HunHír.info

2019. Napisten hava 26. nap, Kalli napja.

Műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket - DÜBÖRÖG AZ OLÁH KULTÚRA

2019. június 25. 17:11

uz-volgye250.jpgA művelődési minisztérium hétfőn kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt "művészeti koncepcióját" - írja a Maszol.ro. A tárca azonban figyelmeztette a dormányfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak.

Románia: Erdély elcsatolása nem fájhat a magyaroknak, a visszacsatolást pedig felejtsük el!

2019. június 24. 21:10

roman-zaszlo-250.jpgMegalapozatlan a fájdalmunk Trianon miatt, nincs is semmilyen probléma, amit orvosolni kéne – üzente a magyar nemzetnek a román külügyminisztérium. Ezért jobban tennénk, ha mindenféle „Nemzeti Összetartozás Éve” meg revizionista lózungok helyett örülnénk a mai határainknak, s beletörődnénk abba, hogy Erdély jó kezekben van náluk...

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

2019. június 24. 06:04

erdely500.jpgNem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. Első lépésként tudatosítani kell, hogy jól átgondolt, kitervelt és a hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. Az ország törvényeit úgy alakítják, ahogy akarják. Mi próbáljuk betartani e törvényeket, de ezeket úgy értelmezik, hogy mi legyünk a vesztesek. Azt láttuk, hogy kidolgoztak egy tervet, ami fel akarja számolni magyarságunkat, múltunkat, jelképeinket, iskoláinkat. Vagyis minket akarnak eltüntetni. De nekünk egy lépéssel előttük kell lennünk...

Hatalmas mennyiségű víz zúdult Csíkszeredára

2019. június 22. 17:45

A szombat délutáni felhőszakadás következtében nagy mennyiségű víz zúdult Csíkszeredára. Több utca is víz alá került, több helyen is a tűzoltók beavatkozására volt szükség.

Kétfrontos harc zajlik Erdélyben

2019. június 22. 06:11

uz-volgye250.jpgNyílt levelekben követelték a marosvásárhelyi orvosi egyetem diákjai Leonard Azamfirei rektortól, hogy a mesterségesen szított etnikai konfliktust zárja le az általa vezetett egyetemen, és tartsa be a törvényeket, amelyek az 1,2 milliós erdélyi magyarság számára az anyanyelvi felsőfokú oktatást biztosítják. Elméletileg tárgyalni ültek le egymással az intézmény román és magyar tanárai pénteken, hogy tárgyaljanak a magyar főtanszék létrehozásáról.

Úzvölgyében jártunk...

2019. június 21. 13:08

uz-volgye250.jpgMióta a sajtó felkapta az úzvölgyi magyar katonai temetőben lezajlott román soviniszta akciót, kíváncsiak voltunk a miértekre, hogyan is alakulhatott ki ez a helyzet. Mivel tagjaink évek óta járják Erdély hegyeit-völgyeit, idén júniusban felkerestük a temetőt, hogy első kézből tájékozódjunk, ne csak a média ismert félreinformálásaiból lássuk a történetet. Először nézzünk egy kis történelmet: Az Úzvölgyi temető nem most került először válságos helyzetbe...

Eldurvult házibulihoz hívták ki a rendőrséget, akik találtak egy lovat a negyediken - na, vajon kik lehettek?

2019. június 21. 09:00

A szomszédok egy eldurvult házibuli miatt tettek bejelentést csütörtökön virradóra a rendőrségen, akiket a helyszínen értesítettek arról is, hogy nemrég egy lovat láttak bemenni a lépcsőházba.

Regionális nyelvvé tennék a magyar nyelvet Székelyföldön

2019. június 21. 08:53

Bálványoson indult, bizottsági szinten pedig a magyarországi Várpalotán fogadták el a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről készült jelentést - írja a Székelyhon.

Titkosszolga-tábornok az oláh vandálok mögött az Úz-völgyi temetőben

2019. június 21. 06:01

kem.jpgIzgalmas figurák kerültek elő a Nethuszár blog nyomozása kapcsán az Úz-völgyi román nacionalista vandálakció felszítói-szervezői között. Feltűnt a helyszínen Mircea Chelaru tábornok, a szélsőségesen magyarellenes PUNR párt utolsó vezetője. Ő volt a hadsereg parancsnoka 1990-ben, amikor a katonák asszisztálásával verte szét a Marosvásárhelyen békésen tüntető magyarokat a felfegyverzett, leitatott román csőcselék.

Csíkszereda után Sepsiszentgyörgy: újabb tüntetést rendeznek az úzvölgyi temetőért

2019. június 20. 20:22

Újabb, az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatti tiltakozó megmozdulást rendez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyre várja a tüntetőket. Az alakulat csütörtökön jelentette be, hogy nem egyedi esetnek szánta a keddi akciót.

Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE oláh rektorát

2019. június 20. 10:01

Miközben szimbolikus és adminisztratív téren is zajlik a román térfoglalás a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, sokszor az egykori Securitate módszereit idéző módokon, gyanús figurák tűnnek fel Leonard Azamfirei rektor mellett.Talán nem véletlen a „szekustempó”, amiről a hallgatók lapunknak panaszkodtak: a Securitate utódszervezetének több tisztje is osztogathat tanácsokat a vezetőségnek

Az oláhok soha nem voltak patrióták...

2019. június 20. 06:48

olah-taplo.jpg...A patriotizmus nem ez, és románnak lenni inkább kellene az alázatot jelentse, mint az illúziót, hogy patrióták. Soha nem voltak patrióták. A megbízható embert még az ellensége is tiszteli. Róluk ez nem mondható el, így kár a hatalmas zászlókért, és kár azokat kergetni ki az országból, akiknek mindig a segítségére szorultak a történelem folyamán. Ami a történelmet illeti, kivétel nélkül az összes moldvai, illetve havasalföldi uralkodójuk folyamatosan magyar politikai és katonai koalícióért könyörgött, Mircea cel Bătrăntől kezdve I Károly királyig...

”Nem hagyjuk a temetőnket!, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt!” - Csíkszeredában tüntettek a székelyek

2019. június 18. 19:59

uz-volgye250.jpgAz eső ellenére sokan érezték fontosnak, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány miatt: az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett tüntetés kezdetére több százan jelentek meg Csíkszereda főterén kedden délután - írja a Székelyhon. A résztvevők Csíkszeredán kívül öt helyszínről érkeztek szervezetten, buszokkal: Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről.

Hatalmas mennyiségű víz zúdult Alcsíkra

2019. június 18. 07:17

A hétfő délutáni és esti vihar következtében hatalmas mennyiségű víz zúdult Alcsíkra. Sok helyen a késő esti órákban is vízátfolyások nehezítik a közlekedést – jelezte kollégánk. A délutáni vihart követően többek között Csíkbánkfalván söpört végig az ár, ugyanis kiöntött a Szentegyház-pataka. A tűzoltók beavatkozására is szükség volt a rendkívüli helyzet miatt.

Brutálisan megkínoztak egy ártalmatlan medvebocsot Brassó megyében

2019. június 18. 06:09

Erős érzelmeket kiváltó videófelvétel került fel a Facebookra, mely azt örökíti meg, amint a Brassó megyei Ágostonfalván több "férfi" megkínoz egy ártalmatlan medvebocsot. Az üvöltve vergődő állat grabancát egy férfi kapta el, miközben a többiek merő szórakozásból egy bottal hergelték.

Úzvölgye után Csíksomlyó jön?

2019. június 17. 18:13

csiksomlyoi-bucsu-500.jpg


Az úzvölgyi magyar katonai temető körül kialakult cirkusz a romániai magyarságot ért verbális, jogi és fizikai atrocitások látlelete. Az elmúlt harminc évben ugyan nem ez volt a legsúlyosabb magyarellenes merénylet – és ahogy a román hatalom kétségbeesett vergődéseit nézzük, jönnek hamarosan újabb és újabb próbálkozások –, a mostani történet egy dologra mégis rávilágít: az erdélyi magyar közösség a többségi román hatalom kiszolgáltatottja. Az amerikai érdekbarátság árnyékában Románia számára jelenleg nincs semmiféle nemzetközi visszatartó erő, ami megálljt parancsolhatna a minden szinten elharapódzott magyarellenességnek.

Szélsőségesen magyargyűlölő oláh „tudósnak” hálálkodott az MTA elnöke

2019. június 17. 16:56

olah-taplo.jpgJúnius 14-én az erdélyi Kolozsváron járt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a vállaltan magyarellenes Ioan-Aurel Pop, a Román Tudományos Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektoránál. Popot még a saját kollégái is kritizálják a XIX. századi stílusú nacionalizmusa, a sovinizmusa, illetve a szélsőségesen magyarellenes nézetei miatt, de Lovász ezeket nem tette meg, helyette hálálkodott neki.

Szép a székely viselet

2019. június 16. 07:03

Szekely tancosok.jpgA Barót Napok keretében szervezett székelyruha-kiállításával, illetve a Székely viseletek régen és ma című előadásával a bodosi ifjabb Dávid Alpár hagyományainkba és öltözködésünk fejlődésének titkaiba avatott be. Az édesapjával, idős Dávid Alpárral való közös munkájáról, a családi vállalkozásuk fejlődéséről, a kézművesvásárok hangulatáról és hasznáról szólt.

Megbírságolták a Hargita megyei önkormányzat elnökét

2019. június 15. 18:35

A Kovászna megyei önkormányzat alelnökéhez hasonlóan Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolta 3 ezer lejre (204 ezer forint) a román csendőrség az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett békés tüntetés miatt.

A magyar felirat lefestésével tett valaki a román hazáért Kovászna megye határában

2019. június 15. 13:40

Vagy a hőség, vagy a sovinizmus mehetett azok agyára, akik a román nemzeti színekkel pingálták le a magyar feliratot Kovászna és Bákó megye határában.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat