HunHír.info

2018. Fergeteg hava 20. nap, Balambér napja.

Régészeti szenzáció: megtalálták a magyar országbíró sírkövét

2008. november 25.
HunHír.Hu

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában, megtalálták a templom építtetőjének, Perényi Péter országbírónak a sírkövét - tájékoztatott Rácz Miklós régész.

Magyar Menedék - Migránsokk

Egy, az 1400-as évekből származó 2x1 méteres faragott sírkövet találtunk az ásatás utolsó napján, rajta Perényi Péter felirat, körben írás, és egy Perényi címer - mondta a régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatási igazgatóságának munkatársa. A sírkő nem a híres erdélyi vajda, abaúji főispán Perényi Péter sírját borította egykor, hanem nagyapjáét, akiről először 1378-ban szólnak az írások, és akiről azt is lehet tudni, hogy 1428-ig élt, 1414 és 1423 között országbíró volt.

A régész elmondta: lényegében Perényi Péter saját temetkezési helyének építhette a templomot, amely akkor természetesen még katolikus volt, erre utalnak freskói is. Ezzel kapcsolatban Tóth István református lelkész úgy vélekedett: a Dunától keletre ilyen freskókkal egyetlen templom sem dicsekedhet. Rácz Miklós szerint egy ilyen lelet régészeti ritkaságszámba megy.

Luxemburgi Zsigmond idején került Abaújvár a Perényiek birtokába, és ez idő tájt építtette újra a falu új tulajdonosa, Perényi Péter a feltehetően Árpád-kori templomot. A sírkő tulajdonosának bizonyosságát erősíti a templomban talált Luxemburgi Zsigmond korabeli pénzérme. A mostani feltárások során bizonyosodott be, hogy a templom jelenlegi formáját harmadszori átépítése során érte el, a XIX. században kerülhetett mai helyére, lényegében a templom közepébe a Perényi-sírkő, amelyet eddig azért nem fedeztek fel, mert akkor megfordítva, felirattal lefelé építették be a padozatba. A követ megfordították, így most mindenki megcsodálhatja a leletet.

Tóth István szólt arról is, hogy a templomot, az ásatások leleteit mindenkinek szeretnék bemutatni, ez egyfajta idegenforgalmi látványossága is lehetne a kicsiny Abaújvárnak. A teljes felújítás költsége ugyanakkor becslések szerint legalább 120 millió forint lenne, az egyházkerületnek ennyi pénze természetesen nincs, pályázat útján akarnak forrást szerezni.

HunHír.Hu - kultúra.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat