HunHír.info

2019. Ígéret hava 20. nap, Kadarta napja.

A rutén nép jótevője

2005. január 07.
G. Kirkovits István

Reisz Péter Pál szombathelyi ferences atya kutatómunkájának köszönhetően bővíthetjük hiányos történelmi ismereteinket. Az atya ugyanis megtalálta a történelmi Magyarország nyugati szegletében a ma Ausztriához tartozó Borostyánkő településen a rutén nép jótevőjeként elhíresült Egán Ede sírját. Életpéldája mindenki számára megmutatja az utat, miként kell kiállni magyarságunkért és nemzettestvéreinkért.

Magyar Menedék - Raffay

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben számos publikáció jelent meg Egán Ede tevékenységével kapcsolatosan, csak hosszú kutakodás után lehet mostanság is megtalálni részletes életútját. A közkézen forgó lexikonok megemlítik ugyan, hogy az apai ágon ír származású agrárszakember kezdeményezésére állították fel 1883-ban az Országos Tejgazdasági Felügyelőséget, és 1897-től vezette a Darányi-féle Földművelésügyi Minisztérium Bereg megyében létesített biztosságát.

Az igazság viszont az, hogy tevékenysége jóval sokrétűbb, minthogy csak annyit tudjon róla az általános ismeretekkel rendelkező, hogy tejszövetkezetek létrehozását szorgalmazta, és kidolgozta a budapesti központi tejcsarnok alapszabály-tervezetét. Darányi Ignác földművelésügyi minisztert ugyanis a XIX. század végén egyre inkább foglalkoztatta az úgynevezett Ruténföld egyre sokasodó problémája. Személyesen is tapasztalta, hogy az alkohol, az uzsora és a nyomor olyan gondokat okoz Kárpátalján, amit csak központi intézkedésekkel lehet orvosolni.

Megbízta tehát a korábban már a minisztérium szolgálatába állt Egán Edét, készítsen jelentést a hegyvidéki földművelő nép közgazdasági helyzetéről, és ha lehetséges, az ennek javítását célzó állami akció körvonalait is rajzolja fel. Bosnyák Zoltán összeállításából tudjuk, az elkészült anyagot Darányi teljes egészében magáévá tett, s így meg is bízta Egánt a benne foglaltak végrehajtásával. A fő problémát az okozta, hogy különösen Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros vármegyékben nyomasztó volt a földhiány, és a nyomor okozta társadalmi feszültségeket a század utolsó negyedében megkezdődött nagymértékű bevándorlás is továbbgerjesztette.

A magyar állam liberális hozzáállásának köszönhetően ugyanis tömegesen érkeztek Galíciából az izraeliták, s rövid időn belül teljesen uralták az ottani pénzvilágot. A jelzáloghitel lehetősége hiányában csak személyre szóló hitelt kaphatott az anyagi problémákkal küzdő gazda, és a minimális kamat 10 forint után heti egy forintra rúgott. Ezen az igazságtalan konstrukció következtében a parasztok birtoka, ingósága játszi könnyedséggel juthatott az uzsorások kezébe.

Egán Ede tevékenységének köszönhetően 11 hitelszövetkezetet alakítottak 56 község bevonásával és ezek igazgatótanácsában helyet kapott a hegyvidéki akció megbízottja is. Nagyobb kölcsönöket csak hozzájárulásával lehetett megszavazni. A szövetkezetek közel ötszáz esetben folyósítottak kölcsönt 500 korona erejéig. Jelentős feszültséget okozott az is, hogy a szövetkezetek kézbe akarták venni a pálinkakimérést is, és az uzsorások, valamint Egán között ekkor éleződött ki igazán az ellentét.

A galíciaiak annyit el is értek, hogy a pénzügyminisztérium csak ott adta meg a szövetkezeteknek az italmérési engedélyt, ahol ezt a községi képviselőtestület többsége is javasolta. 11 község közül ötben ez sikerült is. Egán felvette a harcot az áru és az áruuzsora ellen is, és a hitelszövetkezetek kötelékében áruraktárakat állíttatott fel, ahol az elsőrendű életszükségleti cikkeket kínálták.

Egán Ede 1901. szeptember közepén a hegyvidéki akció további kiterjesztéséről tárgyalt Ungvárott. A megyeszékhelyről indult útnak Munkács felé, de Hegyfark település környékén, egy domboldalon halálos lövés érte. Egyre többen vallják korabeli tanúvallomásokra és jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a rutén nép megmentőjével orgyilkos golyója végzett.

2004. október 21.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 699 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat