HunHír.info

2019. Ígéret hava 23. nap, Szabolcs napja.

Megszentségtelenítik a templomokat

2005. február 18.
G. Kirkovits István

Sztehlik László, a budapesti Egyetemi templom sekrestyése szívesebben beszélne a hívők számának növekedéséről, programjaikról, temploma múltjáról, a pálosok magyarországi tevékenységéről, de most nem teheti. Közölnie kell országgal-világgal, hogy a belvárost ellepő turisták mellett mások is vannak, akik csak úgy belátogatnak az istenházába.

Menedék - PálfiMíg a szemlélődő kirándulók legfeljebb hangos viselkedésükkel zavarják meg az áhítat csendjét, addig egyeseket az anyagi haszonszerzés motivál. A közelmúltban a budapesti Egyetemi templom úgynevezett magyar oltáráról eddig ismeretlen tettesek eltulajdonítottak négy darab négyszáz évesre becsült aranyozott fa gyertyatartót, vélhetően pálos mesterek keze munkáját. A pálosok barokk templomát a kor mestere, Mayerhoffer András építette 1722-től. Szószékét, a padokat, a kórusajtókat, fakapuját gazdag faragás díszíti: a pálos Félix fráter munkái. Főoltárát pazar változatossággal 1746-ban építették fel. A rendőrség természetesen nyomoz az ügyben, de ki tudja, megkerülhetnek-e ezek a felbecsülhetetlen eszmei értékű műkincsek, hiszen hazánk a mostanság oly divatos nemzetközi illegális műkincs-kereskedelem egyik tranzitországa, illetve beszerzőhelye.

A templomban már korábban is jártak bűnözők öt évvel ezelőtt elvittek egy keresztet, gyertyatartókat, de a kereszt-tolvajt sikerült kézre keríteni. Rongálók is letették kézjegyüket, lefeszítették az aranyozott korpuszt, és olyanok is voltak, akik nem szégyellették illemhelyül használni a több száz éves műemléket. A sekrestyés nap mint nap szembesül a megélhetési bűnözők próbálkozásaival, igaz az ő cselekedetük nagyságrendekkel kisebb volumenű, mint mondjuk a műtárgy-eltulajdonítás, de a hívők filléres adományai is zsákmányul eshetnek a rafinált tolvajoknak. Odaállnak a persely elé, damilra kötött horoggal próbálják a bankókat kihalászni, vagy tűvel piszkálják a bedobott pénzérméket. Az is előfordult, hogy az oltárnál miséző pap észlelte a perselytolvajt, de nem tudott tenni semmit, mert prédikáció közben mégsem mondhatta, hogy kedves testvérünk, ne tessék már lopni.

Az Egyetemi templomra őr vigyáz, de a tettesek kifigyelték, mikor hagyja el pár percre helyét, s ez alatt az idő alatt lopták el a műtárgyakat. Szinte ismerősök már azok a zavarosban halászók, akik nap mint nap megjelennek a templomban, körülnéznek, vizsgálódnak és kutakodnak, s nem zavarja őket, hogy látható: nem az imádkozás, vagy az áhítat, hanem sokkal inkább valami bűnös más motiválja viselkedésüket. Az is előfordult a templomban, hogy látták, amikor egy elkövető már kezében tartotta az oltáron lévő keresztet, de mint megszokhattuk, a bűnözők kívülről fújják jogaikat, és a tetten ért ember is erre hivatkozott. Miután a bűncselekményt nem tudta befejezni, a vádemelés is elmaradt, s legfeljebb csak arcvonása rögzült a templomra vigyázók emlékezetében.Elszomorító, hogy olyan világot élünk, ahol semmi sincs biztonságban, és még azok a szent helyek is, amelyeket tiszteletben tartott a megszálló évszázadokon keresztül, az utóbbi évtizedekben a bűn célpontjává válhatnak. Az sem elhanyagolható, hogy nagyon kevés pénz jut a biztonsági berendezésekre, s az államnak sem szívügye, hogy minden erejével óvja a nemzeti kultúrkincsünk meghatározó részét.

Zala megyében nemrégiben három, közel azonos időben épült barokk templom vált áldozatává a rablók gyalázatos tettének. Az 1779-ben felszentelt söjtöri istenháza Mária-oltáráról eltűnt két, 50-60 centiméter magas, aranyozott, kitárt szárnyú, kék-rózsaszín angyalszobor, hat, a templommal egyidős háromlábú barokk aranyozott fa gyertyatartó. A szentségtartó tetejéről leszerelték az ezüst színű, kitárt szárnyú pelikánmadárt és fiókáit ábrázoló szobrot, a szószékéről eltűnt a két angyalfigura és lefeszítettek három puttót is. A sekrestyéből pedig nyoma veszett a miséző kehelynek.

A fosztogatók behatoltak a novai templomba is, ahonnan 11 fából készült, aranyozott angyalszobor, puttó került idegen kezekbe. A szobrok viszonylag kis méretűek, ám értékük annál tetemesebb, utánpótlásuk 10-15 millió forintba kerülhet. Tíz szobor 1778-ban készült, a fennmaradó, amely a veszprémi püspök adománya volt, ennél 50-100 évvel idősebb.


Fotó: G. Németh Éva
Kehidakustányban is jártak betörők. A templom 250 éves, körülbelül hat méter magas faoltáráról elvitték Dávid és Salamon király faszobrát, valamint az összes, nyolc angyalszobrot, a megmaradtak is megrongálódtak. Az oltári szentségtartót is felfeszítették.

A templomgyalázókat sikerült kézre keríteni a rendőrségnek. A banda felszámolásával kapcsolatos információkat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője tudatta a nyilvánossággal. Hegyi Ferenc rendőr-őrnagy összefoglalta, először Csatár katolikus templomába tört be a bűnbanda. Ezután havonta több templomot is kifosztottak Zala, Tolna, Vas és Veszprém megyében. Miután a betöréseket hasonló módszerrel követték el, a Zala megyei rendőrség magához vonta az ügyeket, és összességében kezelte azokat. A nyomozók rábukkantak F. Csaba jánosházi lakosra, akinek az ismeretségi körében végzett adatgyűjtés során került látókörükbe négy férfi, akikre különböző helyszíneken egyszerre csapott le a rendőrség speciális osztaga.

A bűnbanda szervezettségét jellemzi, hogy az ügyben szereplő orgazda adta ki az utasítást a tolvajoknak a templomok és a benne rejlő értéktárgyak feltérképezésére. Az orgazda főleg nyugat-európai és tengeren túli megrendelőkkel állt kapcsolatban, így a magyar templomok eltulajdonított kincsei már bizonyos magángyűjteményeket gyarapíthatnak. A házkutatásokkor viszont megtalálták a kehidakustányi templomból ellopott két értékes faszobrot, az egyiket az orgazda lakásán, a másikat pedig Jánosházán egy bokorban.
A vámosok szerint a műtárgykereskedésre szakosodott szervezett bűnbandák ténykedésével több száz milliós nagyságrendű is lehet a Kelet-Közép-Európát behálózó illegális kereskedelem. Magyarország az utóbbi időben tranzitútvonalból célállomássá vált. A fináncok felderítési mutatói szerint a keleti és a nyugati határon elsősorban Romániából származó értékeket próbálnak Magyarországra csempészni. Főleg templomi kegytárgyakat, ikonokat találnak a vámosok a járművek speciálisan kialakított búvóhelyein.

Az arányosság és az egyenrangúság pártján állók nehezményezik, hogy míg egy, a saját bevallásuk szerint alig több mint tízezres lélekszámú vallási felekezet milliárdos nagyságrendben kap támogatást zsinagógája felújításához, addig a keresztény templomok sokszor még az állagmegóvást sem tudják finanszírozni. Arról nem is beszélve, hogy nem telik a szükséges biztonsági berendezésekre, így az évszázados értékeket sokhelyütt csak egy-egy szúette ajtó és pár ócska rozsdás lakat védi.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat