HunHír.info

2019. Kikelet hava 25. nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Boldogasszony Anyánk, égi nagy pátrónánk

2005. január. 13. 02:13G. Kirkovits István

Most, amikor önmagával is és az idegenekkel is élet-halál harcát vívja a nemzet, nagyon kell a segítség, a fohász az égiekhez. Ugyan ki más tekinthetne le aggódó figyelemmel e csonka kis hazára, mint Babba Mária, a magyarok Nagyasszonya. A Romantikus Erőszak elnevezésű nemzeti rock formáció december 4-én, Székelyudvarhelyen játszotta el először a régi magyar himnuszt, a Boldogasszony Anyánkat. A magyar hitvallást rock alapokra, kecskedudára, hegedűre és a csángókat idéző énekhangokra hangszerelték. Vélhetően az év zenei szenzációja lesz ez a feldolgozás. A Hunor és Magyar Rockfesztiválon csodát láthat a közönség, mert a magyar imát közösen adja elő a zenekar, valamint a tradicionális népzenét játszó Ifjú Muzsikás együttes.

A koncertről és a Romantikus produkciójáról már most lehet tudni, hogy a zenekar életének sorsfordítója, hiszen a csapat magáévá tette ifj. Csoóri Sándor népzenész elképzelését, miszerint nem a rockzenét népiesítik, hanem a magyar kifogyhatatlan népdalkincs legszebb darabjait közvetítik a rockzene eszközeivel úgy, hogy kiemelkedő szerepet kap a hegedű és a kecskeduda. A már ismert nótákat is ebben a szellemben írta át az együttes, így természetesen már mint a zenekar állandó tagjai, ifj. Csoóri Sándor és Bese Botond is ott lesz hangszerével a hangversenyen.

Az est másik meglepetése Mogyorósi Mogyi László gitárjátéka lesz, hiszen a hatvanas évek legendás gitárosa több dalban is aktívan közreműködik. A vájt fülű öregedő rockerek tudhatják, de talán a fiatalok számára sem ismeretlen, hogy a hetvenes évek elején, amikor a közönség Radics Bélát, a fiatal korában elhunyt zenészt jelölte meg gitárkirálynak, akkor a rockzenész szakma e kitüntető címet Mogyinak adományozta. Ő hosszú, kalandos évek után tért vissza a tengeren túlról, hogy magyarként élhessen a magyar hazában, és művészetével is segítse azokat, akiket erre érdemesnek tart. A zenekar és Mogyi barátsága immár évek óta tart.

Vannak, akiknek nem tetszik a zenekar elnevezése. A globálpolgár-pukkasztó névválasztás valójában azt jelenti, hogy a Sziva Balázs vezette formáció a magyarországi könnyűzenei hullámvölgyben szelíd akaratossággal akarja elfogadtatni a magyar népzenét. Sajátos eszközeikkel ahhoz akarnak hozzájárulni, hogy ne az idegen zenei műfajok és formák, hanem az eredeti magyar dallamok legyenek ismertek és kedveltek a hazai fiatalság körében.

A Hunor és Magyar Rockfesztiválon a nyolcvanas évek lázadó időszakát idézi majd a Dudás András vezette Oi-kor, a folk-rock kedvelői pedig elmerülhetnek Ökrös Csaba briliáns hegedűszólamaiban, és évezredeket utazhatnak vissza az időben a hun-magyar történések zenekari feldolgozásával.

2004. december 18.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat