HunHír.info

2018. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

Az értéktelenség bosszúja

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Bubik István, a tragikus hirtelenséggel elhunyt színművész ott fenn az égből mennydörög a lent lakókra. Teszi ezt, mert azt látja, emlékét, egész valóját, gondolatait, és művészetét akarják megcáfolni azok, akik sajátos céljaikra kívánják őt felhasználni. Halottgyalázás ez a javából, mert mint megszokhattuk, bizonyos erők mindig az igazság ellentettjét próbálják valósnak beállítani. Akik a legjobban papolnak tisztességről, becsületről, azok az ellenkezőjét személyesítik meg. Teljesen mindegy, hogy fogyasztott-e alkoholt, illetve mennyit a magyar haza e kiváló fia, mielőtt autójába, az öreg Bogárba ült volna a végzetes út előtt, ennek a kérdéskörnek a taglalása szenzációéhes pojácák privilégiuma.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Sokkal fájdalmasabb viszont, amikor támadják azt a fiatal és tehetséges szerkesztőt, Moys Zoltánt, aki együtt gondolkozva és cselekedve Bubik Istvánnal elkészítette a magyarság kettős állampolgárságért vívott küzdelem Bubik által fémjelzett klipjét. Moys közkinccsé tette az interneten Bubik István talán utolsó szerepléseinek egyikét rögzítő filmkockákat, és máris beindult a propagandagépezet. Az egyik gagyicsatorna megszólította Mártha Istvánt, az Új Színház első emberét, a művészetek hullámvölgyének fő apostolát, aki sietve közölte: elfogadhatatlan számára, hogy Bubik István tragikus balesetét politikai célokra használják fel. Közleményében arra kért mindenkit, tartsa tiszteletben a társulat közönséggel közös gyászát. Megszólalt a riportban a Kádár-korszak szocialista paneloperettjének hősnője, Fehér Anna, természetesen sajnálkozva úgymond a politikai felhangok miatt.

A gagyitévé és az említett riportalanyok csupán azt nem veszik figyelembe, hogy éppen ők azok, akik megcsúfolják Bubik emlékét. Márta most lezáratta a nyilvánosság elől színész öltözőjét is, és mint megfogalmazta: most már ez a mi gyászunk. Mártha pedig tudhatja, Bubik István ízig-vérig magyar volt. A lezárt öltöző falát Nagy-Magyarország térképe díszítette, s Bubik István hasonló rajzolatú kulcstartót viselt derékszíján.

A művész kötelességének érezte, hogy harcoljon az elszakított területeken élőkért, és elfogadhatatlannak tartotta Trianon gyalázatát. Több órás beszélgetésünket megőrizte a hangszalag. A felvételt Bubik beleegyezésével készítettem, és ezt csak azért nem hozom teljes terjedelmében nyilvánosságra, mert abban számos olyan részlet is elhangzik, amely inkább két ember beszélgetése, világszemlélete, gondolatainak lenyomata, mint a nagyközönségnek szánt sztárinterjú.

Az, hogy a kereskedelmi televízió használja fel őt, s közben úgy tesz, mintha a magyarságért kampányolók tennék ugyanezt betudható annak is, hogy a gagyitévékkel kapcsolatos kérdésemre, miszerint ha beállna a sorba, a kereskedelmi televíziók biztosan jól megfizetnék, Bubik István azt válaszolta: De nem állok be! Inkább kölcsön kérek, mert a színházi fizetés megalázó, pedig a színészetnek a színházi jelenlét adja meg a rangját.
Ő nem vágyott a gagyitévék nyújtotta sikerre, ő nem volt toleráns az ősi természetes értékrendet támadókkal szemben. Az az ember, az a színész, aki magyarnak érezte és vallotta magát ennek minden előnyével és hátrányával, odatette voksát még életében a magyarság mellé. Amikor Nagy-Magyarországról, valamint a kulcstartójáról faggattam, Bubik kijelentette: Kötelességem szolidaritást éreznem azok iránt, akik kint rekedtek, akik szomszédainkká váltak, miközben hozzánk tartoznak, ezért viselem az ilyen jelvényeket, hogy magamat is emlékeztessem.

Egy ember, aki ezen gondolatokat felvállalta, vajon ha most szólni tudna, mit mondana az emlékével visszaélőknek? Tudhatjuk és érezhetjük, azt mondaná: ne csúfoljatok meg, ne akarjátok megváltoztatni földi valómat, s ne akarjatok képetekre formálni. Egész élete, művészi pályája mindezek bizonyítéka.

2004. december 01.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Migráns-sokk - Összeesküvés elméletek sorozatMigráns-sokk
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat