HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Ismerős Arcok

2005. január. 10. 23:33G. Kirkovits István


A csinált médiasztár belesül a Himnuszba, nem ismeri a szöveget, nem ismeri a szent magyar imát, hiszen úgy kapott lehetőséget, hogy mások tolták a középpontba. A középkorú férfi tevékenységét nem kíséri médiatámogatás, hiszen csendben kiérlelt gondolatait otthon veti papírra, és párszáz fős koncerttermekben, vidéki kocsmákban csendülnek fel dalai. A globalizált világban figyelemfelkeltő erővel hatnak ezek a szerzemények. Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese-szövegírója idézi a magyar múltat, kinyilvánítja a hazaszeretetet, és a maga sajátos eszközeivel rockban elmondva állít emléket Wass Albertnek.
Mottó:
"És üzenem volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor barátjok leszek,
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak, és megyünk,
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat:
a víz szalad, de a kő marad,
a kő marad..."

Wass Albert

Az eredeti Pannon Rádió hallgatói a kezdetekkor az Ismerős Arcok szerzeményei közül azokat hallgathatták, amelyek az Amerikából származó blues-sémákon keresztül közelítették meg kesergősen a magyar valóságot. Aztán berobbant a köztudatba egy szerzemény, amely hangvételével, szövegével elütött a korábbiaktól. Nyerges Attila úgy gondolta, hogy itt az ideje a titkolt múlt és a felismert múlt közötti különbségek kiküszöbölésének, az elhallgatott valóság közkinccsé tételének. A fiatalember, akit szülei, nagyszülei megvédték az esetleges elszólás lehetőségétől, és az iskolai tankönyvek negyven éven keresztüli történelemhamisító téziseinek mélyebb átértékelésétől, most a szabadabbnak mondott világban fordult a korábbi tabutémák felé.

Legnagyobb lökést Wass Albert költészete, írói munkássága adta ennek az érző, ízig-vérig magyar embernek, aki felnőtt fejjel próbálta értelmezni családja korábbi történéseit, s kereste az ellentmondásokat a valóság, és a kommunista tananyag között. Eddigi munkássága olyan szempontból példaértékűnek mondható, hogy egyre többen ismerik fel a magyar történelem furcsa bemutatásának háttérszándékát, az identitástudatra ébredő ember felemelt fejű létének hatalmi megkérdőjelezését. Működik a csak azért is dac is, hogy ki lehessen mondani ebben a nagy közös kalapban gondolkodó világban: magyar vagyok, érző vagyok és őseim vonalán 83 éve fájok.

Megjelent egy dal és betöltötte a korábban még szabad éterrészt, s az egy hazáról szólt a költemény. Wassalberti gondolatokkal, a dal végén a költő szavait idézve, hogy a kő marad, a kő marad.
Aztán már nem volt megállás. Nyerges Attila ráébredt, hogy kívülállóként nem élhet, és feldolgozta azt a rendszerváltás előtti traumát is, hogy az addigi tanítások hazugságra épültek. Ekkor már megértette, miért mosdatta a nagymama a magatehetetlen nagypapát, aki három napra eltűnt a lakásból, majd szinte úgy lökték haza. Mert a nagypapa, a bátaszéki gazdász a lovával együtt lökte fel az okoskodó, szakmához nem értő párttitkárt, de az esemény ilyen formában, a valóságot kimondva a gyermek érdekében nem lehetett téma odahaza.

Nyerges Attila hazafi. Ilyen egyszerűen. Nem több és nem kevesebb annál. Számára elsőrendű a nemzet, a hit és a magyarság. A kibontott és a felemelt zászló, az embertársi szeretet, a közösségben és nem az egyénben való gondolkodás. Magyar közösségben a magyarokért. Ezért is vallja, hogy nem lehet gátló tényező a csinált határ, kívülről ránk erőszakolt gondolat, a családi tűzhely lerombolásának szándéka.

Nyerges Attila felveszi a harcot sajátos eszközeivel azért, hogy az emberek szembesülhessenek a múlttal, a tervezett jövővel és magyarként élhessenek meg jót és rosszat. Ebben segítik zenekarának tagjai: Galambos Nándor, Práder Vilmos, Kovacsik Tamás. Az Ismerős Arcok él tehát és dolgozik. Nyitogatja a fellegajtót, imádkozik Erdélyért, és járja hittel teli nehéz útját. Nyerges Attila pedig tovább alkot. Írja a dalokat, hogy reményt ébresszen a kívül rekedteknek, hogy utat mutasson a magukra eszmélőknek, és hogy higgyenek az egyedüli üdvözítő ideológiában, a nemzeti radikalizmusban.



A jövő elkezdődött?

Olvadj, légy te is olyan
Olyan mint más, pont mint a többiek
Simulj, légy finom s puha
Meg ne sértsd érzékeny bőrüket

Felejts, felejts el mindent
A szégyent és minden bűnödet
Lapulj, múltad csak emlék
Lassan elmarad, s egyre távolabbról követ

Bámulj, nézz mindig tévét
Eleget tudsz már, dobd félre a könyveket
Röhögve legyints rá az öregemberre
Nagyapád sírjára ne pazarolj könnyeket

Köpj rá a szent ünnepeinkre
Úgy a jó, ha minden nap ünnepelsz
Bújj el, mikor valamit tenni kéne
Aztán tartsd a markod, hogy jutalmat érdemelsz

Élj csak így, hiszen megvan mindened
Boldog lesz és nyugodt az életed
De ha elalszol és meglep majd az álom
Nyüszítve ébredsz, és akkor már elhiszed
Hogy a múltad nélkül nem lehet jövőd
Mert a jövődnek értelmet a múltad ad
S, hogy neked is tenned kell valamit, azért
Hogy Magyarnak nevezhesd magad

(Nyerges Attila)

2003. január 12.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat