HunHír.info

2019. Ígéret hava 20. nap, Kadarta napja.

Határvadász naplója (XII/2. rész)

2007. október 20.
becse - HunHír.Hu

Én előtte már önként be akartam vonulni, mert időközben eljegyeztem magam egy lánnyal, és amikor megmondtam apámnak, ő azt felelte, hogy kifogása nincs ellene, de előbb le kell töltenem a katonaidőt. Így bomlott fel az eljegyzésem.

Magyar Menedék - Raffay

Eljött a bevonulás napja, öten voltunk egyidősek, apám vitt Ipolyszakállasra minket kocsival. Kettőnek Rétságra, egynek Kassára, egynek Nagybereznára, nékem Vezérszállásra kellett eljutnom. Mindenkinek megmondták, hogy kinek hol kell leszállnia, nékem Valócon, ahol már vártak. Felsorakoztattak és elosztottak bennünket, a harmadik századhoz tartozók Valócon maradtak, mi pedig – kuffert fogj! – fel a szerpentinen gyalogmenetben. Lefelé már könnyebb volt.

Elértünk Felsővereckére, ott levált az első század, mi mentünk tovább Alsóvereckére. Ott leállítottak és azt mondták, a Vezérszállási laktanya még nem készült el, ideiglenesen itt szállásolnak el minket. A mi szakaszunk a Földműves Szövetkezet udvarán lévő valami üres terembe került. A földön szalma, sátorlap, pokróc. Este értünk oda, így ruhástul feküdtünk le, mert meleg az nem volt.

Másnap reggel a Latorcában mosdottunk, ami a szállásunk előtt ötven-hatvan méterre folyt.
Aztán megkaptuk a felszerelést és beosztották a rajokat. Parancsnokul egy őrvezetőt kaptunk.
A civil ruhát becsomagoltatták és hazaküldték.

Eztán jöttek a nehéz napok. Reggel félmeztelen mosdani a Latorcában, utána csuklóra sorakozz, még fel sem öltöztünk, már reggeliért sorakozó, de a derékszíj már csattogott a hátunkon. Át a hídon, a szembe parton volt egy iskolaféle, ott volt a többi szakasz, a törzs, és a konyha is. Reggeli egyszer fekete víz, másnap zupa és egy szelet kenyér. A reggelit meg sem ettük-ittuk, már hangzott a parancs: „Felszerelni, sorakozó!” Egy jó órát álltunk a hidegben, mire jött a tiszt és kiadta a parancsokat, hogy melyik szakasz hova vonuljon gyakorlatozni. És kezdődött a jobbra át, balra át, feküdj, fel, befelé, nóta. Ha nem jól ment, kezdődött elölről a feküdj, kúszás: borzasztó napok voltak.

Este a körletben nótaszóra lefekvéshez előkészülni, bakancsot kisubickolni. Megtörtént az is, hogy tűzriadót fújtak, világítás nélkül kellett felöltözni, a szalmát kihordani az udvarra. A tűzriadó elmúltával a szobát újra rendbe kellett rakni, igaz, akkor már világítás mellett. De csak petróleum lámpa volt, vagy gyertya. Tíz perc múlva pedig szobarend ellenőrzés.

Nékem lett egy szerencsém, a szakaszparancsnokom, Moldványi Valér nevű szakaszvezető, megkedvelt, és ha este kitolást akart csinálni, engem elküldött cigarettáért az üzletbe, és odasúgta, hogy ne siessek vissza. Mikor visszaértem, a fiúk panaszkodtak, mesélték, hogy micsoda kitolás volt, jó, hogy nem voltál itt.

Karácsonytájban szólt a szakaszvezető, hogy jön egy új főhadnagy századparancsnok és egy zászlós parancsnokhelyettes. Kérdezte, volna-e kedvem csicskásnak elmenni. Dehogyisnem volt! Azt mondta, én a zászlóshoz menjek, ő ösmeri őket, az jobb, mint a főhadnagy. Ahhoz egy szabolcsi fiú került.

Eljött a nap, mikor az esti busszal megérkeztek a tisztek. Aznap ki sem vonultunk gyakorlatozni, rendet teremtettünk a szobáikban. A főhadnagy a törzsnél kapott szobát, a zászlós a közvetlen szomszédban egy magánháznál. Befűtöttünk, hogy jó meleg legyen.

Este meg is érkeztek, vártuk őket a busznál, a csomagjaikat elszedtük, és a szálláshoz vezettük őket. Mikor belépett a zászlós, már meg is dicsért, hogy milyen jó meleg van. Elkezdett vetkezni, én odaugrottam, kifűztem a birgerijét és lehúztam. Elég fiatal volt még, tetszett neki, hogy kiszolgálják. Megmondta: csuklóra nem kell mennyek, azt is, hogy mikor ébresszem. Eleinte akkor értem a szakaszhoz, mikor már indulni készültek, de már később ki se vonultunk. Be kellett vásárolni néki citromot, kockacukrot, finom dohányokat, mivel a zászlós elrendelte, hogy az éjjeli szekrényén állandóan legyen egy három decis pohár tele vízzel, benne három kockacukor és egy fél citrom. Töltött cigaretta is legyen mindég bőven.

Először, mikor vásárolni mentem, odaadta a pénztárcáját, én amit bevásároltam mindenről blokkot kértem. Mikor hazajött, odaadtam a blokkokat és a pénztárcát. Ő erre azt mondta, hogy többet néki blokkot ne hozzak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Horthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!! - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!!
Naptár - Bolti ár: 14 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat