HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Harley-dübörgés Alsóörsön

2005. január. 06. 15:26G. Kirkovits István

A Harley Owners Group (H.O.G.) budapesti szervezete első ízben rendezte meg a Balaton-parti Alsóörsön egy különleges életérzés megtestesítőinek nagy, színes nemzetközi kavalkádját. Pünkösdkor felforrósodott a beton a 71-es út környékén, hiszen szinte a világ minden szegletéből megérkeztek azok a fekete bőrökbe öltözött félistenek, akiket egy rosszul fordított amerikai filmcím után csak szelíd motorosokként ismer a nagyközönség.
Bizonyára vannak olyanok, akik még emlékeznek arra az iszonyú sorban állásra, amikor Budapest egykori ifjúsága szinte egymást taposva tülekedett az Uránia mozi előcsarnokában. Élelmes jegyüzérek is kínálták azokat a bilétákat, amelyek belépőül szolgáltak a hetvenes évek Amerikájának hippi eszméktől átitatott szuperfilmje, az Easy Rider bemutatójára. Azóta persze többször is gumit cserélhettek azok az okkal, vagy ok nélkül lázadók, akik a helyi piacról beszerzett járgányaikkal próbálták felvenni a tengerentúli ritmust. Az utóbbi években idehaza is felgyorsult valami, s immár sokaknak elérhető álom a csillogó-villogó gépcsoda, polgárjogot nyert a férfiak, nők testét borító különféle tetoválás, s a hatóság sem gördít akadályokat a motoros találkozók rendezőinek útjába.

Szinte dübörög Alsóőrs. A lóerők nyergében érkeznek a világ végtelen országútjairól azok, akik háromnapos együttlétben kívánnak tobzódni a szabadságszeretetben, az elvágyódásban, a nyájmeleg keresésében, a közös koncerthallgatásban, ne adj Isten sörivásban.

A nap jótékony sugarai bebújnak a fekete bőr alá, hogy melegítsék gazdáját, hogy cirógatásukkal is emeljék az adrenalinszintet. A nagy motoros randevúnak otthont adó alsóörsi kemping színpadán régi balladákat játszik a Mini, a jó öreg Török Ádi fuvoláját lóbálva üdvözli a közönséget. A bikerek csak jönnek, jönnek. Felvillantva bizonyos másságuk minden külső jelét. Mert ahogy nincs két egyforma ember, úgy a tetkó is egyéni, mint az ujjlenyomat. A természet és a technika adta alapokat mindenki a saját szájíze alapján igyekszik átváltoztatni.

Begördül a nagydarab ember, bőrnadrágja repedt talán a hosszú utazástól, hiszen onnan jött, ahol mindennapos, így nem is feltűnő az amerikai álom. Elég pár angol szó, elég néhány egyezményes jel, s egymásra talál, egyenrangúnak érzi magát finn, olasz, magyar és amerikai. Itt arról szól a történet, hogy bütykölhetnek maguk is régi, lerobbant járgányokat, anyagi lehetőségünk függvényében megvehetik a fényesre vikszolt kiállítási darabot, a mindennapok teljességében képviselhetik a szabadságot, vagy a hivatali munka után a nyakszorító öltönyt ledobva válthatnak meztelen bőrre húzott bőrmellényre. Nem számít a társadalmi ranglétra, az egzisztenciális különbség, csak szóljon a zene, telítődjék meg történéssel a jelen, és érződjék a szétterülő kikapcsolás.

Jönnek a lányok is, van, aki pótkocsiként gubbaszt a fekete kesztyűs vezér mögött, s olyan is akad, aki nem szereti, ha uralja a férfinép. Saját motorján, saját útját járja, teljes jogú tagjaként a Harley társadalomnak. Ebben a közösségben nem divat a környezetszennyezés, a sörös, üdítős poharak, whiskys palackok a kukába kerülnek, a tüzet kérőnek még azt is mondják: tessék, parancsolj.

Az esti, gyenge fuvallat meglegyinti a kendős fejeket. Az európai turné részeként Alsóörse költözött Uriah Heep már ki tudja hányadszor mesél a fekete asszonyról. Egybeolvad a tömeg, surlódnak a bőrök és a ruhadarabok, keveredik a múlt és jelen a nagy víz partján.

Ő viszont pihen. Fejét gépéhez támasztva az égboltot figyeli. Megosztja gondolatait, mert miért legyen titokzatos az, aki a figyelem központjába kerül. Napbarnított testén felcsúszik a trikó, fekete kondorkeselyűt formáznak az ábrák, a nagy hegyek szárnyas királya a kézre költözött. Lehetsz bárki, élhetsz bárhol, a sorsodat magad alakítod. Vagy behódolsz a látványos külsőségeknek, vagy azt is tudod, hogy mit, miért rakatsz magadra, milyen bőrben érzed jól magad, saját valód külső lenyomataival mit akarsz elérni. Egy jól szabott bőrnadrág, a testre varrott tollaskígyó, nonfiguratív ábra, vagy akár figyelemfelkeltő felirat, a nyakban lógó ezüst, a köldökbe, szemöldökbe, vagy a fülbe szúrt karika azt jelzi, hogy ebben a feszített tempójú gyorsulásban is magad ura tudsz maradni.

Az egyén és a közösség. Itt együtt, egyért és egyénenként elválasztódva arcok, tekintetek, mámor és a mosoly. Rendezetlenül összedobálva, mint egy nagy táskában, de mégis egészet alkotva. Ez ma Alsóörs, a motorosok nyitott társadalma. Ahol közvetlenül is feldobott az árus és a vevő, a sört csapoló és az azzal szomját oltó.

Minden csoda csak három napig tart. Jól tudták ezt a szervezők is, s erre az időtartamra biztosították a helyszínt, fogták össze, irányították és segítették a motoros közösség életét. Három nap felvonulás, spontán divatbemutató, kapcsolatok szövődése, gondolat, póló, lakcím, vagy franciakulcscsere. Három nap elcsattanó pofonok nélkül, hiszen még a zsebbe tűzött nyolc centiméternél hosszabb pengéjű Spyderco is a helyén maradt. A motorosok még utoljára fizetnek a tábor hivatalos pénzegységével, a Harley Dollárral, a kezek a magasba emelkednek, és a gépek morgását a négy égtáj felé viszi el a szél.

2000. 06.16.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat