HunHír.info

2017. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

A rafkós oláh csak csűri-csavarja...

2017. június 25. 10:04

Miguel Maury Buendía érsek, a Vatikán romániai apostoli nunciusa a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében személyesen látogatott el május 31-én Marosvásárhelyre, hogy az érintett helyi intézmények képviselőivel tárgyaljon a felekezeti iskola ügyének rendezése érdekében.

A medve nem játék Hargita megyében sem

2017. június 25. 09:55

Egy medve megtámadott és súlyosan megsebesített egy pásztort, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Szerinte a vadállatok rengeteg kárt okoznak a helyieknek, így arra kéri Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy adjon engedélyt a veszélyes példányok kilövésére.

Ijesztő méreteket ölt a magyarellenes hangulat Romániában

2017. június 24. 19:38

olah-taplo.jpgAz utóbbi napokban ijesztő méreteket öltött Romániában a magyarellenes hangulat és a gyűlöletbeszéd. A közösségi média és a hírcsatornák román politikusok, újságírók és véleményformálók nacionalista üzeneteitől hangosak. Egy országos politikai válság közepette a román politikai elit, a média jelentős hozzájárulásával, újból előveszi a “magyar kártyát”, és a romániai magyar közösség ellen fordítja a közvéleményt.

Házakat tépázott meg a vihar Erdélyben

2017. június 23. 17:01

Fákat és villanyoszlopokat csavart ki a szél, a szélvihar autókat rongált meg, a kidőlt fák pedig településeket zártak el

Nem kapott engedélyt az első homoszexuális „Pride” felvonulás Kolozsváron

2017. június 17. 16:25

szivarvanyos-gender.jpgNem kaptak engedélyt a polgármesteri hivataltól a ClujPride felvonulás szervezői, akik eredetileg július 1-jére tervezték a városban most először megszervezésre kerülő megmozdulást - számolt be az Actual de Cluj portál.A Facebookon szerveződő csoport tagjai Kolozsvár központjában tartották volna meg az eseményt

Egyes rendőrök szerint a Hargita megyei rendőrségen „virágzik a korrupció”

2017. június 17. 15:15

Belső vizsgálatot rendelt el a Hargita megyei rendőrség parancsnoka, miután nyilvánosságra került egy korrupciógyanús ügy, amelyben a bevándorlási osztály egyik tisztje érintett.

Megint keresztbe tett a bíróság a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnáziumnak

2017. június 16. 17:52

Újabb, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium számára kedvezőtlen ítéletet hozott a marosvásárhelyi törvényszék június 13-án a városi magyar katolikus gimnázium és az Unirea Főgimnázium működését befolyásoló perben. A tét a katolikus gimnázium működése. Az ügy mögött a DNA, a román korrupcióellenes ügyészség áll.

Szent László-terv a váradi magyarság megmaradásáért

2017. június 16. 10:24

szentlelek-kiaradasa250.jpgA nagyváradi magyarság megmaradását célzó, átfogó és hosszú távú terv elkészítését jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke.
Hangsúlyozta: ez nem politikai kezdeményezés, hanem példátlan civil indítvány, amelytől a magyarság fogyásának megállítását remélik, és a gyarapodáshoz szükséges konkrét tennivalókat rögzítik.

Kézdivásárhely: megszüntették a bűnvádi eljárást a Wass Albert-utcanév ügyében

2017. június 16. 05:51

wass-veszprem-500.jpgLezárta a kézdivásárhelyi ügyészség a Wass Albert-utcanév miatt a helyi önkormányzati képviselők ellen indított eljárást. Bokor Tibor polgármester a sajtónak arról számolt be, hogy a vádhatóság a bűnvádi eljárás megszüntetését javasolta. Kézdivásárhely polgármestere abban bízik, hogy a prefektus nem fellebbez, és nem gerjeszt újabb mesterséges feszültséget a magyar és a román közösség között. A névadást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete javasolta.

Április eleje óta hatszor tört be egy medve egy székelyföldi hétvégi házba a Libán-tetőn

2017. június 14. 18:58

Április eleje óta hatszor tört be egy medve egy hétvégi házba a székelyföldi Libán-tetőn - közölte szerdán a Székelyhon portál.A hétvégi ház tulajdonosa, Szabó Nagy Klára a portálnak elmondta, április 9-én, amikor az első betörés történt, emberi rongálásra gyanakodott, és a rendőrséget riasztotta. A helyszínelők állapították meg, hogy nem ember, hanem medve törte be a faház két ablakát, borogatta fel a bútorokat és tépte le a házikó egyik faláról a külső faburkolatot.

Továbbra is gyors ütemben irtják az erdőt Romániában

2017. június 13. 17:38

Átlagban napi huszonhat illegális fakivágási esetre bukkannak a hatóságok országszerte, egy kimutatás szerint pedig a legtöbb bűncselekményt tavaly Maros megyében azonosították. Mentségül szólhat, ez nem azt jelenti, hogy ott lopták a legtöbb fát, hanem hogy a legtöbb esetben Maros megyében próbáltak meg törvénytelen jövedelemhez jutni.

Az RMDSZ elkótyavetyéli az egyház vagyonát

2017. június 13. 16:48

buza250.jpgEgy Kós Károly által tervezett kultúrotthont kívánt átjátszani a román állam kezére Both György, RMDSZ-es alpolgármester, a Kolozs megyei Mákófalván. A kedd délben tartott tanácsülésen végül sikerre vitte tervét, ugyanis az RMDSZ és a PNL helyi képviselői megszavazták azt a határozatot, melynek értelmében a színmagyar faluban lévő református egyház tulajdonába lévő épületet 500 lejért vette meg a román többségű önkormányzat

Tovább tart a harc Marosvásárhelyen a magyar táblákért

2017. június 13. 13:35

Maros megye prefektusa fenntartja a marosvásárhelyi Dózsa György út kétnyelvű utcanévtábláinak leszerelésére vonatkozó utasítását. Szerinte ugyanis nincs törvényes alap a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére.

Medvetámadás a maros megyei Székelykálban, kórházban van az áldozat

2017. június 11. 14:44

Emberre támadt egy medve Székelykálban, a Maros megyei Nagyernye községhez tartozó faluban. Az eset pénteken történt, szombaton a faluba látogatott a Székelyhon újságírója, aki az áldozat édesanyjával beszélgetett. További medvetámadásoktól tartanak a faluban.

Ez aztán a kettős mérce a javából: A terroristáknak szabad az út, csak a hazafiakat vegzálják

2017. június 09. 13:25

hvim-zaszlos.jpgMost kaptam a hírt, hogy Barcsa-Turner Gábor, a vármegyések egyik vezetője éppen a román rendőrök vendégszeretetét élvezi a nagylaki határállomáson, és politikai okokból ki fogják tiltani Romániából, úgy ahogy már számos magyar hazafit kitiltottak néhány szomszédos országból pusztán azért, mert magyarként az igazságra is rámutattunk.

Jön a román civil törvény?

2017. június 09. 08:48

roman-zaszlo-250.jpgKét PSD-s képviselő, Liviu Pleșoianu és Șerban Nicolae kezdeményezte az egyesületek és alapítványok jogállásának gyorsított eljárásban való módosítását, olyan módon, hogy megnehezítenék, sok esetben ellehetetlenítenék azok működését.

Strasbourghoz fordul a Székely Nemzeti Tanács

2017. június 09. 08:25

szekely-tunt-250.jpgA Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul jogorvoslatért a Székely Nemzeti Tanács. 2016. március tizedikén, a Székely Szabadság Napja alkalmával rendezett felvonuláson a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Izsák Balázst a Maros megyei csendőrség 10 000 lejes büntetéssel sújtotta. A jogorvoslati alapfokú eljárás során a bíróság a büntetés egyik tételét (6 000 lej) megsemmisítette, viszont fenntartotta a másik büntetési tételt, a 4 000 lejt, amelyet azzal az állítólagos indokkal szabott ki a csendőrség, hogy a rendezvényt megelőzően ők nem kapták meg az előzetes bejelentést.

Székely szabadság napja - Fenntartotta a törvényszék az Izsák Balázsra kirótt büntetés egy részét

2017. június 08. 16:56

A Maros megyei törvényszék jogerős ítéletében fenntartotta annak a bírságnak a kisebbik részét, amelyet Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére rótt ki a csendőrség a 2016-os székely szabadság napja szervezéséért - közölte csütörtökön az SZNT sajtószolgálata.

A román bíróság nem hazudtolta meg önmagát a gyergyószentmiklósi őrtűz ügyében sem

2017. június 08. 15:41

A Hargita megyei törvényszék szerdán kimondott jogerős ítéletben törvényesnek találta azt a bírságolási jegyzőkönyvet, amelyet 2015 októberében, Székelyföld határainak a kivilágításakor Gyergyószentmiklóson rótt ki a rendőrség a máglyához fát szállító személyre – írja az MTI.

Szent Lászlóhoz kötődő erdélyi települések képviselői találkoztak Csíkszépvízen

2017. június 06. 19:49

Tíz, Szent László királyhoz kötődő erdélyi település képviselői találkoztak kedden a székelyföldi Csíkszépvízen a Szent László-emlékév keretében szervezett rendezvényen - írta a Maszol.ro portál.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Vallomás a csodáról - Csinszka naplója - Boncza Berta (Csinszka)Vallomás a csodáról - Csinszka naplója
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Visszatért - Trianon és a revízió - Zetényi Csukás FerencVisszatért - Trianon és a revízió
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Emlékeim - Deák Ferenc politikai és magánéletéből - Széll Kálmánné Vörösmarty IlonaEmlékeim - Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat