HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Határvadász naplója (XII/9. rész)

2007. december 08.
becse - HunHír.Hu

A városban voltak kincstári raktárak, kinyitották és mi is és a civilek is vihették, amit akartak. Jött a határzóna-egyenlítés, ezen területet át kellett adni a szovjetnek, de minket az egész kórházi felszereléssel egyetemben elszállítottak egy gyönyörű fürdővárosba.

Menedék - Atilla

Jegyet kaptunk, minden nap mehettünk fürdőzni, hetven fürdőszoba volt és szabad fürdő. Élelmet az amerikaiak adtak, de magyar szakácsok főztek. Kaptunk minden nap narancsot és annyi csokoládét, hogy egy életre megutáltam. Dohány, cigarettapapír, gyufa és tíz darab kész cigarettát kaptunk minden nap, a fürdési idő fél óra volt, de nékünk ameddig akartuk. Ha végeztünk, csengettünk, jött a masszőrnő, lemasszírozott. Mi otthagytunk néki csokoládét vagy narancsot, esetleg tíz márkát. Volt pénzünk, de azt csak fagylaltra tudtuk költeni.

Négyen voltunk egy szobában, kettő teljesen vak volt közülünk, egy pedig könnyebben sebesült. Ő kijárhatott a reptérre dolgozni, ha akart. Ott gyógyszert raktak ki és csomagoltak, így kerített alkalmat arra, hogy majd minden nap egy fél liter alkoholt hozott be, úgy, hogy már a nővérek is rászoktak. Volt ott egy zászlós is, azt mondta egyszer, hogy ne vedeljük így az alkoholt, a narancs héját és a csokoládét gyűjtsük, ő majd készít belőle likőrt. Nem tudom, hogy csinálta, de milyen finom volt!

Nékem akartak ott műkezet csinálni, már kétszer voltam is próbán, de nem érdekelt, csak azt hajtogattam, hogy vége a háborúnak, vigyenek engem haza.

Végre eljött 1946 januárja és a pillanat, hogy megyünk haza. Nékem mondták ugyan, hogy várjam meg a műkezet, de mit bántam én, csak otthon lehessek végre. Vöröskeresztes vonatra raktak ismét, ágyakkal, orvosokkal, nővérekkel és egy szakasz amerikai katonával.

Sose tudtam igazán megkedvelni ezeket az idegeneket, nem csak azért, mert sok volt köztük a néger fajú, hanem azért se, mert túl magabiztosak voltak ahhoz képest, hogy puskaport alig szagoltak, itt meg parádéztak, mint a győztesek.

Bő élelmiszerkészlettel indultunk, pár nap múlva jött egy parancsnok, magyarul beszélt. A napokat, éjszakákat kártyázással töltöttük, de a háborúról nem beszélgettünk az amerikai magyarral, úgy sem értett volna az semmit se belőle. Néki az volt a hazája, ott született, mi meg itt. Az ő rokonságát nem tették hazátlanná, földjeit nem rabolták el, osztogatták szét a tótoknak, oláhoknak, rácoknak, meg a Megváltó tudja még, miféle népeknek.

Ha megálltunk valahol, az őrség a vonat két oldalán portyázott, míg végre elértük a szovjet zónát. Volt úgy, hogy egy állomáson napokig álltunk, szóltak, hogy elmehetünk a városba és hogy pontosan mikor jöjjünk vissza. Így történt, hogy Bécsben vagy két napot várakoztunk, egyszer arra lettünk figyelmesek, hogy magyar szót hallunk. Keresztül mentünk a vonatokon, ott találkoztunk velük, német ajkú magyarok voltak, őket telepítették ki.

Meglátták rajtunk a bőr ruhát, az ejtőernyős bakancsot, kérték, hogy adjuk el. Nékem volt két öltöny ruhám és három pár bakancsom, azt mondták, otthon úgyis elveszik. Én bedűltem, kérdeztem, mit ád a ruhákért. Felment a vagonba és egy kendőbe rengeteg pénzt hozott, több millió pengőt. Ezt mind odaadom, mondta, kint úgysem tudok mit kezdeni vele, én meg gondoltam, gazdag lettem, elkezdhetem újra az életet. Megtörtént a csere. Én marha nem tudtam, hogy az otthoniak nem tudják, hogy minket nem értesítettek a fronton az inflációról, de amíg megtudtam, nagyon haragudtam a svábra, azt hittem, becsapott.
Néhányan valahogy elmaradtak Bécsben, de mi indultunk tovább Kaposvárra.

A Határvadász naplója további részei

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat