HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

100% magyar túra Gyergyószentmiklósra

2005. augusztus. 16. 21:51G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Kirándulásokkal, a magyar múlt történéseinek erdélyi felkeresésével dúsított koncertre indult Székelyföldre huszadmagával a Romantikus Erőszak elnevezésű nemzeti rock formáció. A jelenlévők és a lelkes gyergyói közönség egyöntetű véleménye szerint a zenekar hatalmasat és maradandót alakított a havasok lábánál. (Képekkel!)
A nemzeti rock együttesek székelyföldi koncertjeinek jellemzője, hogy anyaországi rajongókkal közösen érkeznek a helyszínekre, útközben felkeresve az egyetemes magyar történelem szempontjából fontos és érdekes helyszíneket, természeti, néprajzi látványosságokat. A zenekar tavaly márciusi turnéján a Hadak Útján - Petőfi nyomában címmel vezette be ezt az utazási formát, és most is követte a hagyományokat.

A rendkívül jó hangulatú tárasággal útra kelő Romantikus-csapat az elmúlt pénteken hajnalban lépte át a jelenlegi román-magyar határt, kis pihenőkkel tarkított út után elsőként Farkaslakán töltött el hosszabb időt. A szokásos ajándékvásárlások mellett a résztvevők betekintést nyertek a faluközösség életébe, és munkája közben csodálhatták meg a székely fafaragót. Átkeltek a Hargitán, nemzeti színű szalagot kötöttek a Tolvajos-tetőn túl lévő hármaskereszt-emlékműre.Csíkszentmártonban, a Csíki havasok aljában magánházaknál kaptak szállást, és este a székelyekkel együtt ökörsütéses közös vacsorán mulatták az időt, énekelték helyi zenészekkel együtt a közismert irredenta dalokat, a régi nép- és műdalokat. A társaság elhelyezte a megemlékezés keresztjét a Nyerges-tetői honvéd tömegsírnál, fohászkodott a csodatevő Szűzanyához Csíksomlyón, felkereste a búcsúnak helyet adó Nyerget és a Salvator kápolnát, megnézte a csíkkozmási erődtemplom kincseit, tisztelgett a székely hősök emléke előtt a madéfalvi emlékműnél, és megcsodálta az ősi hun-magyar szimbólumokat a felújított csíkrákosi templom külső falain.A gyergyószentmiklósi Négyes Motelben rendezett I. EMI-táborban hatalmas sikerrel adta elő a csapat az új hanghordozója épített repertoárját. A rockosított népzene dominált a koncerten, ahol a zenekar állandó tagjai mellett fellépett Markó Judit énekes, és Szalai János furulyás is.

A hangulatot Bese Botond kecskedudás melegítette be több mint félórás önálló műsorával, s a zenekar Indulj el című nótájával vette kezdetét a fergeteges koncert. A táborlakók az új nótákat még nem ismerhették, hiszen egy héttel ezelőtt a Magyar Szigeten lehetett először megvásárolni, viszont egyből átérezték ritmusát. A magyarok génjeiben hordott dallamai csendültek fel a dob, a gitárok, és a tradicionális népi hangszerek hangján, lelkes tetszésnyilvánításra, közös táncra, összefonódásra, összekapaszkodásra gerjesztve az ottlévőket.Fiatal székely góbé fűzte karját a pesti srácéba, s még a táborlakó középkorúak is egyre közelebb merészkedtek, mert részt akartak venni ebben a magyar-székely közös csodában. Az új lemez jól sikerült refrénjeit hamar megtanulta a közönség, a zenekar régebbi ismert felvételeit pedig együtt énekelte a csapattal. A kötelező ráadások után is ütemesen hívták vissza a színpadra a zenekart, de az a Székely Himnusz és az ősi magyar himnuszunk, a Boldogasszony Anyánk után már nem csapott a húrok közé. Mint a zenekarvezető megfogalmazta: ezután az ima után már nem illik mást játszani.

A koncertet követő beszélgetések éjszakai utazással folytatódtak, de a programba még belefért a körösfői műemlék templom meglátogatása, és a helyi kézművesek és árusok által kínált portékák mustrája is.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat