HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Pepsi Sziget, Tattoo Sziget

2005. január. 06. 15:31G. Kirkovits István

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett nagy össznépi weeckend látogatói két meghatározó közösséget alkottak. Az egyikbe azok tartoztak, akiknek testét különböző nagyságú, színű és minőségű tetoválások díszítették. A másik csoport tagjai bőrére ez idáig még nem varrtak ábrákat, de a jövőt illetően ez nem jelent végleges állapotot.

A Hajógyári szigeten idén augusztusban ismét felépítettek egy várost, hogy a Kell egy hét együttlét jelszó szellemében ismét magára és egymásra találhasson, közösen felszabaduljon, a zenében, a táncban, a gasztronómiai és egyéb örömökben összeforrjon több tízezer hazai és külföldi élménykereső. Mint mindig, most is a tolerancia jegyében rendezték meg a fesztivált, így abban sem volt semmi meglepő, hogy a látogatók életkora a kettő és a kilencvenkettő között mozgott.

A kilencvenes évek közepén a nagy találkozások megálmodói még a régi diáklázadásoknak, hippi hagyományoknak állítottak emléket, a szigetet áthatotta Woodstock szelleme. Most pedig egy polgárosodó világ útkeresői adhattak egymásnak hosszúra nyúlt randevút. Az idei rendezvénysorozatot a középosztály szigetének nevezték el a szervezők, s ez az alakuló réteg magán viseli az átalakulás minden belső és külső jegyét. A formabontáshoz pedig hozzátartozik az az önkifejezési forma, amely a tetováló szalonok világából kerül ki az utcára. A motívumok, a rajzok, a színkavalkád valamilyen szinten kifejezik hordozójának énjét, a világba vetett hitét és a világról alkotott elképzeléseit is. A varrt bőrűek arcán a szigeten is megjelent valamilyen összetartozást sejtető mosoly, amikor önkifejezhetőségük szabadságában pár röpke pillantást vetettek egymásra. Járjuk végig a szigetet!

Chris és a tattoo-sátor

Az előrelátó rendezők gondoskodtak arról, hogy a szigeti testkavalkádban részt vevőket kiszolgálják a tetováló művészek is. A budapesti Renegade Tattoo az ő meghívásukra települt ki a fesztiválváros főutcájára. A szalon tulajdonosa, a megjelenésében is a felszabadultságot, a szürke átlagtól való eltávolodást, a célirányos életfelfogást megtestesítő Chris valójában nem sokat kíván a világtól. Gondolatait megosztja azokkal a fiatalokkal is, akik a különböző ábrákat nézegetve azon meditálnak, milyen örök emléket helyezzen el testükön Balogh Balázs tetováló művész. Chris felül a Harley-ra, mert a tetováltak világához a motor, a fekete póló, az ezüst karkötő is hozzátartozik, s egy szuszra előadja monológját. Az életem a tetoválás, barátom a motorom, s mindenem a szabadság. Azért hajtok, hogy én és társaim tisztességes munkával megélhessünk, s mindig tele lehessen a motor tankja. Hogy mehessek oda, s addig, ameddig csak akarok.

A konténerbe telepített, de az összes szakmai és hatósági elvárásnak megfelelő, kiválóan felszerelt szabadtéri tetováló szalon nemcsak egy szakmai műhely, hanem régi arcok találkahelye is. A szigetre térnek meg azok is, akik a két végén égetett évtizedek után most vidéken laknak, vagy mára már visszavonultak, s csak a nosztalgia szárnyán utaznak vissza a hetvenes-nyolcvanas évek csak általuk megvalósított szabadabb létérzésébe. Agár is itt van, de várják otthon a kiskutyák. Bizony, a jelenségnek is beillő rocker őskövület marconának is nevezhető külseje mögött érző emberi szív dobog. A kedves kicsi állatok hosszabb ideig nem maradnak gazda nélkül.

Jönnek a fiatalok is. Érdeklődésükkel, közvetlenségükkel példázva az apák és a fiúk közötti ellentét szükségtelenségét. Tudakolóznak a szakmai kérdésekről, a tetoválások eredetéről, a motívumok történetéről, s olyan praktikus felvetések is érdeklik őket, hogy begyulladhat-e a frissen behelyezett piercing. Chrisék pedig türelmesen és kimerítően válaszolnak. Szakmai alapossággal figyelmeztetnek a higiénia fontosságára is.

Sárkányos lovagrend

G. korábban a Jankovics Marcell féle jelképtárból merítette az ihletet a tetoválásaihoz. Vonzódott a lovagkorhoz, az eszményi hősök világához. A tudás és a hit győzelmét hirdető sárkányos lovagrend jelképét rajzoltatta magára. A szigeten éri a meglepetés, hogy a nála pár évtizeddel fiatalabb ifjú ember hasonló jelet visel a testén. Effajta sorsközösség meghatározó egy beszélgetés indulásához, a tartalmasabb gondolatcseréhez. Megelevenedik a történelem, a jelen ismeretanyaga keveredik a sárgult könyvekben leírt gondolatokkal, s a tetováltak nagyfokú tudásról tesznek tanúbizonyságot. Hallja ezt az az asszony is, aki talán túlzott szülői féltésből lánykáját kíséri ki a szigetre. Közbeszól, hiszen ez idáig nem is sejtette, hogy az úgymond különcök nem a társadalom legalacsonyabb rétegéből kerülnek ki. A rögtönzött kis történelemóra még abban is meggyőzi, hogy elfogadott és polgárjogot nyert mostanság a tetoválás. Felismerésének legjobban gyermeke örül, aki immár szülői gát nélkül indulhat el a szabadtéri tetováló szalon irányába&

2000. augusztus 09.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat