HunHír.info

2018. Szelek hava 22. nap, Aranyos napja.

A Szent Korona tulajdona a Kárpát-medence

2006. január 06.
HunHír.Hu

A magyar államiság legfontosabb jelképe, a Szent Korona pontosan 28 évvel ezelőtt került ismét haza, Magyarországra. A II. világháborút követően több mint harminc éven keresztül egy amerikai katonai bázison őrizték, több magyar koronázási ékszerrel együtt, míg a viszonylagos hidegháborús enyhülésben visszakaphatta az ország.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

A Szent Korona több mint egy felségjel, a magyar nemzet legfőbb meghatározója, a hatalmi viszonyok, a tulajdonlási formák, a jog kifejezője, az egész, egységes Kárpát-medence mindenek feletti megjelenítője. A világ egyetlen népének nincs ilyen ereklyéje, amely kézzel foghatóan bizonyítja a magyarság egyetemes történelemben betöltött helyét, szerepét.

A Szent Korona és a hozzá tartozó jogrendszer, a jelképeiből is kiolvasható múlt, s a koronázási ékszer már-már természetfeletti erővel bíró tulajdonsága egyértelmű sarokpont volt minden idők más népeket leigázni akaró, saját képre gyúrni próbáló törekvéseiben. Napjainkban speciális üzenetet hordoz a globalizációs tengerben, az uniformizálódott világban megtestesíti a különlegességet és az eredet felvállalásának fontosságát.

Természetesen, hogy a nép, a nemzet és a hiteles magyar múlt kérdéseit félvállról kezelők beállnak azon elméletgyártók közé, akik a Szent Korona jelentőségét kívánják csökkenteni, de hála Istennek, egyre több olyan magyar szaktekintély fejti ki véleményét a korona eredetéről, múltjáról, akit a nemzet iránti elkötelezettség motivál, s ezért is a teljes hitelességre törekszik. Badiny Jós Ferenc, Pap Gábor, Szántai Lajos ez irányú előadásait kell látogatnia, tanulmányait megismernie minden gondolkodó magyarnak, mert általuk összerakható a kép.

Koronánk hányatott sorsáról, az elmúlt évszázadokban történt kalandos utazásairól elég jól beszámolnak a korabeli források. Tartózkodott több alkalommal is a történelmi Magyarország határain kívül, elég sokszor őrizték a trianoni Magyarország mesterségesen meghúzott vonalain kívül. Befogadta többek között Munkács vára, óvta évszázadokkal később a kőszegi Kálvária-domb és 45-ben Amerikába került a II. világháború győzteseinek hadizsákmányaként.

Mintegy harminc évig kellett nélkülöznünk idehaza a Szent Koronát, míg 1978. január 6-án végre hazakerülhetett. A kommunisták a Nemzeti Múzeumba vitték legfontosabb jelképünket, majd a rendszerfoltozás után 1999. december 21-én az országgyűlés meghozta a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvényt, amellyel lehetővé vált, hogy a korona a jogarral és az országalmával együtt a magyar Parlament kupolacsarnokában, mindenki által meglátogatható és szemrevételezhető legyen.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat