HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

Turul-vérből való Koppány

2005. december. 13. 12:37G. Kirkovits István - HunHír.Hu

December a karácsony, az ajándékozás, a szeretet hónapja és ugyanakkor a politikai uborkaszezon egyik állomása. Az elmúlt időkben megszokhattuk, hogy a szociálliberális tollforgatók egyéb hír híján ilyenkor a nemzeti rock együtteseket veszik górcső alá, és így táplálják a szokásos rasszista, fasiszta és a többi jelzővel alátámasztott vak gyűlöletet. (Ajánlatunk: a Romantikus Erőszak legújabb hanghordozójáról most meghallgatható nálunk az első, Hunor és Magyar címadó dal.)
Koncertbetiltó Gábor idén már akciózott egyet, úgyhogy most lehet, hogy a fővárosvezér kimarad ebből a körből. Tekintettel arra, hogy mára már belódult a kampány is, idén karácsonykor is számíthatunk nemtelen támadásokra a hazafias zenekarok irányába. Én most elébe megyek ennek az egésznek és próbálom megvilágítani, hogy miért kerül általában a gyűlölet kereszttüzébe a Romantikus Erőszak elnevezésű formáció.A más területen oly toleránsak felhorkannak, ha meghallják ezt a nevet, "kifinomult" ízlésüket nem palástolva megvetéssel párosult méreggel támadják a zenekar nevét és tevékenységét. Szögezzük le: a csapat a 80-as évek gulyáskommunista időszakában alakult és tényleg meghökkentő névválasztásával a kommunista társadalom kiválóságait kívánta ostorozni. Az eszement KISZ-aktivistáknak, élmunkásoknak és ilyen-olyan plecsnis főhülyéknek akart képletesen az orrára koppintani. Szelíden a vörös rendszer ellen, romantikusan, de azért erőt sugallóan ez volt akkor a koncepció, és miért változna a név, ha most ugyanazok ülnek a trónon, akik akkor azt a kommunista szekeret tolták, amelytől most milliárdosként és aranytollas menedzserként oly határozottan elhatárolódnak.A Romantikus Erőszakot azért támadja a szociálliberális oldal, mert ez a zenekar, amely a rendszerváltás óta viszi azt a vonalat, amelyet most oly sokan próbálnak kiiktatni a magyar kultúrából. Az ősi magyar hagyományokra épülő szövegvilág, a rendhagyó történelemórák nem illenek be abba a képbe, amelyet másfél száz éve vernek a magyar fejébe. A RomEr elveti a hamis finnugor elméletet, és éppen azért regél a magyar történelem nagyjairól, a honfoglalás kori és még annak előtti időkről, hogy ellensúlyozza a rólunk alkotott képet. A több ezer éves nép fiai nem szolgái a Kárpát-medencének, nem csicskásai Európának, hanem a múlt okán egyenrangú és kimeríthetetlen kultúrkinccsel rendelkező emberek, akiknek a "fejlett Nyugat" csak köszönhet.

A zenekar egy évtizeddel ezelőtt átvette ugyan az angolszász zenei szubkultúra bizonyos jellemzőit, de aztán "magyarította" ezt a hangzásformát és az utóbbi hanghordozójukon pedig egyértelművé tette a népzene és a rockzene egymásra épülő, egymást kiegészítő jelenlétét.
Legújabb nagylemezük, a tíz számot felölelő Hun és magyar mondák egy olyan egységes, remekbe szabott alkotás, amelyet meghallgatva az ember olyan állapotba kerül, hogy érzékelhető és szinte kézzel fogható a zene hatása. Amikor Hunorról és Magyarról szól a ballada, szinte érezzük a vitézek vágtatását a csodaszarvas nyomában, s már vennénk is kezünkbe a csudakardot, a szittyák ősi fegyverét, amelyet tűzkovács király készített nekik. Atilla, az isten ostora vezeti a hunokat végig a széles rónákon, s mi velük száguldunk a hegyek, a völgyek között, hogy a vitézekkel segítsünk a székelyeknek, amikor rájuk törnek a tatárok. Megszületik Álmos, szól a dal a vérszerződésről, Lehel kürtje harsan az éjszakában, és fél ország ura, Turul-vérből való Koppány régi hittel áldoz, amikor a magyarok istenéről énekel a táltos.Ezek a szövegek azok, amelyeket támadni kell, amelyeket ki kell forgatni, mert egyeseknek veszélyesebbek, mint a direkt kimondott jelszavak, vagy felszólítások. Igen, problémát okoznak azoknak, akik beolvasztanának bennünket, akik egyszínű globálmasszává gyúrnák a nemzetet, s akiknek az az érdeke, hogy látványshow-kon vigyorgó félbolond robotok jelenjenek meg a gondolkodó magyar ember helyett.A Romantikus szövegvilágát egyenrangúan és méltóságteljesen egészíti ki a zene, amely a legszebb magyar, székely-magyar hanghatásokra, népdalokra épül. Megszólalnak az ősi hangszerek is, hogy az égig érő életfa nőjön ne csak az udvarban, hanem az emberek szívében is, amikor a dalokat hallgatva kicsit megborsóznak. A múlt lehelete ez. Bíztatás és erő, mely a mindennapok egyszerű harcait is segíti. Van cél és van küldetéstudat, s van folyamatosság. Az egykor lázadó, mára csak irányulásában megváltozott, palettáját bővítő kifejezési ág, a rockzene segítségével is.Amikor a fehér csikós ruhába öltözött énekes berobban a színpadra, s megszólal a magyar duda, a koncertlátogatók elindulnak egy úton, hogy megidézzék a jelent, illetve a régi századokat.

Letölthető:
Hunor és Magyar

(Fotók: G. Németh Éva)
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat