HunHír.info

2019. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Televarrt rockerek

2005. január. 06. 15:35G. Kirkovits István

Deák Bill Gyula harminc éve koptatja a világmegváltó deszkákat. Laczik Fecó, a Beatrice és más formációk basszusgitárosa fele annyi időt töltött ez idáig a színpadon. Életfelfogásukban, a világról vallott elképzelésükben közösek a gyökerek. Bill imádja, isteníti és énekli a lelket borzoló kesergőt, a bluest, Fecó a hetvenes-nyolcvanas évek fiatalságának igazi zenéjét, a rockot szelídíti. Mindketten általában feketébe öltöznek, és a reflektorok kereszttüzében is feltűnnek a testüket díszítő tetoválások.
Bort, bluest, békességet!

Deák Bill Gyula eddig vagy fél tucat szólólemezt adott ki, és se szeri, se száma azoknak a hanghordozóknak, amelyeken megcsillantotta kivételes énektudását. A külvárosok gyermeke ő, aki egy orvosi műhiba következtében tíz éves kora óta súlyos terhet visel a vállán. Elvesztette fél lábát, de hite, állhatatossága, egész emberi tartása nem hagyta cserben. A színpadról megjelenése miatt korábban sokszor leparancsolt zenész szívósságának is köszönhetően a hetvenes évek végére a szabadtéri koncertek, rock kocsmák, blues klubok kedvence lett. Az út nehéz volt, hiszen alá kellett vetnie magát a periféria farkastörvényeinek, állnia kellett a társak csúfolódását, hogy végre a zenében fejezhesse ki mindazt, ami lelkét nyomja, és ami a szívét melengeti.

A legendás Syrius, a P. Mobil, a Mini és más formációk vendégművésze a Hobo Blues Bandnél talált igazi otthonra, s ezzel a csapattal halmozott sikert, sikerre. A fekete bárányok emlékezetes koncertjei a nagy váltás előtti időszakban is jelezték, a tömegbe olvadás helyett megváltozott viszonyokra és megváltozott megjelenítési formákra van szükség. Küllemben ez Billnél a tetoválásban csúcsosodott ki akkor, amikor már Magyarországon is kezdett polgárjogot nyerni ez az önkifejezési forma. A barát, Emil először a közkedvelt és szinte az egész világon ismert természetfeletti lényt, a sárkányt varrta karjára, hogy ezáltal is jelezze az elkötelezettség, az erő, a hit és a kitartás fontosságát. Bill szinte gyermekkorától fogva hálás, kitartó rajongója az évtizedek óta gitárját az égi színpadokon forgató Jimi Hendrixnek, így az élő rocklegenda képe is a testére került.

Életének fellépéseinek kedvenc színterei, a motoros találkozók ihlették valójában a tetoválásra, ebben a közegben érzi igazán jól magát a blues-király. Billnek zöld a szíve, mert szereti a Fradit, de feketében jár, mert ez a szín határozza meg legjobban az egyéniségét. Az elmúlástól való félelem nem izgatja, a kesergő lehet édes, a néger rabszolgák egykori éneke pedig minden társadalmi rendszerben időtálló. Bill tehát rátámaszkodik örök társára, a mankóra, s fellép a színpadra, hogy feketén és tetováltan énekeljen azokról, akik életükben két végén égetik a gyertyát, nyomasztja őket a gyermekkor. Most csapatával, DBB-vel mesél azokról, akik több pofont kaptak, mint ölelést, s nem egyszer saját magukon is át kellett gázolniuk ahhoz, hogy a lentről felfelé törhessenek. Nem gyülekezetekben, hanem az ember belsejében keresi az igazi mozgatórugót, a hitet. Vágyait is a világba üvölti, a sajátos eszközeivel és művészetével saját magának és a világnak is segít.

Testén sokasodnak az ábrák, mert még van pár szabad hely. Ha az élet egy nyitott képeskönyv, akkor a tetoválásokkal nyomatékosítva még inkább az vallja Bill, és az utolsó lemezét idézve bort, bluest és békességet kíván mindenkinek.

A combig érő kígyó

Laczik Fecó két zenekarban is dübörög szívéhez nőtt basszusgitárjával. A két road-legendának, a Simonoknak is köszönhetően lehetett a Beatrice egyik frontembere, egy fiatal csapattal a Schizoiddal pedig dallamos hard core muzsikát játszik. A tűrt-tiltott időszakban nőtt fel a Rice muzsikáján, magáévá tette azokat a gondolatokat, amelyeket apu, vagyis Nagy Feró közvetített a korlátok ellen lázadó ifjúságnak. Aztán mellé léphetett a színpadra, hogy a bőrös megjelenést feltűnő ábráival is hangsúlyozza. A tetkóláz korai kezdetén, 1987-ben már különféle motívumok kerültek karjára, amelyeket aztán egy összefüggő maori harci mintával fedett le. Nem légből kapottan tetováltatott, hosszasan tanulmányozta ennek a népcsoportnak az életét, történelmét. Fecó azért szereti a maorikat, mert hihetetlenül jó náluk az emberek kapcsolata, vezetik és segítik egymást, hogy fennmaradhassanak a világban. Fecót a különböző nációk művészetei civilben is vonzzák, így előszeretettel fordul a magyar eredetkultúrához, a hősmondához, és szívén viseli ennek a korábban a hegyek árnyékában élő népnek múlt és jelenbeli sorsát.

Fecó az a művész, aki a saját törvényei szerint él, de fontosnak tartja a rendet, a fegyelmet, az őszinteséget, s betartja azokat a szabályokat, amelyek elfogadható hátteret adnak a világra nyitott, de önmagát is értékelő, továbblépni akaró embernek. A halak jegyében született zenész lábát díszítő csikóhal figyelmeztet a világban való jelenlét folyamatosságára, de bőrére írva egy meghalt gitáros emlékét is őrzi. Az indiánokat, a sztyeppék lovasait a magyar puszták szilaj harcosaihoz hasonlítja, így a tengerentúli motívumok mellett székely rovásírással készített ábrák is fedik majd testét. Az indián minták a későbbiek során egész a combig érnek, a lábat beborító kígyó is azt hirdeti: a sok álnokságban is fontos önmagunk és mások megbecsülése.

Fecó számára egy életforma a tetováltak világa. Zenével, megjelenéssel hangsúlyozza, hogy meg kell tartani azokat az értékeket, amelyekért ez idáig az ősök vérüket hullatták, akár ezer éve, akár csak az elmúlt évtizedekben. A mostani időszak nem kedvez a súlyos műfajok terjedésének. A rockzene előadói is úgy járják önmaguk rögös útját, hogy megőrizzék és továbbvigyék ennek az egész zenei, szociológiai műhelynek a szellemiségét. Fecónál is fontos elem tehát a motoros találkozók világa, ahol sok hasonszőrűvel, hasonlóképpen gondolkodóval és hasonló megjelenésűvel élhet át jobb napokat. A zenész egész lényével, zenekaraival azt tanúsítja, hogy eltűnik a szakadék az apák és a fiúk között. A rockot szeretik az ifjak is, az újabb irányzat rajongói pedig másik zenekarától kapnak feltöltődést. Az egyik összekötő kapocs a tetoválás. Fecó hiszi: lehet valaki öreg, vagy fiatal, rocker, punk, vagy besorolás nélküli, rakhat magára ábrát vagy motívumot, a tetoválás, mint egyéniségünk bőrre írt lenyomata mindenütt jelen van.

2000. szeptember 08.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat