HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

Zászlólengetés, motorzúgás és a nemzeti rock

2006. augusztus. 06. 21:10G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Augusztus 5-e rendkívüli esemény volt a VI. Magyar Sziget és a magyarországi motoros társadalom életében. A korábban elkezdődött közeledés most a Szigeten kicsúcsosodott, amikor zászlólengetés és a jelenlévők hatalmas ovációja közepette bedübörgött a Csattogó völgybe a Trianon team, az Igazságot Magyarországnak! emléktúra motoros csapata. A sikert fokozandó este hatalmas koncertet adott a nagyszámú nézőseregnek a nemzeti rock két nagyágyúja, a Kárpátia és a Romantikus Erőszak.

Fotó: G. Németh Éva


A magyarországi motoros társadalom és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kapcsolatfelvétele már korábban elkezdődött, a Wild motoros magazin hasábjain is több tudósítás jelent meg a HunHír.Hu jóvoltából a Szigetre látogató vasparipások és a vármegyések közeledéséről. Így talán nem tűnik szerénytelenségnek azt írni, hogy a Wild, illetve ezen sorok írója is nagymértékben hozzájárult a kapcsolatépítéshez. A Kárpátia zenekar 2004. márciusi bemutatkozó koncertjén pedig éppen a motorosok voltak a biztonsági emberek. A zenekar hamarosan a motoros fesztiválok népszerű zenekara lett, és ismételten utalhatunk a Wild, illetve a HunHír.Hu szerepére a figyelemfelkeltésben, a magyar kultúra népszerűsítésében, a régi hagyományok és a tradíciók őrzése és ápolásában. Ezek aztán a gyáli hagyományőrző motoros találkozóban teljesedtek ki. A vasparipások aktívan közreműködött a Kárpátia nagy ötletének, a trianoni rendezvénynek a megvalósításában is.

A negyedik nap délutáni óráiban már izgatott emberek vártak arra, hogy megérkezzenek az Igazságot Magyarországnak! emléktúra résztvevői, akik a vecsési Trianon-emlékműtől induló több mint négyezer kilométeres határkerülésük után gurultak be a Magyar Sziget rendezvényére. A túrán több magyarországi motoros klub, a North Patrol MC, North Patrol MC Chapter Abony, Silver Hawks MC, Alba Regalis MC, Iron Horses MC) tagjai képviseltették magukat, akik egyébként régi jó barátságban vannak egymással. Pártsemlegesnek hirdették meg túrájukat, nem vártak és nem is kaptak segítséget egyetlen politikai erőtől sem.


Fotó: G. Németh Éva


Egy hatalmas trianonos zászló vezette fel a csapatot, idősek, fiatalok törtek ki dörgő tapsviharban, amikor a vasparipák beálltak a számukra kijelölt helyre. Az emléktúra résztvevői tisztelegtek Magyarország motorsportja jeles alakjainak emléke előtt. Útjukat ihlette a Justice for Hungary sportrepülőgép sportteljesítménye: Endresz György és Magyar Sándor óceánrepülők hetvenöt évvel ezelőtt, 1931. július 21-én mutatkoztak be a főváros és csonka Magyarország népe előtt, miután 26 óra 20 perc alatt a világon elsőként átrepülték Amerikából az óceánt, és landoltak a magyarországi Bicske külterületén. A repüléssel hívták fel a figyelmet az igazságtalan területcsonkításra, hazánk feldarabolására. A motorosok, elvegyülve a Sziget több ezres látogatója között, élvezték a feléjük irányuló szertetetet és tiszteletet, és az ott lévőkkel együtt közösen tombolták végig a Kárpátia koncertjét.

A buli előtt a Kárpátia együttes frontembere, Petrás János és Szíva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere vázolta fel elképzeléseit, jövőbeni terveit, illetve adott választ azokra a kérdésekre, amelyek foglalkoztathatják a szigetlakókat. Ilyen téma volt például a nemzeti rock helyzete a magyarországi médiában, annak a jelenségnek a bemutatása, amely a kommunista időszak Aczél-korszakának tűrt-tiltott világára emlékeztet.

A Kárpátia szokás szerint hozta formáját a zsúfolásig megtelt sátorban, bár a hangosítás hagyott némi kívánnivalót maga után. A Magyar Sziget szervezőinek el kell azon gondolkodniuk, hogy az abszolút profi előadáshoz végre már olyan technikai hátteret biztosítsanak, amely nem szegi kedvét az ott fellépő, zenéjüket szívvel-lélekkel interpretáló muzsikusoknak.

A rockosított népzenét játszó Romantikus Erőszak a közkedvelt nótái mellett egy újdonsággal is kedveskedett a közönségnek, két szerzeményére koreografálva a BM Duna Művészegyüttes profi néptáncosai adták elő saját produkciójukat.

A két koncert a zenekarok egymás mellett és egymásért szellemében zajlott, és a közönség is megértette, amit a korábbi beszélgetés során kértek tőlük. Tudomásul vették, hogy mind a Kárpátia, mind a Romantikus Erőszak és a szövegében visszafogottabb, de zenéjében abszolút profizmussal muzsikáló Ismerős Arcok a nemzeti rock hármashalmát képezik, ahol pont az eltérő és egyéni zene- és szövegvilág miatt egymásnak nem konkurensei, hanem kiegészítői a nemzetben gondolkodó emberek nagy örömére.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára - Raffay ErnőTrianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 13 999 Ft
18% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat