HunHír.info

2019. Ígéret hava 26. nap, Doboka napja.

Újabb határkorrekció a nyugati végeken

2006. január 11.
G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Csaknem 25 ezer négyzetméternyi területet cserél ki Magyarország és Ausztria a Vas megyei Pinka- és Csík-patak térségében ez év márciusában. Sajnálatos módon az illetékesek elfeledkeznek azokról a jeles eseményekről, amelynek következtében a trianoni határok korrekciója a Pinka völgyében már 1923-ban megtörtént. A mostani határkiigazítás sem feledtetheti a visszatért települések egykori lakóinak hőstettét.

Menedek - Engdahl

A CENA Hírügynökség beszámolója szerint a két ország 2002. április 8-án kötött államközi szerződést a határok kiigazításáról, amelyet a Magyar Országgyűlés is jóváhagyott még ugyanebben az évben október 31-én.

A trianoni határok megállapításánál a két ország között bizonyos szakaszokon a patakok közepét, vagy sodorvonalát jelölték meg határvonalként - nyilatkozta a CENA Hírügynökségnek Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízkár-elhárítási Osztályának vezetője, majd így folytatta: időközben azonban a meder természetes módon, vagy mesterségesen elmozdult és ezért van szükség a határok kiigazítására. A csere egyébként nem jelentős, mindössze patakpartokról van szó és nem érint sem lakott, sem mezőgazdasági területeket.

Az osztrák-magyar szakaszon egyébként már volt egyszer határkiigazítás, akkor a Lapincs- és a Bozsok-patak mederváltozásai miatt kellett megváltoztatni az államhatárt - jelezte Gál.


Pinka-patak

Fotó: G. Németh Éva


A vízügyi illetékes azt jól tudja, hogy Magyarország megcsonkításakor nagyon sok területrészünkön jelölték meg határvonalként a félig elszakított folyók, patakok közepét vagy sodorvonalát. Arról viszont nem tesz említést a szakember, hogy a Pinka völgyében az ottaniak aktív közreműködésével már 1922-ben sikerült megváltoztatni a trianoni határokat, és az országban elsőként Nyugat-Magyarország gyarapodhatott régi-új területrészekkel és a magyar földhöz visszatért honfitársakkal.

Népfelkeléstől a visszacsatolásig

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés kimondta, hogy a vesztes Magyarország területéből a vele szövetséges Ausztria is részesülhessen. Az osztrákok elfogadták a békeszerződés azon határozatát, hogy a nagy-magyarországi területekből csaknem négyezer négyzetkilométer osztrák fennhatóság alá kerülhessen, több mint háromszázezer lakossal. A trianoni békediktátum követelésének teljesítése azonban a nyugati végeken spontán ellenállásba ütközött. A területcsökkentéssel való szembenállás népfelkeléssé alakult, amelynek csúcspontjaként az osztrákokkal szemben álló erők felkelő-parancsnokság alá rendeződtek. A Sopron környéki Ágfalvától egészen a Vas vármegyei Felsőőrig fellángoltak a harcok, így az eredetileg meghatározott 1921. augusztus 29-ei területátadást nem tudták végrehajtani.

A felkelő-parancsnokság létrehozta az úgynevezett Lajta Bánságot, vagyis az Ausztriától és Magyarországtól független államot. Vezetője a sokak által vitatott személyiségű Prónay Pál volt, aki a magyar állam területének megtartásáért vette fel a harcot. Nemzetmentő hazafias szándékához nem férhet kétség. A vörös terror elleni küzdelme miatt támadják, és azért, mert rendet próbált teremteni a Lenin-fiúk által megszállt tanyavilágban. Éppen itt az ideje, hogy személyét rehabilitálják, s ő, és az általa vezetett Rongyos Gárda tevékenysége a magyar történelem legszebb lapjaira kerülhessen.


Fotó: G. Németh Éva


A magyar kormány békés szándékát az is jelezte, hogy a probléma diplomáciai megoldására törekedett. Az osztrák és a magyar kormány illetékesei 1921 októberében Velencében vitatták meg a területrendezéssel kapcsolatos kérdéseket. A magyar fél ígéretet tett arra, hogy kivonja a felkelőket az osztrákoknak ítélt régi magyar országrészből. Cserében az osztrákok elfogadták, hogy decemberben Sopronban és a környező nyolc községben népszavazást tartsanak a hovatartozás kérdéséről. Jegyzőkönyvben rögzítették azt is, hogy az osztrákoknak átadott területeken pontosan jelöljék ki a két ország határait, és az immár általuk felügyelt területrészeken, a határ öt kilométeres körzetében a lakosságot is kérdezzék meg az esetleges visszacsatolásról.


A 84 éves emlékmű Pornóapátiban

Fotó: G. Németh Éva


A tárgyalópartnerek betartották szavukat, és 1921 novemberében Sopron és környéke kivételével megtörtént a területátadás. A népszavazás eredménye közismert, Sopron lakosságának 72 százaléka nyíltan megvallotta magyarságát. A jegyzőkönyv utolsó záradékának teljesítése 1922 januárjában kezdődött meg. Az úgynevezett határmegállapító bizottság, amelybe Ausztria, Magyarország, Japán, Olaszország és Anglia egy-egy képviselőt delegált, a határ menti falvak lakosait kérdezte meg. Az idegen szuronyok árnyékában több, jobbára német és horvát nemzetiségű település tett hitet magyarsága mellett, így 1922 szeptemberében a Népszövetség döntött a magyarságukat valló községek visszacsatolásáról. A HunHír.Hu birtokában lévő, szombathelyi jegyzőkönyvmásolat tanúsága szerint az elcsatolt Kisnarda, Nagynarda, Alsócsatár, Felsőcsatár, Németkeresztes, Magyarkeresztes, Olmód, Szentpéterfa, Horvátlövő és Pornóapáti települések 1923-ban végérvényesen magyar közigazgatás alá kerültek.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat