HunHír.info

2019. Ígéret hava 20. nap, Kadarta napja.

Mulatsággal megőrzött identitástudat

2007. február 18.
G. Kirkovits István - HunHír.Hu

Györgyfalva egy kicsinyke kis színmagyar falu Kolozsvár tőszomszédságában, a Kalotaszeg keleti szegletében, és nemcsak nevezetes kútjáról, hanem az emberek pozitív és nemzetmegmentő gondolkodásáról is elhíresült. Az 1920-as trianoni világméretű igazságtalanság, a magyar területek elrablása után a falu román fennhatóság alá került, és a dicsőséges negyvenes évek elején sem térhetett vissza az ősi honhoz. Györgyfalva tehát nyolcvanhét éve tartozik a Nagy-Magyarország testéből kiszakított területeken kreált úgynevezett nemzetállamok fennhatósága alá, de hazaszeretetét és hagyományőrzését a hatalom és az Erdélyben is bekövetkezett többféle rendszerváltás sem tudta kiirtani. Akármilyen furcsa is, így farsang táján azt kell mondanunk, hogy a györgyfalviak szellemi-érzelmi röghöz kötését nagymértékben elősegítette a híres györgyfalvi farsang, a mulatság.

Magyar Menedék - Raffay

Ha sokszor és sok helyről érkeznek meg emberek egy településre, hogy ne csak búslakodjanak, vagy sírva vigadjanak, hanem felszabadultan nevessenek és örüljenek az életnek, a meglévő lehetőségeknek, s nem utolsó sorban egymásnak, és szól a zene, a legények és a lányok ropják a táncot a színes népviseletükben, és oda, Magyarország más más részéből érkezettek is becsatlakozhatnak, akkor egy pillanatra elmúlik a bú és akár a fájdalom is. A györgyfalvaiak nem olyan régen úgy gondolták, hogy meghívnak anyaországi hagyományőrzőket is, és ez az egyszeri barátkozás immár évek óta tartó közös nagy farsangi együttlétté nemesedett.

A mostanság hazánkban első számú közellenségnek kikiáltott B. Gy. fedezte fel a györgyfalvi lehetőséget, és bizony érdekes színfoltja volt a kalotaszegi farsangnak, amikor a magyar csikós ruhába öltözött, fokossal és jófajta itókákat rejtő borosüvegekkel táncoló, hujjogató „hazaiak” bekapcsolódtak a széki táncokba, vagy elvegyültek a színpompás viseletek között is feltűnést keltve a kalotaszegi varratosokba öltözöttek közé.

Györgyfalva idén is vár mindenkit, aki arra jár és szívesen részt venne egy közös mulatságon, mert bizony még Székelyföldről is érkeznek az igazi erdélyi muzsikára szomjazók, és Kalotaszegnek a népviseleteken kívül mégiscsak a másik meghatározója a zene. Kicsit elszomorító, hogy a népzenéről annyira híres Szék településen, ahol nem is olyan régen még hetenként három elkülönült táncház járta, most román diszkó szól a kocsmában, de talán az ott élők is előbb-utóbb rájönnek, hogy vissza kell térni a gyökerekhez és sokkal értékállóbb és fontosabb az, amit már az ősök is ismertek, mint az, amit a globalista tenger piszkos hullámai vetnek feléjük.

A györgyfalvi farsang másik nagy ismertetőjele, hogy a rendezvényen általában megjelenik az jó öreg Pitti bácsi, aki kis portáján egy sajátos kalotaszegi múzeumot hozott össze. Megtalálható itt a népviselet számos darabja, a használati eszközöktől a ruhákig, de miután komoly harcok is folytak a múlt században a térségben, van itt német rohamsisak, vagy orosz szurony is. Pitti bácsi szívesen megmutatja mindenkinek kincseit, s öntudatos magyar módjára természetesen csak a szemnek hagy gyönyörködni az összegyűjtött dolgokban, mert pénzért senkinek semmit sem ad.

Utazunk tehát négyszáz egynéhány kilométert Budapesttől, és máris egy régi világba csöppenünk. Olyanba, ahol farsangkor nem jelmez, hanem hétköznapi, illetve ünnepi ruházat a népviselet, ahol lehet hangosan énekelni jófajta nótákat a kocsmában a bőséges pálinkakínálat mellett. És beszélgetni megmaradásról, túlélésről, együttélésről, meg csak úgy, a hétköznapokról. Györgyfalva Kolozsvárhoz nagyon közel van, sokan a falusiak közül ott is dolgoznak, de a település megmaradt igazi falunak a maga bájával, mondáival, meséivel, és megtartó embereivel. A bál, az esti nagy zenés-táncos ivászat meg megoldja mindenki nyelvét és lábát, és bizony abban is van valami vadregényes, ha valaki négykézláb igyekszik szálláshelyére a jeges, csúszós domboldalon. A következő farsangig legalább lesz, miről beszéljenek a györgyfalviak, hogy miképpen közlekedtek a Magyarból jött magyarok.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat