HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

100% magyar koncert Gyergyószentmiklóson

2005. július. 11. 00:04HunHír.Hu

A Romantikus Erőszak együttes zenével, kirándulással, Székelyföld rejtett kincseinek megismerésével dúsított autóbuszos túrára invitálja az érdeklődőket. (Bandika tudja címmel olvassák el a témához kapcsolódó jegyzetünket is!)
Indulás augusztus 11-én, csütörtökön, 18 órakor. A Budapest - Ártánd - Királyhágó útvonalon. Egyik célállomásunk, Csíkszentmárton felé megállunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, megtekintjük a Nyikó-menti tájházat, a máréfalvai festett székelykapukat, rövid pihenőt tartunk a Tolvajos-tetőn a Hargitán, megnézzük Alcsík három híres erődtemplomát és rovásírásos emlékét, majd elfoglaljuk szállásunkat Csíkszentmártonban az Úz-völgye bejáratánál, eredeti székely házaknál. Este a havasok aljában báránysütéssel, bőséges helyi jellegű étel- és italkínálattal, népzenével, irredenta dalokkal mulatjuk az időt közösen a székelyekkel a turulos emlékmű közelében. A helyi népzenészek mellett a hangulat fokozásában közreműködik Bese Botond kecskedudás.

Szombaton a reggeli órákban indulunk Felcsíkba, megnézzük a csíksomlyói hármashalom oltárt, az 1456-os nándorfehérvári diadal tiszteletére épített Salvator-kápolnát, a pálos templomot, majd a csíkrákosi műemléktemplomot, az eredeti székely motívumokkal díszített, így a maga nemében egyedülálló épületet. A csíkkarcfalvi erődtemplom a következő állomás, amely Csíkország legjobb állapotban megmaradt műemléke. Rövid pihenőt tartunk a csíkdánfalvai kerámia központjában, ahol betekintünk az eredeti csíki kézműves manufaktúra munkájába. Csíkszentdomonkoson megkoszorúzzuk a falu szülöttjének, Erdély egyik leghíresebb és leginkább tisztelt egyházi személyisége, Márton Áron katolikus püspök emlékművét.

A Pongrác-tetőn, hegyeken és havasokon át érkezünk meg Gyergyószentmiklósra, az Egyesült Magyar Ifjúság táborába, ahol a koncertet rendezik. Itt találkozhatunk Tőkés László Királyhágó-melléki református püspökkel, Böjte Csaba ferences atyával, a dévai árvaház megálmodójával, és a székelyföldi közélet más neves személyiségeivel is. A rövid pihenő után megtekintjük a szárhegyi Lázár-kastélyt, ahol a legnagyobb erdélyi fejedelem Bethlen Gábor töltötte gyermekkorát, a XV.-XVI. században épült kastély az erdélyi reneszánsz egyik legszebb példája. Amennyiben időnk engedi, és a társaság bírja még a látnivalókban rendkívül gazdag programot, akkor elmegyünk a Gyilkos-tó közelébe, leróni tiszteletünket a dancúrási katonatemető magyar hősei előtt. A koncert este kilenc órakor kezdődik, a zenekar több mint harmincszámos válogatott repertoárt ad elő.

A koncert után indulunk haza, a Gyergyószentmiklós - Csíkszereda - Székelyudvarhely - Korond - Balavásár - Torda - Kolozsár - Kalotaszeg útvonalon. Megtekintjük Bánffyhunyad kazettás mennyezetes fatornyos templomát, majd Kalotaszeg leghíresebb műemlékét, a körösfői templomot. Körösfőn vásárlási lehetőség is lesz. Vasárnap a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

A kirándulás idegenvezetője G. Kirkovits István.
A program feszített, és miután a látnivalókra helyezzük a hangsúlyt, nagyon rövidre fogjuk a megállásokat, illetve a pihenőket. A menetidőt tartjuk. Magyarországon háromóránként állunk meg, az erdélyi részeken szintén, Székelyföldön pedig kétóránként lesz egészségügyi szünet, amelynek időtartama tíz perc. A hosszabb pihenőket a látnivalókban gazdag településeken tervezzük. Itt felhívjuk tisztelt utastársaink figyelmét, hogy aki különböző okok miatt elkésik az indulásról, őt kénytelenek leszünk az adott helyszínen hagyni a többség érdekében.

A program egy főre oszló költsége 22 ezer forint. Ez tartalmazza az utazást, a kirándulásokat, a szállást, a koncertet. A székely családok reggeliről is gondoskodnak, sőt élelmiszercsomagot készítenek a szombati kirándulásra. A báránysütéses, népzenés piknik ára 1000 forint, amit a helyszínen kell rendezni. Az utazási költség a budapesti Fehérlófia könyvesboltban fizethető be, legkésőbb július 15-éig.
Kapcsolódó képriportjaink a Romantikus Erőszak határon túli kirándulásairól és koncertjeiről:

>> A Hadak Útján - Petőfi nyomában - Erdély, Romantikus Erőszak, kirándulás, 2004. 03. 11-14.
>> Romantikus Erőszak - Délvidék, 2004. május 15.
>> Romantikus Erőszak - Kézdivásárhely, 2004. szeptember 11-13.
>> Romantikus Erőszak - Erdély. 2004. december 03-05.
>> Romantikus Erőszak - Székelyudvarhely, 2004. március 13.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat