polgári foglalkozásokat űznek, és egy-egy koncerttel, sörsátorral kombinált összejövetelen keresik a maguk természetközeli állapotát.
A máskor elegáns öltönyök és kiskosztümök ilyenkor háttérbe kerülnek, bakancsok, bőrnadrágok, bőrmellények veszik át a helyüket. Társadalmi ranglétráktól függetlenül mindenki szeret valami egyénit csöpögtetni életébe, és az sem árt, ha adott helyen és időben ezt a világ tudomására is hozza. Milliós Harley Davidsonra ugyanakkor nem mindenkinek telik, de az amerikai legendát az is magáévá teheti, aki egy-egy ilyen rendezvénynek csak úgymond gyalogos szemlélője.

A Harley-fesztivál két nagy csoportra osztotta a látogatókat. Motorral, illetve motor nélkül útra kelőkre. Egy valami azonban közös volt bennük. A találkozót aktívan átélők, a rockzenéért a Balaton-partra zarándoklók, és a spontán látogatók testét csekély kivételtől eltekintve tetoválások díszítették. Az idősebbek esetében a figurális rajzok sokasága, a fiatalabbaknál a nonfiguratív ábrák térhódítása volt a jellemző. Napokon keresztül állt a bál, dübörögtek a motorok, és bizony az ilyen fesztiválok állandó résztvevőinek, a Renegade-tattoo díszítőművészeinek is akadt dolga.

Voltak, akik csupán gyönyörködtek azon a magas szintű grafikai beállításokon, amelyek előtűntek a modellkönyvekből, de akadtak olyanok is, akik valami konkrét jelét kívánták viselni az alsóörsi együttlétnek. Ez pedig nem más, mint egy újabb ábra, vagyis 141 újabb tűszúrás a befejezetlen testbeszédből. Angolok, amerikaiak, magyarok, motorosok a világ szinte minden szegletéből egyenruhává tették a fekete nadrágot és pólót, szinte kötelezővé a bőrre rajzolt ábrák közszemlére tételét.

Folyt a sör, emelkedett a hangulat, zenéjükkel az agyra hatottak Lemmyék, vagyis a Motörhead, a motorosok himnuszát játszotta a Steppenwolf, a magyarock hőskorát idézte a P. Mobil. A kezek, az agyonvarrt, vagy tetoválással csak ritkábban borított kezek a magasba emelkedtek, reflektorok pásztázták az éjszaka is élő alsóörsi motoros tábort, és rávetődtek egy-egy meztelen hátat beborító Harley-motorblokkra.

Siro(c)ki tattoo-aréna

Aki vallja azt az elvet, hogy szabadon élj, hevesen szeress, s halj meg viszonylag fiatalon, mindennapjait ennek a jelszónak a bűvöletében éli meg. Számára a motor eszköz a munkába járáshoz, társ a vándorlásban, segítség a szerelési ismeretek továbbfejlesztésében. Sirokra azok indultak, akiknek életét meghatározza a rockzene, a rockhoz, mint életformához való kötődés, és egybeolvasztják külsejükkel, megjelenésükkel is a munkanapot és a vasárnapot.

Ez a motoros találkozó nem annyira az átvedlett milliomosok örömünnepe, hanem a hétköznapi ember lázas útkeresése az általa pozitívan értelmezett másságért. Nem számít, hogy mivel, vagy hogyan érkezel, az a lényeg, hogy itt legyél, érezd a törődést, és érezd, hogy tartozol valahova vallják a fesztivál szervezői, a Stray Dogs MC tagjai. És mint előtte Újszilváson, Sirokon is elszabadult a pokol. Itt nem nagy nemzetközi sztárok, hanem a hazai rockkultúra kiválóságai hozták lendületbe a közönséget, többségében a jó magyar, agyontetovált, sörhasú, kendős rockereket.

Szinte nincs olyan területe a nagyszabású társas együttlétnek, ahol már ne jelenne meg, és egyre inkább ne uralná a terepet az utóbbi egy évtizedben polgárjogot nyert önkifejezési forma, a tetoválás. A csupasz felsőtestre húzott mellények takarásából villantak elő az izmos, vagy kevésbé kidolgozott férfikarokat borító ábrák, a sárkánytól, a kígyón át az ősmagyar harcosig. Vallottak ezek a rajzok viselője hovatartozásáról, a nép múltjának értékeléséről, de arról az elvágyódott távoli világról is, amelybe talán valami égi országúton szeretnének eljutni.

Korosodó, sokat megért arcok, a mindenütt megjelenő rockermamik és a fiatalok, akik a számukra jó példával előálló apák nyomdokába akarnak lépni. Ez pedig a farmer, a bőrkabát, és az egyre szaporodó tetováló szalonok lemoshatatlan terméke.

Rajzolt bőrű szigetelők

Ha a motoros fesztiválok törzsközönségének átlagéletkora mondjuk 35-40 év, akkor nyugodtan kimondhatjuk, hogy a diákszigetként elhíresült rendezvényé alig haladja meg a húszat. Az új nemzedék örömünnepe ez az egyhetes rendezvénysorozat, ahonnan azért mégsem nézik ki a több ikszet elkoptatottakat. Helyesek, aranyosak ezek a fiatalok, akik az iskolapad mellől rándulnak ki a még meglévő kis zöldbe, hogy az egy hét együttlét szellemében mulassák és mulattassák az időt. Ifjak a világ minden szegletéből, hátizsákkal, sátorral, csigaházzal érkezők. A feléledő régi hippi-színek kavalkádja, a mindenhonnan szóló zene, a minden földi jóval kecsegtető sátrak: ez az arról a bizonyos üdítőitalról elnevezett sziget.

Zenei csemegék minden műfajból és szinte minden korosztálynak, az egymásra találás fontosságára való figyelmeztetés az arra fogékonyaknak. És a lányok, a tetovált lányok sokasága. Az angol lány hátáról ránk mered az arc, mely éppúgy lehet a napistené, mint a viselője álmában megjelent alaké. A titkárnő bokáján aranyos sárkányfióka, az amerikai zenekart kísérő fehér bőrű hölgyön csak egy kis éginek tűnő jel. Arcok, hajak, motívumok, stílusok, ruhák önfeledt tobzódása ez az egy hét. Megspékelve olyan természetes tattoo-bemutatóval, amelyet Balogh Balázs tetováló művész barátnője produkál. Pedig csak annyit tesz, hogy ül a kis mozgó stúdió előtt, és a jótékony napfény megvilágítja a testét borító gyönyörű rajzolatokat.

Amott a fiú hátán is egy arc, lehetne akár a mindenség szeme, az egyenruháját otthon felejtő kormányőr kezén pedig már más jellegű motívumok. Sok a nonfiguratív ábra, mintha az ifjabbak inkább ezeket a rajzolatokat részesítenék előnyben. Valaki azt mondja: tattoo nélkül már nem lenne igazi a Pepsi-Sziget.

2001. augusztus 07.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat