HunHír.info

2017. Kikelet hava 26. nap, Termékenyülés ünnepe napja.

Meghalt egy sziklamászó Erdélyben

2017. március 25. 19:30

Magyarországi sziklamászó vesztette életét szombaton a Nagyenyed és Torockó közötti Kőköz szorosban - jelentette az Agerpres hírügynökség. A 36 éves magyarországi férfi egy nagybányai társával mászott fel a Kőköz szoros egyik sziklafalára, amikor a baleset történt.

Székelyföldi terrorvád - Súlyos börtönbüntetést kért az ügyész a vádlottak ellen

2017. március 24. 18:51

justicia250.jpgA maximálishoz közelítő börtönbüntetés kiszabását és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) betiltását kérte az ügyész pénteken a bukaresti táblabíróságon Szőcs Zoltán és Beke István, a HVIM erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője perében

Kolozsvári zászlóügy: A Néppárt megyei elnökét is megbüntették

2017. március 24. 10:28

kolozsvari-zaszlougy-soos-sandort-250.jpgSoós Sándornak, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökének március 23-án kézbesítették a március 15-én kiállított jegyzőkönyvet.

Az igazi nemzeti rock tiltott gyümölcs Erdélyben (is)

2017. március 24. 06:59

romer090823-sziva250.jpgAz idei magyar napokat a Transylvanicum virtuális védjeggyel szervezik meg azzal a hittel, hogy a fesztivál egy csepp Erdélyből, minden benne van, amit Erdély jelent. Újra együtt lép fel Deák Bill Gyula és Földes László Hobó az augusztus 13. és 20. között tartandó Kolozsvári Magyar Napokon.

Székely szabadság napja - Behajtották a 2014-ben kirótt bírság egy részét

2017. március 22. 15:54

Zárolták a román hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes (840 ezer forint) bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni - közölte szerdán az SZNT.

Megmaradhat a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

2017. március 21. 17:53

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működtetésében érintett intézmények és a szülők egy csoportjának a keddi egyeztetésén körvonalazódott a megoldás a tanintézet rövid távú működtetésére.

Ma 27 éve volt a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napja

2017. március 21. 08:06

roman-rendorseg-250.jpg...Aztán este fél hat tájban elkezdenek megérkezni a Vatra Romaneasca szervezésében a buszok a környező településekről. Kaszákkal, vasvillákkal, fejszékkel felfegyverzett román parasztokat hoznak. Azok pedig – előírásszerűen – a fegyvertelenül tüntető magyarokra támadnak. A puszta kézzel védekező tömeg hátrál, majd a köztéri padokat széttördelve próbál védekezni...

Erdélyben turnézik a Nemzeti Színház - Farkaslakára is mennek

2017. március 20. 19:06

Erdélyben, a szerző, Tamási Áron szülőföldjén turnézik Vitéz lélek című produkciójával a budapesti Nemzeti Színház. Tamási Áron egy novellája átdolgozásaként írta példázatát 1940-ben, abban az évben, amikor a Trianonban elszakított Észak-Erdély és Partium visszakerült az anyaországhoz.

Magyar diákokkal teli busz szenvedett balesetet: sok a sérült, a sofőr ittas volt

2017. március 20. 13:56

Kilenc diák megsérült, amikor hétfőn reggel árokba borult egy Dévára tartó iskolabusz az erdélyi Csernakeresztúr közelében. A busz a Vajdahunyad és Déva közötti főúton haladt, amikor a baleset történt- írja a Híradó. A buszban a dévai Téglás Gábor Gimnázium 17 diákja utazott.

„Kifelé a magyarokkal az országból”- ezt skandálták egy bukaresti oláh fociklub suttyói

2017. március 19. 17:58

Nem múlt el incidensek nélkül a román másodosztályban játszott Juventus Bukarest–Sepsi OSK találkozó. Az egyébként két gólos bukaresti győzelemmel végződött találkozón nem maradhattak el a szokásos magyarellenes rigmusok sem, ezúttal oláh suttyó kisgyerekek szájából.

Nem bírja megemészteni a vöröscsillagos multi...

2017. március 18. 21:30

Az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult a holland Heineken társaság az Igazi Csíki Sör védjegyének visszavonása érdekében. A Bruxinfo portál tájékoztatása szerint az Európai Bíróság pénteken megjelent hírlevele számol be arról, hogy a multinacionális sörgyártó a közelmúltban megtámadta az EU Törvényszékén az Igazi Csíki Sörnek nyújtott európai uniós védjegyet.

Sabin Gherman: mióta tiltott Romániában Erdély zászlója?

2017. március 18. 19:24

A tényállás a következő: fejenként 500 lejre büntettek néhány fiatalt, mert egy engedélyezett rendezvény keretében Erdély történelmi zászlójával vonultak fel. A csendőr a jegyzőkönyvben azzal indokolta a bírságot, hogy „Erdély 1918 előtti zászlója volt náluk”.

A Krónika és a Háromszék is bírálta az RMDSZ-t, amiért kihagyta az autonómiát

2017. március 18. 09:52

erdely250.jpgA Krónika és a Háromszék napilap is bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy az erdélyi magyarok nemzeti ünnepen közzétett 12 pontos követeléslistáján nem szerepelt az autonómia. A Krónika vezércikkírója méltányolta, hogy az RMDSZ megfogalmazta, mit kíván 2017-ben az erdélyi magyar közösség, de „az egy helyben toporgás összetéveszthetetlen nyomának" tartotta, hogy „a kiáltványból üvölt az elhallgatás".

Új növényfajt fedeztek fel kolozsvári magyar kutatók „Kis-Szkítiában”

2017. március 17. 16:08

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai új növényfajt fedeztek fel és írtak le, amelynek neve Ferula mikraskythianának – írja a BBTE közleménye.

Bodvaj ünnepe - Gábor Áron egykori kohójánál emlékeztek

2017. március 15. 20:21

Újjáépítését követően tizedik alkalommal emlékezett az 1848–49-es forradalom kitörésére Erdővidék Gábor Áron egykori kohójánál, Bodvajban. A kistérség legjelentősebb ipartörténeti műemlékénél többen szólaltak fel azok közül, akik szorgalmazták helyreállítását: kötelességeink vannak, vigyáznunk kell az elődeink által ránk testált értékeinkre, hiszen nekünk is tovább kell örökítenünk azokat.

Kelemen Hunor: az autoriter politika gyomját, élősködőit el kell távolítani a szabadság kertjéből

2017. március 15. 18:37

Kelemen Hunor szerint "az autoriter politika gyomját, élősködőit el kell távolítani a szabadság kertjéből". A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Nagyszalontán, Kossuth Lajos egész alakos köztéri szobra előtt mondott beszédet a nemzeti ünnepen

Kolozsvár: a csendőrök Erdély zászlaja miatt büntettek

2017. március 15. 13:15

A kolozsvári március 15-i ünnepi felvonuláson a román csendőrség kiemelte a tömegből Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökét, valamint további egy személyt, mert azok Erdély zászlóval vonultak fel – írja az EMNP sajtóirodája

Az RMDSZ közzétette az erdélyi magyarság 12 követelésének listáját - az autonómiáról „megfeledkeztek"

2017. március 15. 11:28

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) március 15-ére a honlapján tette közzé az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális követelésének listáját. A szövetség már a 2017-es kívánságlista fejlécébe beleírta, amit a legfontosabbnak tart: legyen béke, szabadság és egyetértés! Az RMDSZ nem sorolta az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális törekvése közé az autonómia elérését!

Erdélyben is ünnepelnek – ez történt 169 éve

2017. március 15. 09:07

169 évvel ezelőtt Kolozsvárra is eljutott a forradalom híre. Egyed Ákos történész arról beszélt az M1-en, hogy március 20-án érkezett meg a forradalom híre Erdélybe. El is kezdtek egy tüntetést szervezni a 12 pont elfogadása érdekében, Kolozsvári viszonylatban megismételték azt, ami Pesten történt. Elfogadtak egy kolozsvári határozatot, amely az unió követelését előre hozta, annak érdekében , hogy Erdély kérdése megoldójon.

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdtek a szülők a marosvásárhelyi gimnáziumért

2017. március 13. 13:19

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdett hétfőn a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtt a létbizonytalanságba sodort marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja. A magyarok megállapították, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalé a legnagyobb felelősség az iskola körül kialakult áldatlan helyzet miatt.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Kossuth tér visszatér - Dr. Bene Gábor Gonda László Molnár Tamás Tóth ImreA Kossuth tér visszatér
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Szent László templomok a Kárpát-medencében - Dr- Fodor JánosSzent László templomok a Kárpát-medencében
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel - Szendrey Marót ErvinA Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2017 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2017
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ősmagyar hagyományaink - Badiny Jós FerencŐsmagyar hagyományaink
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat