HunHír.info

2019. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

A magyarok Kárpátiája

2005. január. 12. 21:52G. Kirkovits István

A fehérvári huszárok módjára robbant a hazai nemzeti-rock életbe a Petrás János vezette Kárpátia elnevezésű formáció. A rendkívül igényes hangszeres zenét telibe talált szövegekkel párosító együttes szinte egyik pillanatról a másikra jött, látott és győzött. Magyarországon és az elszakított részeken egyre többen dúdolják már a Kárpátia-dalokat, hiszen a zenekar slágereket is ír, a szó nemes értelmében. Hol vagytok székelyek? hangzik fel a sikerdal a Budapesten, s szerte a medencében, mert a zenekar minden magyar Kárpátiája akar lenni.
Az alapító Petrás János énekes-basszusgitáros több mint harminc nagylemezen tette le névjegyét az igényes muzsika mellett, hiszen például legutóbbi formációja, a CHC, egy sajátos zenei stílust is meghonosított Magyarországon. Petrás János vallja, hogy a rockzene magyar eredetekből is vezethető, mert neves népzenészek is tolmácsolják, hogy a székelyföldi, a csángó muzsika például a blues magyar elődje, megfelelője.

Az egészséges nemzeti öntudat felébresztését szorgalmazza a zenekar, s gyűlölködésmentesen, de igazul próbál szólni mindenkihez. A fiataloknak és az öregeknek egyaránt joguk van arra, hogy megismerjék a valós történelmet, és olyan, a magyar néprajz-, népdal- és mondakincs, hogy kimeríthetetlen bányája a kutakodónak. A múltból táplálkozva javíthatnak sorsukon, de a Kárpátia segítségével tükörbe is nézhetnek a mostani kérdésekre válaszolva.

Petrás Jánosék bátran nyúlnak Bánk Bánhoz, a székely népballadákhoz, a régi lelkesítő katonadalokhoz, hogy új hangszerelésben, de az időálló gondolatokat aktualizálva a jelenkor magyar emberének szólhassanak a globalista világban. Elvetik a mindenre kiterjedő beolvasztási kísérleteket, és hiszik, hogy a Kárpát-medence egy önálló földrajzi és geológiai egység, egy olyan lehetőségekkel rendelkező csoda, amely ilyen formában a világon sehol sem található. Petrás János mindenütt a nevelés fontosságát hangsúlyozza, mert a jelen sokszor elkorcsosul, s a tömegkommunikációs csatornák sok nemtetsző dolgot közvetítenek. Ezért fontos, hogy a zenében, de még a külsőségekben is kifejezze az ember hovatartozását.

A zenekarvezetőnél nem egy újkori divat, hogy megjelenésében is kimutatja hagyománytiszteletét és múltszeretetét, hiszen már a 80-as években ötvösként foglalkozott például a tarsolylemezekkel. Nem véletlen tehát, hogy a Kárpátia a Kárpát-medencének szóló együttes kíván lenni, és az sem mondható, hogy ez egy hirtelen változás eredménye. A gyermekkorból hozott útravaló, a figyelő ember mindenre kiterjedő tekintete és a dolgok megfelelő összerakása eredményezte azt, hogy 2003-ben összeállt a PetrásBankó AttilaCsiszér Levente alkotta formáció, és már tavaly két lemezzel lepte meg a nagyérdeműt.
Szólnak a szerzemények a magyar katonáról, a hősi helytállásról, zeng a csatadal, megáll a holló, az apáról szól a költemény, a hazáért harcoltaknak állít zenei kopjafát a csendes Don, s talán az eddigi legjobban sikerült feldolgozásban szívre-lélekre hat a Székely Himnusz.

Mint a zenekar borítója is mutatja, a gyermekkezek kirakósdit játszanak, s összeáll egy alakzat: a csonkából a nagy.


2004. január 16.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat