HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

Arcok és harcok

2005. január. 12. 22:27G. Kirkovits István


A téli erdélyi turnéélményeit, tapasztalatait is felhasználja Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekes-szövegíró frontembere az új hanghordozó elkészítésénél.
A magyarságtudatáról és nemzeti elkötelezettségéről ismert művészember következő lemezükön egyformán kíván szólni a jelenlegi határainkon kívül és belül élőkhöz. Igaz, más-más megközelítéssel. Küldetésének tartja, hogy az itthon élőket rávezesse arra a tarthatatlan állapotra, miszerint az elbutított emberek lerománozzák a csonka Magyarországra érkezett nemzettestvéreinket. Sajátos eszközeivel, a wassalberti gondolatok tolmácsolásával és a saját lírai szövegvilágával akar harcolni a káros folyamatok ellen, amelyekben külső és felső irányításra ellenséggé akarják tenni az itteni és az ottani magyart.

A másik cél, hogy a szabadságukért és az autonómiájukért küzdő emberek a zene mint összekötő kapocs segítségével is találjanak gyógyírt sérelmeikre és erőt a jogos követeléseik megvalósításához. Ehhez pedig az kell, hogy szívvel-lélekkel érezzék a szülőföldön való megmaradás szükségességét, a hagyományok ápolását, a székely nemzettudat megőrzését.

A határokon átívelő álkultúra sajnos fertőzi a székelyt, gagyisztárok gagyidalai szólnak jobbára a tömegkommunikációs csatornákon, s ezért is fontos, hogy értékes művekkel is megismerkedhessenek a Hargita és a Bodoki hegyek alján élők.

Nyerges Attilának szövegírói munkájához támpont minden apró benyomás. A bánatában már a pohárhoz nyúlt, de szellemileg még tiszta és ízesen, igazul fogalmazó székely gondolatainak tolmácsolása, a fűrész fenyegette fenyőfák segélykérő suttogásának dalba öntése, és annak a pár jó egyszerű és tiszta szónak a hiteles bemutatása, amelye ott, az önállóságra törekvő vidéken mindennapos.

A klasszikus blues-rock témaköröket interpretáló Ismerős Arcok formáció Nyerges Attila vezetésével egy teljesen átlátható, értelmezhető és igaz utat járt be az elmúlt időszakban. A zenekar tagjai közösen és egyöntetűen határoztak úgy, hogy hangszeres tudásukat, tenni akarásukat és egyéni ambíciójukat is a nemzeti kultúra mind szélesebb körű megismertetése szolgálatába állítják.

A nemzeti rock e speciális, komoly hangszertudásra épített formája, amelyet az Ismerős Arcok továbbít, szélesebb körű társadalmi ismertséget is eredményez. Azért is kultúrpolitikai misszió, mert a motoros fesztiválokon, a tömegrendezvényeken való fellépés nemcsak az úgymond beavatottaknak, hanem az érdeklődő, de még habozó embereknek is útmutatást nyújthatnak a hit, az emberség és a barátság fontosságáról.

Az Ismerősök tehát rossz szóhasználattal bel- és külföldön egyaránt képviseli a magyar ügyet és állít zenei szobrot, stílszerűen kopjafát a legkiválóbb székelyek egyikének, Wass Albertnek. Mert ha csak két sor, három gondolat is rögződik az emberekben Wass Alberttől Nyerges Attiláék által, már nagyobb siker, mintha a hivatalos tankönyvek átpolitizált és kellőképpen manipulált oldalairól csengenének ezek vissza.
Zene, történelem, politika hármas egysége valósul meg az Ismerős Arcok munkásságában. Együtt a csapat, mert közösen gondolkodik, és mindenki tesz valamit a nagy közös süvegbe: Galambos Nándor basszusgitáros, Práder Vilmos vezérgitáros és az ifjú dobostitán Kovacsik Tamás.

2004. január 28.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat