HunHír.info

2017. Újkenyér hava 17. nap, Tomor napja.

A nemzetet fel kell építeni! – „Szinte csodaszámba megy a gyermek”

2017. augusztus 17. 08:16

villo-guggol.jpgA nemzet egy építmény, amelyet szükséges folyamatosan megerősíteni, és az adott kor kihívásainak megfelelően alakítani a nemzetstratégiát. Ezen túlmenően, minden nemzetnél más-más dolgok bírnak megmozdító erővel, hiszen eltérő a történelem, az önmagáról kialakított kép, a társadalom rétegződése, a szomszédos országokkal való viszony.

Ismét képzelődnek a székelyföldi románok fórumán

2017. augusztus 16. 20:40

Eugen Popescu, a Határon Túli Románok Alapítványának elnöke szerdán a Marosfői Nyári Szabadegyetem alkalmával felhívta a figyelmet, hogy a román állam sebezhetőségét jelzi, hogy a Hargita és Kovászna megyei románok elvándorolnak és ez a probléma nemzetbiztonsági kérdéssé válhat

Újra megtelepedett a TURUL a Partiumban

2017. augusztus 16. 17:17

Turul.jpgSikeres projektet könyvelhetnek el a természetvédők, ugyanis a Partiumban, a magyar Alföld keleti peremén újra jelentős kerecsensólyom-populáció telepedett meg, és ez újabban jelentősen növekedni kezdett. A legutóbbi költési idényben 17 pár röpített sikeresen fiókát, és a természetvédők 13 fészekben gyűrűztek meg összesen 45 fiókát. Ez azért nagyon fontos, mert a kerecsensólymok száma Romániában folyamatosan csökkent, olyannyira, hogy 2011-ben csupán egy fészkelő párról volt tudomása a madarászoknak.

Élni akarunk székelyként, magyarként

2017. augusztus 16. 16:25

Emléktáblát avattak az 1916–17-ben az Ojtozi-szorosban elesett magyar katonák emlékére, történészkonferenciát tartottak, amelyen a száz évvel ezelőtti csatát járták körül neves meghívottak, szentmisét celebráltak, amelyen Márton Áron emlékét is felidézték – az idei berecki falunapok egybeestek az ojtozi csata századik évfordulójával, érthető hát, hogy az emlékezés és a jövőbe tekintés került a középpontba.

Augusztus 20-a Csíkszeredában - a Szent László rockoratórium

2017. augusztus 11. 15:30

szent-korona250.jpgGőzerővel zajlanak a zenekari-, kórus- és táncpróbák, az egyeztetések, készülnek a jelmezek, a bábok, jövő héten érkeznek a hang- és fénytechnikusok, egy csíkszeredai kovácsműhelyben pedig a királyi koronát formázzák: még kilenc nap van hátra a Role együttes Szent László, légy velünk! című rockoratórium, táncjáték csíkszeredai bemutatójáig.

Rühesség terjed a dési cigányok között

2017. augusztus 11. 14:32

cigany-es-csendor-250.jpgRohamosan terjed a rühesség a Kolozs megyei Désen élő cigány közösség körében – hívta fel pénteken a prefektusi kollégium figyelmét a Roma Párt területi koordinátora. Calistenius Trancă szerint több mint 300 rühatka-fertőzéses esetet jegyeztek Désen. „Fertőzési góc alakult ki, nincs víz, nincs csatornahálózat, az emberek a bokorban végzik a dolgukat.

Fejlesztések helyett OLÁH NACIONALISTA szoborpark Marosvásárhelyen

2017. augusztus 11. 13:27

Eddigi politikai pályafutásának ismeretében nem csodálkozunk a „magyarbarátságáról” ismert Marius Paşcan parlamenti képviselő legújabb ötletén, miszerint a gyulafehérvári nagygyűlés jövő évi centenáriumára nyolc román személyiségnek emléket állító szoborparkot hoznának létre Marosvásárhely központjában.

Megkéselt az utcán egy férfit egy ortodox pópa Szilágysomolyón

2017. augusztus 10. 18:28

A rendőrség 24 órás előzetes letartóztatásba helyezte Nicolae Sîrcát, a Szilágy megyei Elyüs falu ortodox pópáját gyilkossági kísérlet vádjával – írja az Adevărul lap.

A román határrendészek 18 szíriai és iraki arab betolakodót fogtak el a magyar határ közelében

2017. augusztus 10. 14:54

A román hatóságok 18 szíriai és iraki arab betolakodót fogtak el Nagylak (Nadlac) térségében a román-magyar határ közelében - közölte csütörtökön honlapján a román határrendészet.

Kulcsár Terza József lemond román állampolgárságáról, ha azt megvonják Kelemen Hunortól

2017. augusztus 09. 14:41

Szolidaritásáról biztosította Kelemen Hunort Kulcsár Terza József, a háromszéki MPP elnöke, RMDSZ- képviselő, és kilátásba helyezte, hogy lemond román állampolgárságáról ha „valamilyen oknál fogva Romániában megtörténhetne, hogy az erdélyi magyarság jogsérelmeinek következményeként megfogalmazott meggyőződéséért és véleményéért bárkit is az állampolgárság megvonásával sújtanának”.

Operettkisebbség

2017. augusztus 08. 12:04

nemet-katonak250.jpgEgyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

A Székelyföldet is elárasztják a plakátok

2017. augusztus 08. 06:49

Magyar pártok, társadalmi szervezetek, sőt önkormányzatok bevonásával vette kezdetét Erdélyben a jövő évi országgyűlési választásokon való részvételre buzdító kampány. Ennek során elsősorban a regisztrációra, az erről szóló technikai tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, de megjelentek azok a hangok is, amelyek egyértelműen a Fidesz-kormány támogatására kérik a kettős állampolgárságú, így magyarországi szavazójoggal is bíró romániai magyarokat.

Kilőtték azt a medvét, amely három juhászt juttatott kórházba a Székelyföldön

2017. augusztus 07. 17:45

A környezetvédelmi minisztérium engedélyével a hétvégén kilőttek egy nőstény medvét, amely három juhászt támadott meg Csíkmadaras és Csíkdánfalva közelében. A vadászok engedélyt kaptak a környezetvédelmi tárcától, majd a kilövés előtt figyelmesen monitorozták a nagyvadat, hogy meggyőződjenek: valóban a gondokat okozó példányról van szó.

Elvennék a román állampolgárságot Kelemen Hunortól

2017. augusztus 07. 16:14

trianon-3-250.jpgKelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezi egy múlt heti nyilatkozata miatt a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR). Kelemen Hunor a Szabadság kolozsvári napilapban pénteken közölt interjúban kijelentette: "a románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at".

A hőség után vihar söpört végig Erdélyen, és súlyos károkat okozott

2017. augusztus 07. 12:12

Súlyos károkat okozott az Erdélyen vasárnap délután és este végigsöpört vihar, amely a múlt heti szélsőséges hőség után érte el a térséget - jelentette a helyi média.

Nyolcórás küzdelem árán oltották el a hargitai erdőtüzet

2017. augusztus 06. 08:06

Több mint ötven tűzoltó, civil, erdészeti munkatárs közbelépésének köszönhetően sikerült elszigetelni és eloltani a Madarasi Hargita rákosi részén keletkezett erdőtüzet – írja a Hargita megyei tűzoltóságra hivatkozva a Székelyhon.ro.

Tűz pusztít a Hargitán

2017. augusztus 04. 19:00

Mintegy három hektáron gyulladt ki a bozót a Madarasi Hargita hegycsúcs közelében - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség.

A magyar állam által 130 éve épített vasútszakaszt „avatott fel” a román közlekedési miniszter

2017. augusztus 02. 17:07

Bírálatok kereszttüzébe került Razvan Cuc román közlekedési miniszter, miután részt vett az Osztrák-Magyar Monarchia idején megépített 21 kilométeres erdélyi vasúti szakasz helyreállításának felavatásán, ahol a járatok 35 kilométer/órás sebességgel közlekednek.

Tizenhat erdélyi szász erődtemplomot adna el a medgyesi evangélikus egyház

2017. augusztus 02. 11:09

Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgye¬si konzisztóriuma. Az értékes műemlékeket a telek áráért adnák el azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja azokat – írja a kolozsvári Krónika.

Jövőre is lesz EMI-tábor, közösen a Magyar Turán Alapítvánnyal

2017. augusztus 01. 15:26

szkitalovasperec.jpgVéget ért a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél zajló 13. EMI-tábor. Az első három nap kedvezőtlen időjárása ellenére a rendezvény sikeres hetet tudhat maga mögött. Az eltelt öt nap alatt olyan neves zenekarok léptek fel, mint a Romantikus Erőszak, a Dorothy, az Ossian, a Hungarica és a Depresszió. Az esti koncertfelhozatal mellett nappal a Magyar Turán Alapítvány Kurultaj-programjai is élénkítették a tábor napjait.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Magyar nagyasszonyok
Magyar nagyasszonyok
Könyv - Bolti ár: 1 500 Ft
Internetes ár: 1 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ön-Tér-Kép I-II - Jelenczki IstvánÖn-Tér-Kép I-II
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar Jézus és eltitkolt tanításai - Bíró LajosA magyar Jézus és eltitkolt tanításai
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD - Kassai Lajos, Kaszás GézaA Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD
DVD - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat