HunHír.info

2019. Ígéret hava 26. nap, Doboka napja.

Visszaütni tilos

2005. január 05.
G. Németh Éva

Hónapok óta tűrnek a délvidéki magyarság ifjai. Hordozzák a jelet magukon, várnak, időt hagynak a rácoknak, hogy lenyugodjanak; a szerb és magyar vezetésnek, a pártoknak, hogy befolyásukat felhasználják a politikai indíttatású bántalmazások visszaszorítására. Temerinben alvilági leszámolás áldozata lett egy újvidéki szerb drogdíler, a cselekmény elkövetéséért történetesen öt magyart gyanúsítanak.

Magyar Menedék - Raffay

Miután a magyarverések hírére a kósza fejfelkapásokon kívül a helyzet mit sem változott, ez az esemény éppen kapóra jött a szerb nacionalistáknak, akik megtorlást, nemzeti okokat véltek felfedezni az ügy mögött. Úgy gondolták, hogy a magyarok sorsukat saját kezükbe vették, s hogy szó szerint így is tettek néhányan Temerinben.

A média aztán aljas akcióról, lemészárlásról harsogott. Részletesen beszámolt arról, hogy a magyar fiatalok miként egyengették fátumukat, amikor megaláztatásukat egy szerbre oly módon vetítették ki, mintha ezen múlna megmaradásuk. Majd a kórházban megszólaltatott sértett maga is cáfolta, hogy a nacionalizmus állt volna az összeverés hátterében.

Mindenesetre intő jelként is felfogható, hiszen akár elő is fordulhat, hogy a magyarok mostoha végzetük egy kézzel fogható levonatát láthatják egy szerbben& Bekövetkezhet ugyanis, hogy a cselekedethiányos magyar és szerb diplomácia akart vagy akaratlan tehetetlensége hatására egyszer csak a kétségbeesett düh felülkerekedik a jóhiszeműségen, az önuralom helyett az vezérli őket.

A kérdés azonban nem csak annyi, hogy valakik megvernek valakit, aki nem tetszik nekik. Hol van a határ, meddig lehet, meddig kell, és meddig elviselhető a tűrés? Ki állítja meg a szerbeket, ki aggódik a háborús tűzfészek kialakulása miatt? A civilizáció, s az ehhez illeszkedő, elvárható viselkedésforma nem adhat mindenre választ. Nem mondhatjuk, hogy ejj, gyerekek, ez így nem járja, ne védjétek meg magatokat, tartsátok még oda a másik felét is az orcátoknak. Ja, hogy már az is véres? Nem baj, csak akad még ott valami, amin a rácok kiélhetik beteges ez a mi országunk, takarodjatok haza meggyőződésüket.

A szabad szerb és magyar sajtó szerint attól tartanak, hogy a temerini incidens kiélezheti az etnikai ellentéteket a Délvidéken. Mintha nem lenne már évek óta így ez, mintha mindenért, így hát ezért is a magyarok lennének a felelősek, csak mert előrevetítik, egy idő után nem hagyják magukat, s kiállnak igazságuk: a szülőföldjükön való megmaradásuk létjogosultságáért. A bajt megelőzendő, éppen ideje, hogy összedugják fejüket, s kisüssenek valamit odafenn. Kezdetnek az autonómia éppen jó megoldásként szolgálhatna, vagy beindulnak a szerbek a szélsőségesen nacionalista pártok uszítására, a most már tényleg van mire visszavágni rágalom sulykolása alapján. Mert azt senki nem akarhatja, hogy a Közel-Keletről szóló tudósításokhoz hasonlóan napihír legyen, mely részről hány áldozat esik el éppen.

2004. július 01.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Árpád Kódex
Árpád Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 982 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat