HunHír.info

2019. Ígéret hava 21. nap, Rof napja.

Az most a szenzáció, amit Nyers Csaba már évekkel ezelőtt megtett

2008. október 06.
HunHír.Hu

A magyarországi útépítésekhez kapcsolódó ásatások egyik legjelentősebb kincse a 2006-ban előkerült V. századi hun üst - a leletről Buda István szobrászművész készített két pontos másolatot. Nyers Csaba, a tarsolylemez készítője, natúrszakács és fémmester már évekkel ezelőtt lemásolta a talált hun üstöket.

Menedék - Bayer


A törteli üst Nyers Csaba-féle másolata
Fotó: G. Németh Éva - HunHír.Hu


Honti Szilvia ásatásvezető régész elmondta, hogy a hun üst a 67-es számú úthoz kapcsolódó feltárások során került elő Rádpusztáról. A térségben 1999 és 2006 között folytak a feltárások, s a rézüst mintegy végszóra, a feltárás utolsó hónapjában került elő egy olyan lelőhelyen, amelyről tudták, hogy ott nagyon gazdag római és középkori leletanyag várható. A hun üst meglepetést jelentett, hiszen ez volt az egyetlen 5. századból származó tárgy ezen a területen.

"Ez is azt bizonyítja, hogy az üst különleges jelentőséggel bírt. Valahogy elrejtették, elásták felhasználás után, egy kicsit össze van roppanva, s van egy kis öntéshibája is, ennek ellenére eltemették. Maga az eltemetés is különleges esemény lehetett" - magyarázta a régész. Ismertetése szerint Magyarországon korábban négy hun üst volt ismert, amelyek mind véletlenül kerültek elő. Az ötödik az egyetlen, amelyet ásatások során tártak fel, így a régészek reményei szerint segítségével többet tudhatnak meg a hun üstökről. "Egy vászondarabba tekerték be, ennek maradványai megmaradtak az edény réseiben. A fém megőrzi a textíliát, amely a földben egyébként elpusztulna" - tette hozzá Honti Szilvia.

A 60 centiméter magas, 22 kilogramm súlyú, gazdagon díszített edény szinte teljesen ép állapotban került elő egy 1 méter mélységű gödör aljából. Az üstöt egy darabból öntötték, két fogóját 3-3 levélminta díszítette, amelyek egy kivételével épen maradtak, s levélminta díszíti az üst peremét is. A különleges kivitelezés alapján valószínűsíthető, hogy áldozati eseményeken használták.

HunHír.Hu - múlt-kor

Kapcsolódó:
Natúrkonyha a törteli üstben

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat