HunHír.info

2018. Jégbontó hava 23. nap, Gyopár napja.

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

2018. február 20. 13:51

ukran-katonak-250.jpgKatonai kiképzőközpont létrehozását kezdeményezte Beregszászban az Ukrán Fegyveres Erők Nyugati Parancsnoksága. Az egység a Beregszászi Városi Tanácstól kérelmezte a kommunális tulajdonban lévő egykori laktanya visszaszolgáltatását. Terveik szerint Ukrajna Védelmi Minisztériuma 2019-ig felújítaná a romos épületeket, és lehetővé tenné mintegy 600 katonacsalád beköltöztetését a Vérke-parti városba.

Drónnal nyírják az arab terroristákat Jemenben

2018. február 18. 07:16

Drón csapott le Jemen középső részén az Arab-félsziget al-Kaidája nevű (AQAP) terrorszervezet két feltételezett fegyveresére - közölte szombaton egy biztonsági tisztviselő. A két dzsihadista egyike a helyi AQAP szervezet vezetője.

Az ukránosítás végveszélybe sodorja a magyar identitást

2018. február 13. 14:17

vereckei-hago-karpatia.jpgHiába nyilatkozta Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter, hogy elhalasztják a sokat vitatott oktatási törvény bevezetését, amely ellehetetlenítené a kárpátaljai magyar nyelvoktatást. Erről valójában szó sincs, sőt. Ukrajna az államnyelv jobb elsajátítására hivatkozva fokozatosan érvényesíti a diszkriminatív oktatási törvényt.

„Mint egy elhalasztott kivégzés” – így érzi magát a kárpátaljai magyarság vezetője

2018. február 06. 15:25

„Úgy érezzük magunkat, mint egy elhalasztott kivégzésnél: bár némiképp megkönnyebbültünk, de nem oszlatták el minden kétségünket” – így reagált a Válasz.hu-nak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke arra, hogy az ukrán oktatási minisztérium közölte: kész arra, hogy 2020 helyett 2023-ig meghosszabbítsa a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltak bevezetésére meghatározott átmeneti időszakot.

Rendőrökre lőttek a határsértők Kárpátatján

2018. február 06. 09:14

fegyver.jpgKárpátalján, a Tiszabogdányi határőrség munkatársai járőrözés közben észrevették, ahogy egy cseh rendszámú kocsi megáll, és két ismeretlen száll ki belőle, akik az államhatár felé gyalogoltak. A határőrök kérésére a férfiak nem álltak meg, menekülni kezdtek. Egyikük lövéseket adott le a levegőbe, mire a határőrök szintén figyelmeztető lövéseket adtak le, de ez sem akadályozta meg a törvénysértőket, akik Tiszabogdány irányába menekültek – írja a Kárpátinfo.

Kijev kész elhalasztani a kisebbségekre vonatkozó cikk életbe léptetését

2018. február 05. 17:52

A kijevi oktatási minisztérium elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltaknak a bevezetéséig - jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Cristian-Leon Turcanuval, Románia kijevi nagykövetével folytatot

Magyarellenes támadás Molotov-koktéllal Kárpátalján

2018. február 04. 10:49

langok500.jpgGyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak egyelőre ismeretlen elkövetők vasárnap hajnalban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek telefonon megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett.

Menetrend szerinti járaton csempészték a cigarettát Ukrajnából

2018. január 24. 17:21

Nyolc és fél millió forint értékű cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy távolsági autóbuszon a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson – közölte a hatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatóságának sajtószóvivője

Kárpátalja: Legyen úgy, mint régen volt...

2018. január 05. 10:39

karpatalja250.jpgHennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint a kárpátaljaiak nem akarnak határokat. A Novoje Vremja című kiadványnak adott interjújában a kárpátaljai megyevezető leszögezte: biztos abban, ha Kárpátalján referendumot tartanának az EU- és a NATO-tagságról, 100 százalékos volna a részvétel és mindenki a társulásra szavazna — írja a Kárpáthír.

A kárpátaljai magyar holokauszt áldozatainak állít emléket az ungvári múzeum

2017. december 28. 17:28

A GULÁG-GUPVI Emlékév keretében, a Gulág Emlékbizottság támogatásával megnyílt a sztálinizmus kárpátaljai áldozatainak emlékmúzeuma csütörtökön Ungváron. Az emlékmúzeum az 1944 novemberében sztálini lágerekbe elhurcolt 30 ezer kárpátaljai magyar férfi tragédiája mellett részletesen bemutatja a térség német és ruszin lakossága, valamint az egyházak és az értelmiség ellen a szovjet hatóságok által elkövetett megtorlásokat.

Kiosztotta Kijevet Kárpátalja kormányzója

2017. december 21. 16:45

vereckei-hago-karpatia.jpgElszakadt a cérna Kárpátalja kormányzójánál, s melegebb éghajlatra küldte a megszállt területek és a belső áttelepültek kérdéseivel foglalkozó miniszter helyettest. „Ha még egyszer felemlegeti Kárpátalját, pofán vágom!” – üzente Hennyagyij Moszkal Heorhij Tukának, aki Kárpátalján a szeparatizmus jeleit vélte felfedezni.

Áradnak a folyók Kárpátalján

2017. december 16. 17:20

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől - közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.

Az ukrajnai hatalom célja a nemzetiségi nyelveken folyó oktatás felszámolása

2017. december 16. 14:46

Ragaszkodunk ahhoz, hogy Kárpátalján megmaradjanak a magyar tannyelvű oktatási intézmények az oktatás minden szintjén - jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke a szervezet XXVI. közgyűlésén szombaton, Beregszászon. Orosz Ildikó hangsúlyozta, a legfőbb cél a magyar tannyelvű oktatás megőrzése Kárpátalján.

Egy rendőr szeme láttára raboltak el egy férfit

2017. december 12. 07:57

Négy férfi rángatott ki egy embert az autójából, hogy magukkal cipeljék egy ismeretlen helyre. Az incidens fényes nappal történt Ungvár egyik utcáján: a négy férfi kiugrott terepjárójából, és 29 éves áldozatukat megpróbálták kirángatni az autójából. Eközben egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegették és bántalmazták is, és megpróbálták bekényszeríteni a terepjáróba - írja a Kárpátinfó.

Felavatták és felszentelték a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét Kárpátalján

2017. december 10. 19:50

vereckei-hago-karpatia.jpgÜnnepélyesen felavatták és felszentelték vasárnap a kárpátaljai Vereckén a honfoglalási emlékmű Budapest VII. kerület önkormányzata Fidesz-frakciójának támogatásával készült új oltárkövét, amellyel az ukrán nacionalisták által néhány éve megrongált szakrális gránittömböt pótolták.

Klimkin: Kárpátalján százezer magyar sem él

2017. december 08. 12:06

A Kárpátalján élő magyarok lélekszáma nem 150 ezer, sőt már a 100 ezret sem éri el, mert sokan elhagyják a térséget - írta pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előző nap Bécsben tett nyilatkozatára reagálva.

”Különben jönnek az ukrán nacionalisták, és jaj nekünk”

2017. december 01. 11:47

jobb-szektor-250.jpg...Még a kiteljesedő peresztrojka idején történt, akkor, amikor egyre erősödtek a Szovjetunió tagköztársaságainak önállósodási törekvései. A Kárpátaljai református egyház akkori püspöke, Forgon Pál egy magyar–magyar lelkésztalálkozó végén arra kérte magyarországi vendégeit búcsúzóul: „Aztán imádkozzatok, hogy valamilyen formában fennmaradjon a Szojuz, mert így csak elcsellengünk a sok kis nép között. Különben jönnek az ukrán nacionalisták, és jaj nekünk!..

Keményen odaléphetnénk az ukránoknak, de lépjünk is csak oda!

2017. november 25. 11:06

jobb-szektor-250.jpgMagyarországnak nemcsak felelőssége, de lehetősége is van arra, hogy fellépjen a uniós társulási megállapodásban rögzített szabályok megsértői, köztük Ukrajna ellen - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szombat reggel az M1-en.

Kárpátaljára utazik az ukrán oktatási miniszter - még jó, hogy az utolsó pillanatban észbe kaptak

2017. november 17. 13:32

Két napos munkalátogatásra érkezik Kárpátaljára az ukrán oktatási miniszter az új kisebbségellenes ukrán oktatási törvény megvitatása ügyében – hangzott el az M1 Híradójában. A tervek szerint Lilia Grinevics pénteken Ungváron, szombaton pedig Beregszászon találkozik a magyar iskolák igazgatóival, oktatási szakemberekkel és politikai vezetőkkel.

Megbecstelenítették Petőfi ungvári szobrát

2017. november 15. 16:27

Egy koszos, szakadt pulóvert húztak valakik Petőfi ungvári szobrára. Azt nem tudni, hogy a magyaroknak szóló üzenetről van szó, vagy csak vandálok duhajkodtak, de az eset mindenképpen elszomorító.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat