HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Határvadász naplója (XII/10.)

2007. december 15.
becse - HunHír.Hu

Két szuronyos magyar katona bekísért minket egy épületbe, ott egy szobában ötösével behívtak, a csomagjainkat ki kellett bontani, derékig levetkőzni. A csomagokat átvizsgálták egy amerikai tiszt jelenlétében, aki azt mondta, ami magyar kincstári azt elvehetik tőlünk, de a többit ők adták nékünk ajándékba.

Magyar Menedék - Raffay

Emlékszem, volt egy kincstári alsónadrág nálam, még azt is elvették. Vizsgálták, kinek van SS-jelvény besütve, azokat kivették, és a csendőröket is.

Kaptunk valami gulyás-félét, kenyeret, öt darab kincstári cigarettát és kiadták a papírokat. Mondták, mehet mindenki haza ahogy tud, a papír érvényes minden vonatra. Akik közel laktak, el is indultak, de mi, akik távol voltunk az otthontól, maradtunk.

A kísérő tiszt azt mondta, ő addig nem enged, míg Pestre be nem megy. Így is történt. Az ágyakról már lehúzták a huzatot, de nem bántuk. Vonatoztunk tovább Székesfehérvárra, ott újabb vita tört ki, mert a vonatot nem engedték tovább. Végre mégis elindultunk, így értünk be a Déli pályaudvarra, itt újabb gulyás, kenyér és vöröskeresztes cigaretta várt.

A vonat tovább már nem tudott közlekedni, mert a vasúti híd le lett robbantva. A kísérőnk ismét kijelentette, hogy ne menjünk sehova. Valahogy elintézte, hogy behúzassanak a Nyugatiba, itt újabb babgulyás és cigarettaosztás volt. Az amerikaiak levették a gépkocsit és a tiszt elköszönt tőlünk. Azt mondta, ezért tette ezt, mert neki úgyis rokonai vannak Pesten, meg akarta őket látogatni.

Érdeklődtünk, hogy mikor indul tovább valami vonat, de nem tudta megmondani senki, de mivel már estefelé volt, mondták, hogy amúgy sem ajánlanák az éjszakai utazást.

Nékem volt falubeli ismerősöm Pesten, a címét is tudtam, mert nem egyszer jártam náluk. Felkerestük őket, meg is találtuk őt életben, tőle kaptam a szüleimről hírt, hogy élnek.
Én megmutattam néki, mennyi pénzem van, ő meg mondta, hogy reggel menjek ki a körútra és vegyek cigarettát.

Reggel lementem és tizenkét szál cigarettát kaptam a pénzemen. Oda lett a remény, hogy gazdag emberként újra kezdhetem az életem, hogy nem számít, hogy félkezű vagyok.

Kimentünk a Nyugatiba, elbúcsúztunk és én dél felé már Szobon voltam. Ott találkoztam két Vámosmikolaival, akik angol fogságból jöttek. Érdeklődtünk, hogyan jutunk haza, de azt a választ kaptuk, hogy busz nincs, a forgalmat egy lovaskocsi bonyolítja, de az sem minden nap. Így hát elindultunk gyalog, ők segítettek vinni a csomagjaim, ami egy hátizsák és egy bőrönd volt. Már sötétedni kezdett, mire Vámosmikolára értünk, kértek, aludjak ott, majd reggel továbbmegyek.

Még kilenc kilométer volt előttem, és én nekivágtam.

Mikor a falu szélére értem, nem ismertem fel. A gyönyörű kastély romokban, a park eltűnt.

Bizony, meglehetősen későn értem a szülői házhoz, de édesanyám és édesapám igen nagy örömmel fogadtak.

1946 február tizenhatodikán, ezen a szemergős, havasesős napon végre otthont értem.


A Határvadász naplója további részei

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat