HunHír.info

2018. Szelek hava 22. nap, Aranyos napja.

Határvadász naplója (XII/10.)

2007. december 15.
becse - HunHír.Hu

Két szuronyos magyar katona bekísért minket egy épületbe, ott egy szobában ötösével behívtak, a csomagjainkat ki kellett bontani, derékig levetkőzni. A csomagokat átvizsgálták egy amerikai tiszt jelenlétében, aki azt mondta, ami magyar kincstári azt elvehetik tőlünk, de a többit ők adták nékünk ajándékba.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Emlékszem, volt egy kincstári alsónadrág nálam, még azt is elvették. Vizsgálták, kinek van SS-jelvény besütve, azokat kivették, és a csendőröket is.

Kaptunk valami gulyás-félét, kenyeret, öt darab kincstári cigarettát és kiadták a papírokat. Mondták, mehet mindenki haza ahogy tud, a papír érvényes minden vonatra. Akik közel laktak, el is indultak, de mi, akik távol voltunk az otthontól, maradtunk.

A kísérő tiszt azt mondta, ő addig nem enged, míg Pestre be nem megy. Így is történt. Az ágyakról már lehúzták a huzatot, de nem bántuk. Vonatoztunk tovább Székesfehérvárra, ott újabb vita tört ki, mert a vonatot nem engedték tovább. Végre mégis elindultunk, így értünk be a Déli pályaudvarra, itt újabb gulyás, kenyér és vöröskeresztes cigaretta várt.

A vonat tovább már nem tudott közlekedni, mert a vasúti híd le lett robbantva. A kísérőnk ismét kijelentette, hogy ne menjünk sehova. Valahogy elintézte, hogy behúzassanak a Nyugatiba, itt újabb babgulyás és cigarettaosztás volt. Az amerikaiak levették a gépkocsit és a tiszt elköszönt tőlünk. Azt mondta, ezért tette ezt, mert neki úgyis rokonai vannak Pesten, meg akarta őket látogatni.

Érdeklődtünk, hogy mikor indul tovább valami vonat, de nem tudta megmondani senki, de mivel már estefelé volt, mondták, hogy amúgy sem ajánlanák az éjszakai utazást.

Nékem volt falubeli ismerősöm Pesten, a címét is tudtam, mert nem egyszer jártam náluk. Felkerestük őket, meg is találtuk őt életben, tőle kaptam a szüleimről hírt, hogy élnek.
Én megmutattam néki, mennyi pénzem van, ő meg mondta, hogy reggel menjek ki a körútra és vegyek cigarettát.

Reggel lementem és tizenkét szál cigarettát kaptam a pénzemen. Oda lett a remény, hogy gazdag emberként újra kezdhetem az életem, hogy nem számít, hogy félkezű vagyok.

Kimentünk a Nyugatiba, elbúcsúztunk és én dél felé már Szobon voltam. Ott találkoztam két Vámosmikolaival, akik angol fogságból jöttek. Érdeklődtünk, hogyan jutunk haza, de azt a választ kaptuk, hogy busz nincs, a forgalmat egy lovaskocsi bonyolítja, de az sem minden nap. Így hát elindultunk gyalog, ők segítettek vinni a csomagjaim, ami egy hátizsák és egy bőrönd volt. Már sötétedni kezdett, mire Vámosmikolára értünk, kértek, aludjak ott, majd reggel továbbmegyek.

Még kilenc kilométer volt előttem, és én nekivágtam.

Mikor a falu szélére értem, nem ismertem fel. A gyönyörű kastély romokban, a park eltűnt.

Bizony, meglehetősen későn értem a szülői házhoz, de édesanyám és édesapám igen nagy örömmel fogadtak.

1946 február tizenhatodikán, ezen a szemergős, havasesős napon végre otthont értem.


A Határvadász naplója további részei

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Matyó motívumok kifestőkönyve - Horváth ÁgnesMatyó motívumok kifestőkönyve
Könyv - Bolti ár: 1 490 Ft
Internetes ár: 1 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ősmagyar hagyományaink - Badiny Jós FerencŐsmagyar hagyományaink
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat