HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Rózsa Sándort megvezették

2006. június 17.
HunHír.Hu

Neves betyárunk, Rózsa Sándor elfogása után gyakorlatilag szinte mindent bevallott, de egy vonatkisiklatást s az azt követő rablást váltig tagadott. E helyen egyébként emberhalál is esett - jelesül egy, a fosztogatás ellen erőteljesen tiltakozó angol kereskedőt lőttek keresztül a hazai betyárok. A puszták vad fiai élénken élnek a magyarok képzeletében régi idők óta. A szabadságot, az idegen hatások elleni harcot jelképezik.

Menedek - Engdahl

Mint Móra Ferenc "A Sándor körül" című írásából kiderül, Laucsik Mihály pesti igazságszolga, a rabló elfogására kiküldött Ráday Gedeon "betyárbiztos" közvetlen munkatársa a kényszervallatás kivételével minden lehetséges módot kipróbált a "király" szóra bírására - kevés sikerrel. Még a költői nevű Szépenlépő Katalint, a hajdani kedvest is sikerült ellene fordítania - ám érdemi információt így sem tudott kicsikarni a makacs emberből. Már-már lemondott az ügyről, amikor váratlanul maga Rózsa Sándor adott neki ötletet "megfogására".

A betyár - az őt övező respektus okán - viszonylagos szabadságban élt a szegedi várbörtönben, így többek közt bármikor betérhetett egy kis beszélgetésre vagy pipadohányra Laucsik irodájába. Egy borongós napon is így tett, ám mivel látta, hogy a főpandúr éppen olvas, illedelmesen leült, kivárta, míg az leteszi az újságot, majd megkérdezte, mond-e esőt a lap, vagy sem. Laucsik ekkor döbbent rá, hogy a betyár nem ismeri a betűket, így - kellő előkészítéssel - bármit el lehetne hitetni vele.A legközelebbi találkozókor már egy olyan, titokban Pesten nyomott újsággal várta Rózsa Sándort, melyben kimondottan róla szóló hírek voltak. Az egyedi média megemlítette azt is, hogy az angol kormány a kereskedő halála miatt roppant módon felháborodott, s amennyiben a magyar hatóságok nem szolgáltatnak a szerencsétlenül járt személy családja részére igazságot, akár háborúra is hajlandó. Laucsik e napról-napra érkező híreket a megfelelő hangulati elemek kíséretében mindig előadta a betyárnak, így az - bár kezdetben bizonytalankodott azok valóságtartalmában - egyre idegesebben hallgatott. Ám vallani még ekkor sem akart.

A főpandúr e makacsságot tapasztalva egy hét után végül bevetette utolsó aduját: a Szeged környéki dombokra kivonatta a vár öreg ágyúit, s onnan fojtás nélkül kezdett lövöldözni. A messze hangzó dördülések hatására a várban - előre elrendezve - nagy rohangálás kezdődött: látszólag mindenki menekülni akart. Többek közt Rózsa Sándort is elővezették, megbilincselték, s egy szekérre helyezve már-már útnak indították, amikor az, észrevéve a közelben intézkedő Laucsikot, rákérdezett a fejetlenség okára. A főpandúr - aki vélhetőleg színésznek sem lett volna utolsó - keserű szavakkal hozta fel, hogy Szeged éppen az ő makacssága miatt lesz nemsokára a lángok és az ellenség martaléka. S ez volt az a pont, ahol a városát szerető ember végül megtört, s ott, a szekéren állva beismerte a rablást...


Rózsa Sándor a börtönben
Estók János: Boldog békeidők. Új képes történelem.
Magyar Könyvklub-Helikon Kiadó, Budapest, 1998, 16. oldal.


Laucsik, miután rájött, hogy a bandavezér ellen tökéletes biztonsággal alkalmazhatóak a pszichológia fegyverei, újabb lépésre szánta el magát. "Kitalált" két betyárt, akik úgymond kisajátították a Rózsának tulajdonított egykori bűntetteket. A nyomozó - aki az esetet szépen megörökítő Móra Ferenc szerint színésznek sem lett volna utolsó - napról-napra egyre mérgesebben fogadta a szobájába be-belátogató rablóvezért, aki eredendő kíváncsiságától vezérelve nem tudta megállni, hogy rá ne kérdezzen a szemmel látható bosszúság okára.

Laucsik a húrt feszítve több napig halogatta a választ, majd egy kiválóan megrendezett jelenet kíséretében kitört: elmondta, nagyon meggyűlt a baja két útonállóval, akik - s itt kapott szerepet a furfang - a rablóvezérnek tulajdonított bűnöket követték el. S hogy tovább fokozza a hatást, azt állította, a két lovas bandita úton-útfélen a tetteivel dicsekszik, s azt híresztelik, hogy Rózsa Sándor hozzájuk képest csak silány kapcabetyár lehet.

A nyilvánvaló sértés annyira elevenébe vágott főhősünknek, hogy ott helyben mindent bevallott; megnevezte az esetek tanúit, a bűntársakat, s végül az anno titokban elásott bizonyítékok (fegyverek, pénz) helyét is felfedte.

A bíróság hosszas tárgyalás után halálra ítélte Rózsa Sándort, ám a királyi curia határozata nagy visszatetszést keltett a közvéleményben. A felháborodás oka többek között arra vezethető vissza, hogy a vezér 1848-49-ben csapatával önkéntesként harcolt a magyar szabadság védelmében, s így egyfajta respektus fűződött személyéhez.

Az ítélet a kor szokása szerint jóváhagyásra felkerült az uralkodóhoz, ám I. Ferencz József hosszas mérlegelés után életfogytiglanra változtatta Rózsa büntetését. A határozatot a nemzet - a korabeli lapok tanúsága szerint - nagy tetszéssel fogadta. A hajdani rablóvezér sorsa ezután egyenes úton haladt: a szegedi börtön lakójaként élte le maradék életét. Az annalesek tanúsága szerint a rettegett haramia az utolsó években jobb híján kötögetéssel ütötte agyon az időt...

mfor.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
A Magyar Szent Korona országai KIRAKÓS
Puzzle - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat