HunHír.info

2019. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

A Szent Korona tulajdona a Kárpát-medence

2006. január 06.
HunHír.Hu

A magyar államiság legfontosabb jelképe, a Szent Korona pontosan 28 évvel ezelőtt került ismét haza, Magyarországra. A II. világháborút követően több mint harminc éven keresztül egy amerikai katonai bázison őrizték, több magyar koronázási ékszerrel együtt, míg a viszonylagos hidegháborús enyhülésben visszakaphatta az ország.

Menedék - Baráthosi

A Szent Korona több mint egy felségjel, a magyar nemzet legfőbb meghatározója, a hatalmi viszonyok, a tulajdonlási formák, a jog kifejezője, az egész, egységes Kárpát-medence mindenek feletti megjelenítője. A világ egyetlen népének nincs ilyen ereklyéje, amely kézzel foghatóan bizonyítja a magyarság egyetemes történelemben betöltött helyét, szerepét.

A Szent Korona és a hozzá tartozó jogrendszer, a jelképeiből is kiolvasható múlt, s a koronázási ékszer már-már természetfeletti erővel bíró tulajdonsága egyértelmű sarokpont volt minden idők más népeket leigázni akaró, saját képre gyúrni próbáló törekvéseiben. Napjainkban speciális üzenetet hordoz a globalizációs tengerben, az uniformizálódott világban megtestesíti a különlegességet és az eredet felvállalásának fontosságát.

Természetesen, hogy a nép, a nemzet és a hiteles magyar múlt kérdéseit félvállról kezelők beállnak azon elméletgyártók közé, akik a Szent Korona jelentőségét kívánják csökkenteni, de hála Istennek, egyre több olyan magyar szaktekintély fejti ki véleményét a korona eredetéről, múltjáról, akit a nemzet iránti elkötelezettség motivál, s ezért is a teljes hitelességre törekszik. Badiny Jós Ferenc, Pap Gábor, Szántai Lajos ez irányú előadásait kell látogatnia, tanulmányait megismernie minden gondolkodó magyarnak, mert általuk összerakható a kép.

Koronánk hányatott sorsáról, az elmúlt évszázadokban történt kalandos utazásairól elég jól beszámolnak a korabeli források. Tartózkodott több alkalommal is a történelmi Magyarország határain kívül, elég sokszor őrizték a trianoni Magyarország mesterségesen meghúzott vonalain kívül. Befogadta többek között Munkács vára, óvta évszázadokkal később a kőszegi Kálvária-domb és 45-ben Amerikába került a II. világháború győzteseinek hadizsákmányaként.

Mintegy harminc évig kellett nélkülöznünk idehaza a Szent Koronát, míg 1978. január 6-án végre hazakerülhetett. A kommunisták a Nemzeti Múzeumba vitték legfontosabb jelképünket, majd a rendszerfoltozás után 1999. december 21-én az országgyűlés meghozta a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvényt, amellyel lehetővé vált, hogy a korona a jogarral és az országalmával együtt a magyar Parlament kupolacsarnokában, mindenki által meglátogatható és szemrevételezhető legyen.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat