HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

A Kárpátok dala Kézdivásárhelyen

2005. január. 13. 02:04G. Kirkovits István

A történelmi Magyarország legkeletibb szegletében, a háromszéki Kézdivásárhely főterén adott nagysikerű koncertet a Romantikus Erőszak elnevezésű nemzeti rock formáció. A megfelelő médiajelenlétnek is köszönhetően több ezres tömeg volt kíváncsi az anyaországi zenekarra, s a látvány fokozása érdekében a szervezők még tűzijátékkal is kedveskedtek a csapatnak. Román zsandárok gyűrűjében petárdák durranása, piros-fehér fényesője után hangozhattak fel azok a dalok, amelyek szöveg- és dallamvilágával lelkesíthetik a szunnyadókat, a bele nem, nem, soha örökérvényűségét vetítve elő.
A helyi rádió már korábban közkinccsé tette legjobb szerzeményeiket, fellépésüket újságcikkek, szórólapok, műsorfüzetek harangozták be. A Romantikus Erőszakra kíváncsiak voltak Székelyföld más városaiból is. Jelen volt a székelyudvarhelyi rajongótáboron kívül a kolozsváriak, a sepsiszentgyörgyiek, a parajdiak küldöttsége is. A zenekar hosszú, kalandos út után érkezett meg Kézdivásárhelyre, hiszen a koncert előtt még tett egy rövid kirándulást a Madarasi Hargitán, a Mihály havas deres csúcsán tisztelgett a székelyföldi igazságosztó, a legendás Kicsi bácsi emléke előtt.

A háromszéki hetilap, a Székely Hírmondó meghívására léphetett fel a Romantikus Erőszak a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom elnevezésű tömegrendezvényen. A szervezők kiemelt műsorhelyet biztosítottak az együttesnek, a többnapos eseménysorozat gáláján csaptak a fiúk a húrok közé. Sziva Balázs, az együttes frontembere csikós ruhában énekelte azokat a szerzeményeket, amelyek az utóbbi időben a műfaj legnagyobbjává tették a zenekart. A balladisztikus hangvételű, népzenei elemeket felvonultató, s azokat rockzenei alapokkal összekapcsoló dalok sikert arattak már korábban Udvarhelyen is, most a kézdivásárhelyi közönség mozdult rá ezek tartalmára. A székelység jelenét, múltját, az összmagyar történelemben betöltött szerepét is vázoló, a XX. század legnagyobb igazságtalanságával foglalkozó dalok jelezték az el nem felejtés, a bele nem nyugvás fontosságát, és adtak egy reménysugarat azoknak, akik a globalizációs világtengerben is meg akarnak maradni magyarnak.

Az elgondolkoztatóbb, hangszerelésében visszafogottabb szerzemények töltötték be tehát Kézdivásárhely főterét, s a csaknem ötezres tömeg fogadókészsége is jelezte, hogy adott témaköröket jól megcélozva a zene is lehet gyors pontonhíd az elszakított országrészek között. A Romantikus Erőszak mára már elérte, hogy ne csak meghökkentő nevével, hanem költői szövegeivel, rendhagyó történelemóráival, és objektív társadalomkritikájával is felhívja magára a figyelmet, s ott, a háromszéki Havasok aljában ez a célkitűzés messzemenően találkozott a közönség elvárásaival. Felhangzottak azok a számok, amelyeknek már címük is beszédes, és a más településekről érkezett rajongóknak köszönhetően egyre többen énekelhették a Kárpátok dala, a Trianont ledöntjük, a Hazafi, a Száz százalék magyar, a Büszke Botond verssorait.

A fogadtatást, az élményt nagyon szemléletesen fejezte ki az a kézdivásárhelyi motoros, aki annyit mondott csupán a koncert után: olyan jó volt, hogy úgy állt a hátamon a szőr, mint a sündisznónak. A fiúkat fogadta a város polgármestere, találkoztak a megyei médiumok vezetőivel, riportereivel, majd spontán közönségtalálkozót tartottak a helybeliek egyik kedvenc szórakozóhelyén.

2004. szeptember 15.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat