HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Régészeti szenzáció: megtalálták a magyar országbíró sírkövét

2008. november 25.
HunHír.Hu

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában, megtalálták a templom építtetőjének, Perényi Péter országbírónak a sírkövét - tájékoztatott Rácz Miklós régész.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Egy, az 1400-as évekből származó 2x1 méteres faragott sírkövet találtunk az ásatás utolsó napján, rajta Perényi Péter felirat, körben írás, és egy Perényi címer - mondta a régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatási igazgatóságának munkatársa. A sírkő nem a híres erdélyi vajda, abaúji főispán Perényi Péter sírját borította egykor, hanem nagyapjáét, akiről először 1378-ban szólnak az írások, és akiről azt is lehet tudni, hogy 1428-ig élt, 1414 és 1423 között országbíró volt.

A régész elmondta: lényegében Perényi Péter saját temetkezési helyének építhette a templomot, amely akkor természetesen még katolikus volt, erre utalnak freskói is. Ezzel kapcsolatban Tóth István református lelkész úgy vélekedett: a Dunától keletre ilyen freskókkal egyetlen templom sem dicsekedhet. Rácz Miklós szerint egy ilyen lelet régészeti ritkaságszámba megy.

Luxemburgi Zsigmond idején került Abaújvár a Perényiek birtokába, és ez idő tájt építtette újra a falu új tulajdonosa, Perényi Péter a feltehetően Árpád-kori templomot. A sírkő tulajdonosának bizonyosságát erősíti a templomban talált Luxemburgi Zsigmond korabeli pénzérme. A mostani feltárások során bizonyosodott be, hogy a templom jelenlegi formáját harmadszori átépítése során érte el, a XIX. században kerülhetett mai helyére, lényegében a templom közepébe a Perényi-sírkő, amelyet eddig azért nem fedeztek fel, mert akkor megfordítva, felirattal lefelé építették be a padozatba. A követ megfordították, így most mindenki megcsodálhatja a leletet.

Tóth István szólt arról is, hogy a templomot, az ásatások leleteit mindenkinek szeretnék bemutatni, ez egyfajta idegenforgalmi látványossága is lehetne a kicsiny Abaújvárnak. A teljes felújítás költsége ugyanakkor becslések szerint legalább 120 millió forint lenne, az egyházkerületnek ennyi pénze természetesen nincs, pályázat útján akarnak forrást szerezni.

HunHír.Hu - kultúra.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat