HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Trianon első revíziójának emlékére

2007. október 03.
HunHír.Hu

Az I. világháborút lezáró szégyenteljes békekötés a vesztesek közé került Ausztriának is juttatott területeket, mintegy háromszázezer lakost, és csaknem négyezer négyzetkilométert. A trianoni békediktátum követeléseinek teljesítése a nyugati végeken spontán ellenállásba ütközött, amely népfelkeléssé alakult át. A Rongyos Gárda kiváló magyar hazafijai, Prónay Pál, Héjjas Iván, Franczia Kiss Mihály és a többiek a Sopron környéki Ágfalván elsőként megütköztek a kommunista osztrák hadsereggel, és a Vas vármegyei Felsőőrig fellángolt a területféltő igazságosztó harc. Az osztrákok az 1921. augusztus 29-re kijelölt területátadást nem tudták végrehajtani.

Menedék - Atilla

A Prónay Pál vezette, hiányos felszereltségű, de annál nagyobb lelkesedéssel és hazaszeretettel átitatott harcosai űzték a betolakodót, ahol látták, és dicsőséges harcaiknak köszönhetően a Népszövetség hozzájárult ahhoz, hogy 1921-ben Velencében területrendezési konferenciát tarthassanak, és Sopronban, környékén, s a trianoni határ osztrák-magyar szakaszán népszavazással dönthessenek az elcsatolt területrészek lakói hovatartozásukról.

Az ágfalvi csatának is köszönhető, hogy 1922-ben, a Népszövetség döntött a magyarságukat megvalló községek visszacsatolásáról, és a hűséges falvak 1923-ban ismét visszatérhettek a magyar impérium alá. Németh János, a visszacsatolt Pornóapáti tanítója verssel köszöntötte az ország egyik legrégibb harangjáról elhíresült falu visszatérését az ősi honhoz: „Kitárom reszkető kezemet, ölelni magyar földemet!”

A Rongyos Gárda szervezett utódai, a Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és Prónayékkal lélekben azonosuló sok-sok magyar nem feledkezett meg e jelentős eseménysorozatról. Ágfalva az érdeklődés központjába került, és a vasi végeken lobogtak a nemzetiszínű és az Árpád-sávos zászlók. Szeptember 29-én az ágfalvi csata hőseinek tiszteletére emléktúrát szerveztek Sopronban. A túra során felidézték az 1921-es Nyugat-magyarországi felkelés sorsfordító eseményeit.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat