HunHír.info

2019. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Szent Imre: Münchentől Csíksomlyóig

2007. augusztus 07.
HunHír.Hu

A Szent Imre kultuszát bemutató nemzetközi millenniumi kiállításon több mint száz alkotáson keresztül mutatják be Szent Imre ezeréves tiszteletének változó formáit. Szent Imre élete így a kultusztörténet kiemelkedő alkotásain keresztül mutatkozhat meg.

Menedék - Bayer

A kultusz emlékeit Müchentől Csíksomlyóig bemutató, először látható nagyszabású kiállítás 2007. augusztus 11-től november 11-ig látogatható, keddtől szombatig 10-től 18 óráig, vasárnap 14-18 óráig a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban.

A hagyomány szerint ezer évvel ezelőtt Székesfehérváron született Szent Imre herceg, Boldog Gizella és Szent István fia, a fiatal magyar királyság első trónörököse. Korai halála után Imre sírja körül alakult ki először egy szentként tisztelt személy kultusza Magyarországon. Szentté avatása után (1083) tisztelete az egész akkori világon elterjedt. Kultuszának emlékei megtalálhatók Nápolytól Firenzén át Zágrábig, szerte az egész Kárpát-medencében és Lengyelországban, Bécstől, Aachenen keresztül egészen Brüsszelig. Az egyik leghíresebb Szent Imrét patrónusának tudó történeti személyiség Amerigo Vespucci, Amerika névadója volt.

A székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum történeti öröksége, hogy épülete – a volt székesfehérvári ferences rendház – a hagyomány szerint Szent Imre egykori születési helyén áll. Ezért szeretnék a szervezők a jeles ünnepet méltóképpen, egy nagyszabású kiállítással megünnepelni.

Az eddigi sikeres tárgyalások után az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a pannonhalmi Főapátsági Gyűjtemények, az esztergomi Prímási Gyűjtemények, a Győri és Pécsi Püspöki Gyűjtemények, a Kalocsai Érseki Kincstár, a Soproni Múzeum, az Öntödei Múzeum és több plébánia tulajdonában lévő műalkotások, köztük a csíksomlyói plébániatemplom fogadalmi Szent Imre képe látogat a kiállítás időtartamára Szent Imre szülőhelyére, születésének millenniumán.

Körülbelül 100 alkotást – köztük kiemelkedő kvalitású és nagy értékű műveket, mint a koronázási palást 1613-ban készült pannonhalmi másolatát – a közönség számára könnyen befogadható és élvezhető módon fogják kiállítani. A szervezők célja, hogy lehetőség szerint minél több látogatónak szerezzenek „hazavihető” élményt és mindenki számára szórakoztató módon adják át a történeti és művészeti ismereteket. Székesfehérvár ezer éves szülöttének ma is érvényes üzenetét, a megtalált szabadság és öröm jó hírét szeretnék átadni a város és az ország közönségének.

HunHír.Hu - A Székesfehérvári Egyházmegye nyomán

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat