HunHír.info

2018. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

Letiltották a Kárpátia együttest

2005. szeptember. 05. 10:03HunHír.Hu

A HunHír.Hu értesülései szerint meghiúsult a hétfőre tervezett szerződéskötés a Kárpátia zenekar novemberi Petőfi Csarnok-beli lemezbemutató koncertjével kapcsolatosan. Az intézmény munkatársa, Nagy Ákos közölte, hogy a vélelmezhető politikai felhangok miatt nem léphet fel a fővárosi tulajdonú intézményben a Kárpátia és az Ismerős Arcok elnevezésű formáció.
A Kárpátia együttes vezetője, Petrás János tájékoztatása szerint az együttes kiadójával közösen szóban már korábban megállapodtak a Petőfi Csarnokkal, hogy a zenekar novemberben az intézményben rendezi meg harmadik nagylemezének bemutatóját az Ismerős Arcok közreműködésével.

A hétfőre tervezett szerződéskötés viszont meghiúsult, mert az intézmény munkatársa, Nagy Ákos jelezte: eldöntötték, hogy nem lesz koncert, mivel úgymond egyszer már megégették magukat. (Nagy ezzel arra utalt, hogy a Nemzeti Dal Ünnepe című koncertet 2001 decemberében végül is Demszky Gábor főpolgármester személyes vétója miatt hagyta ki programjai közül a PeCsa.)

Petrás kérdésére, hogy mi az oka az intézmény pálfordulásának, Nagy elmondta: "az egész folyamat végén Demszky Gábor áll". A zenekarok keresik a megoldást, és tiltakoznak az őket ért diszkrimináció ellen.

Mint emlékezetes, a Pannon Rádió Rockszerda című adásnapjának közreműködésével, a rádióban nagy sikerrel játszott dalok előadói közös koncertet kívántak tartani 2001. december 26-án. Több együttes éppen a rádiós népszerűség miatt szerveződött újra, s ébredt fel "téli álmából". Demszky Gábor főpolgármester nemzetközi skinhead-találkozóval riogatva, személyes döntésével letiltotta a koncertet, amely megrendezése mellett kiállt a Fővárosi Közgyűlés ellenzéke. Demszky elismerte, hogy jogellenesen döntött, és vállalta az esetleges kártérítés megfizetését is. A zenekarok végül is a Pannon Rádió Rockszerdájában élő adás keretében pótolták a hallgatókat és a rajongókat az elmaradt koncertélményért.

A PeCsás botrány után a 2002 nyarán megrendezett örvényesi Koppány-táborban végre sikerült felléptetni az együtteseket, amelyek azóta is töretlenül koncerteznek. A régiek mellett több új formáció jött létre, illetve állt össze, így a nemzeti rocknak nevezett zenei irányzat mára legkedveltebb képviselői között számon tartott Kárpátia és az Ismerős Arcok. Tömegrendezvények, motoros fesztiválok megbecsült és szeretett előadói lettek, több mint félszázas nagyságrendű éves koncertprogrammal. A zenekarok pártpolitikától mentesen, a magyar kultúrát és a magyar hagyományokat közvetítik, erősítve a nemzeti öntudatot. Ezért is érthetetlen a Petőfi Csarnok hozzáállása, mert nem lehet a zenekarokat kirekesztőnek, rasszistának bélyegezni.

Úgy tűnik, az intézmény, illetve a jelek alapján Demszky Gábor ismételten mesterségesen gerjesztett egy kultúrbotrányt, és ennek, s nem a koncertnek lesznek felhangjai, hiszen vélhetően a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciója, valamint a MIÉP képviselőcsoportja is felemeli a szavát a kettős mércét alkalmazó diszkriminatív liberális ítélkezés miatt.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat