HunHír.info

2018. Fergeteg hava 20. nap, Balambér napja.

Nem, nem, soha!

2005. január 05.
G. Kirkovits István

Trianon azért fáj, mert kézzelfogható. A török, a tatár elment, még ha hosszú ideig is rakta a magyarra a rabigát, de uralkodásáról kevés tárgyi emlék maradt. A vonalzóval meghúzott gúnyhatár túloldalán rekedtek viszont lakhattak ugyanabban házban, amelyet még Nagy-Magyarországon építettek, és a késői utódok a mai napig találkozhatnak ezekkel a hajlékokkal. Hála Istennek sokhelyütt, főleg a tömbben élő magyarság körében még megmaradt a nyelv is.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Trianon azért fáj, mert 800 kilométerre a Lánchídtól magyarul beszélnek, magyarok építette otthonokban laknak, és magyarok munkája gyümölcseként létrehozott templomokban fohászkodhatnak Istenhez. Ott, ahol még nem sikerült a lelkekben kicserélni a zászlót, s pünkösdkor is felhangzik az imádság, még szomorúbb, hogy az ember látja az egykori gazdagságot, a céltudatos településfejlesztést, és tudja: a csíksomlyói hegyre zarándoklók csak itt élhetik meg testben és lélekben a nemzeti összetartozást.

Trianon azért is fáj, mert ott, túl a határokon azok képviselik az ottaniakat, akik erre alkalmatlanok, s nem abban érdekeltek, hogy minden a régiben maradjon, az igaziban, hanem az új hatalom talpnyalóiként, azok kiszolgálásában szorgoskodnak, akik elfelejtetnék a több ezer esztendőt, és sóval hintenék be a magyarok lábnyomát. Ha megyünk Délvidékre az arácsi templomromhoz, vagy csíkrákosra az erőtől duzzadóhoz, s szinte érezzük a régi szertartást, halljuk az imamorzsoló ősöket, és ma is értjük azt a nyelvet, amelyen már ezer éve fogalmaztak, akkor azt mondhatjuk, hogy nem, nem, soha.

A világ alakul és a hatalmasok jóvátételről, a korábbi igazságtalanságok kiküszöböléséről, sőt rekordméretű kárpótlásokról beszélnek, de úgy tűnik, hogy csak egy nép fájdalma a mérvadó. Csupán az ő halottainak jár a világméretű végtisztelet, de az elhanyagolható, ha egy országot, mint a középkorban az embert, megcsonkolnak. Azzal nem foglalkozik a világ, hogy a testből csak torzó maradt, és a lüktető vért szállító vénákat elkötötték, az életet jelentő folyadék csak visszafele áramolhat.

Trianon fáj, ha rápillantunk a fejfákra, a kövekre, a napra, valamint a holdra. E két égitest akkor is ott volt az égen, amikor hazatértünk, s akkor is ott volt, amikor a kerítésen kívülre irányítottak bennünket. A nap és a hold akkor is ott lesz az égen, amikor talán majd egyszer úgy omolnak le a határok, hogy a nyelv, az épület és a tulajdonjog megmarad.

2004. június 4.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat