HunHír.info

2019. Szelek hava 24. nap, Sellő napja.

A csíksomlyói búcsúra menjetek magyarok, ne a bohóc szemfényvesztésére!

2019. április 24. 14:42

ferenc-papa.jpgTöbb mint 110 ezer zarándok regisztrált Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére, nagy részük Romániából érkezik, de Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is jönnek majd vendégek - közölték szerdán a szervezők. A legtöbb zarándok, több mint 75 ezer személy csoporttal érkezik, az egyénileg, illetve családosan regisztrálók száma mintegy 34 600 fő.

Egy elemzés szerint Románia népessége 2031-re 16,7 millióra csökken, a magyarság azonban megőrzi számarányát

2019. április 23. 13:57

Románia népessége 2031-ig 16,7 millióra csökken, és a magyarság is fogy, de megőrzi a körülbelül 6,5 százalékos arányát - olvasható az erdelystat.ro statisztikai portálon kedden közzétett elemzésben. A Népesedési perspektívák Erdélyben 2011-2031 elemzés felidézi: a legutóbbi, 2011-es romániai népszámlálás adatai szerint az ország népessége 20,1 millió volt. Az 1,3 millió fős magyar anyanyelvű közösség a lakosság 6,64 százalékát tette ki.

Tíz centi hó hullott a Székelyföldön

2019. április 22. 18:23

Havazik Hargita megye hegyvidékén, ahol hétfő reggel óta jelentős hóréteg rakódott le – írja az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI. A hírügynökség jelentése szerint mind a Madarasi Hargitán, mind pedig Hargitafürdőn elérte a tíz centimétert a friss hóréteg vastagsága. A Bucsin tetőn áthaladó 13B országutat és a Gyilkos-tó felé vezető 12C országutat is szórniuk kellett az útfenntartóknak a hólerakodások miatt.

Idén is ezrek szenteltették meg a húsvéti ételt Csíkszereda főterén

2019. április 21. 11:57

Tamás József római katolikus püspök celebrálta idén is a húsvéti szentmisét Csíkszereda főterén, a hívők pedig a hagyományokhoz híven fegyelmezetten és rendezett sorokban hallgatták prédikációját. Mint minden évben, idén is több ezren vettek részt a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelésén, számuk a Szent Kereszt Plébánia hívei mellett idén a Szent Ágoston Plébánia híveinek számával is bővült.

Őrzik a szentsírt és megkerülik a határt húsvétkor Székelyföldön

2019. április 21. 10:00

erdely.jpgNagypéntektől húsvéthétfőig számos néphagyomány alakult ki az évszázadok során, melyekből jelentős számút már csupán a néprajzkutatók őriznek, akadnak azonban olyanok, melyek ma is élnek. Ezek közül egyes szokások kis emberi közösségekben, családokban őrzik a hagyományt, mások a 89-es rendszerváltozás után éledtek újjá Székelyföldön.

Amikor az emberek még siettették a halált...

2019. április 19. 16:18

Régen az embereknek teljesen más viszonyuk volt a halállal. Az élet részének tartották, elfogadták. És ha érezték, hogy nincs más megoldás, akkor siettették. Sánta Ferenc ír egy - az erdélyi Torján hosszú ideig élő szokásról Sokan voltunk c. novellájában. Sajnos ez nem kitaláció, hanem megtörtént esetek vannak mögötte, valójában a szokás legalább 100 évig élt, vagy inkább tovább.

Nagypéntek (“vándorló” ünnep)

2019. április 19. 14:27

A csíki székelységnél "hosszúnap", az északi csángóknál "aszupéntek". Jézus Krisztus kereszthalálának és földbetételének napja. A gyász és a vezeklő szemlélődés ideje. A legtöbb helyen ilyenkor tartották a passiót: Jézus kínszenvedéséről, kereszthaláláról szóló játékot, amely alkalmát adta a kereszt és a kínzóeszközök "számbavételé"-nek is

Pontosan száz évvel ezelőtt történt a köröstárkányi oláh vérengzés

2019. április 19. 09:31

ledontott-krisztus.jpg1919 áprilisában Bihar megyét is elérték az Erdélybe betörő román királyi csapatok, a majdnem színromán vidékeken zajló harcok egyik utolsó frontszakasza már Belényes, Köröstárkány és Kisnyégerfalva határában volt. Utóbbi kettőben minden képzeletet felülmúló véres mészárlást rendeztek a románok, miután a Székely Hadosztály egységei visszavonultak. A román történetírás mindmáig elhallgatja vagy félremagyarázza ezt az etnikai mészárlást.

A magyar és székely zászlót száműzték, csak a német, izraeli és amerikai lobogó maradhatott a tanácsteremben

2019. április 18. 20:03

A Brassói Táblabíróság jogerős ítéletét végrehajtva a háromszéki megyeháza díszterméből eltávolították a magyar és a székely zászlót, miközben a velük „csomagban” adományozott német, izraeli és amerikai lobogó a helyén maradhatott.

Pontosan 100 éve történt - Magyarirtás Köröstárkányban 1919 nagypéntekén

2019. április 18. 14:56

1919 nagypéntekén a partiumi Köröstárkányban és Kisnyégerfalván a Székely Hadosztály visszavonulása nyomán előretörő román félkatonai alakulatok a középkort idéző barbár és véres magyarirtást hajtottak végre. Az eset mindmáig kimaradt mind a magyar, mind a román történelemkönyvekből.

Huszonöt juhot pusztítottak el a farkasok Csíkszentdomokoson

2019. április 18. 14:38

Farkasok támadtak egy balánbányai gazda juhaira vasárnap Csíkszentdomokoson: összesen 25 állatot pusztítottak el, további tízet megsebesítettek. A kár értékét 5-6 ezer lejre becsülik. A környéken legalább három éve nem történt ilyen nagyságrendű támadás

Beperelték a román oktatási tárcát a katolikus gimnázium létrehozásáért - „Budapest rendelte meg"

2019. április 17. 16:27

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága közösen beperelte a román Oktatásügyi Minisztériumot és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot az utóbbi tanintézet törvénytelennek nevezett tavalyi létrehozása miatt.

Megemlékeznek a száz évvel ezelőtt történt Fekete-Körös-völgyi magyarirtásról

2019. április 16. 14:23

Éppen nagypénteken lesz száz esztendeje annak, hogy a Fekete-Körös parti falura rontó román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok kilencvenhárom helybéli magyar polgári lakost mészároltak le. A szomszédos Kisnyégerfalván szintén kivégeztek tizenhét, teljesen ártatlan magyar civilt.

Nem tudja kifizetni a tetemes bírságot a korondi polgármester

2019. április 15. 13:40

Fényképekkel, videókkal és tanúkkal is bizonyítani tudja Katona Mihály polgármester, hogy még 2016-ban eltávolította a korondi polgármesteri hivatal épületéről a Községháza feliratot, amire jogerős bírói végzés kötelezte. Éppen ezért perújrafelvételt kér a közel 100 ezer eurós pénzbírság ügyében, amelyet a felirat eltávolításának állítólagos elmulasztása miatt szabtak ki rá.

Pápalátogatás: lelki vezető nélkül érkeznek a csángók Csíksomlyóra

2019. április 13. 06:54

csangok-500.jpgNem tart híveivel a csíksomlyói pápalátogatás helyszínére a bákói magyar miséket celebráló katolikus pap, aki múlt vasárnap azt a „parancsot” közvetítette a csángó híveknek, hogy „Iași-ba kell menni, a pápát ott kell fogadni”. Minderről elkeseredett hangvételű bejegyzésben számolt be közösségi oldalán Nyisztor Tinka, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallásügyi felelőse.

A székelyföldi oláhok az erős román államban hisznek

2019. április 12. 17:17

A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által készített közvélemény-kutatás eredményeit csütörtökön mutatták be Sepsiszentgyörgyön, a kutatás megállapításairól a Maszol.ro portál írt. A reprezentatív kutatás során a múlt év végén és 2019 elején 590 magyart és 217 románt kérdeztek helyzetéről és a román-magyar viszonyról.

Székelyföldi terrorvád - Lomnici: nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem

2019. április 12. 15:22

Beke-Istvan-Attila-250.jpgNemzetközi síkon folytatódik a küzdelem a Romániában terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán érdekében - jelentette be Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Lomnici Zoltán a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, hozzátéve, hogy a két székely elítéltet politikai fogolynak tekintik.

Talán ezt a négerek előtt fetrengő pápát nem kéne úgy ajnározni!

2019. április 12. 14:32

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t pénteken.

Egy magyar felirat miatt kell 30 millió forintot fizetnie a székelyföldi polgármesternek

2019. április 11. 06:47

Elutasította a marosvásárhelyi ítélőtábla Katona Mihály korondi polgármester fellebbezését, ez pedig azt jelenti, hogy az elöljárónak csaknem 460 ezer lejes (több mint 30 millió forintos) büntetést kell befizetnie, mert a polgármesteri hivatal épületén a román Primaria szó mellett a magyar Községhaza felirat is szerepelt.

Emlékeztető: Az RMDSZ EP-listavezetője a Soros-listán

2019. április 09. 14:43

Mint az közismert, az RMDSZ EP-parlamenti listájának vezetője Winkler Iuliu. Az Európai Parlament hivatalos weboldalán is ezen a néven szereplő, 2007 óta harmadik képviselői mandátumát töltő politikus szerepel a Soros-lista néven elhíresült dokumentumban, melyet a milliárdos spekulánshoz „közel álló” Open Society European Policy Institute állított össze, és amely a Soros György szempontjai szerint megbízható szövetségeseknek minősített EP tagokat sorolja fel

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat