HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

A rutén nép jótevője

2005. január 07.
G. Kirkovits István

Reisz Péter Pál szombathelyi ferences atya kutatómunkájának köszönhetően bővíthetjük hiányos történelmi ismereteinket. Az atya ugyanis megtalálta a történelmi Magyarország nyugati szegletében a ma Ausztriához tartozó Borostyánkő településen a rutén nép jótevőjeként elhíresült Egán Ede sírját. Életpéldája mindenki számára megmutatja az utat, miként kell kiállni magyarságunkért és nemzettestvéreinkért.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben számos publikáció jelent meg Egán Ede tevékenységével kapcsolatosan, csak hosszú kutakodás után lehet mostanság is megtalálni részletes életútját. A közkézen forgó lexikonok megemlítik ugyan, hogy az apai ágon ír származású agrárszakember kezdeményezésére állították fel 1883-ban az Országos Tejgazdasági Felügyelőséget, és 1897-től vezette a Darányi-féle Földművelésügyi Minisztérium Bereg megyében létesített biztosságát.

Az igazság viszont az, hogy tevékenysége jóval sokrétűbb, minthogy csak annyit tudjon róla az általános ismeretekkel rendelkező, hogy tejszövetkezetek létrehozását szorgalmazta, és kidolgozta a budapesti központi tejcsarnok alapszabály-tervezetét. Darányi Ignác földművelésügyi minisztert ugyanis a XIX. század végén egyre inkább foglalkoztatta az úgynevezett Ruténföld egyre sokasodó problémája. Személyesen is tapasztalta, hogy az alkohol, az uzsora és a nyomor olyan gondokat okoz Kárpátalján, amit csak központi intézkedésekkel lehet orvosolni.

Megbízta tehát a korábban már a minisztérium szolgálatába állt Egán Edét, készítsen jelentést a hegyvidéki földművelő nép közgazdasági helyzetéről, és ha lehetséges, az ennek javítását célzó állami akció körvonalait is rajzolja fel. Bosnyák Zoltán összeállításából tudjuk, az elkészült anyagot Darányi teljes egészében magáévá tett, s így meg is bízta Egánt a benne foglaltak végrehajtásával. A fő problémát az okozta, hogy különösen Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros vármegyékben nyomasztó volt a földhiány, és a nyomor okozta társadalmi feszültségeket a század utolsó negyedében megkezdődött nagymértékű bevándorlás is továbbgerjesztette.

A magyar állam liberális hozzáállásának köszönhetően ugyanis tömegesen érkeztek Galíciából az izraeliták, s rövid időn belül teljesen uralták az ottani pénzvilágot. A jelzáloghitel lehetősége hiányában csak személyre szóló hitelt kaphatott az anyagi problémákkal küzdő gazda, és a minimális kamat 10 forint után heti egy forintra rúgott. Ezen az igazságtalan konstrukció következtében a parasztok birtoka, ingósága játszi könnyedséggel juthatott az uzsorások kezébe.

Egán Ede tevékenységének köszönhetően 11 hitelszövetkezetet alakítottak 56 község bevonásával és ezek igazgatótanácsában helyet kapott a hegyvidéki akció megbízottja is. Nagyobb kölcsönöket csak hozzájárulásával lehetett megszavazni. A szövetkezetek közel ötszáz esetben folyósítottak kölcsönt 500 korona erejéig. Jelentős feszültséget okozott az is, hogy a szövetkezetek kézbe akarták venni a pálinkakimérést is, és az uzsorások, valamint Egán között ekkor éleződött ki igazán az ellentét.

A galíciaiak annyit el is értek, hogy a pénzügyminisztérium csak ott adta meg a szövetkezeteknek az italmérési engedélyt, ahol ezt a községi képviselőtestület többsége is javasolta. 11 község közül ötben ez sikerült is. Egán felvette a harcot az áru és az áruuzsora ellen is, és a hitelszövetkezetek kötelékében áruraktárakat állíttatott fel, ahol az elsőrendű életszükségleti cikkeket kínálták.

Egán Ede 1901. szeptember közepén a hegyvidéki akció további kiterjesztéséről tárgyalt Ungvárott. A megyeszékhelyről indult útnak Munkács felé, de Hegyfark település környékén, egy domboldalon halálos lövés érte. Egyre többen vallják korabeli tanúvallomásokra és jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a rutén nép megmentőjével orgyilkos golyója végzett.

2004. október 21.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat