HunHír.info

2019. Fergeteg hava 20. nap, Balambér napja.

Mivel jár Magyarország IMF-tagsága?

2008. március 12.
HunHír.Hu

Az IMF valamint a Világbank két olyan szervezet, amely Magyarországnak nemhogy a jólétét nem segítette elő, hanem annak tönkretételében játszott kiemelkedő szerepet. A nemzetközi pénzügyi hatalomnak óriási érdeke fűződött ehhez, mert ezáltal hatalmas erőforrásokat és tőke erőforrásokat is ki tudtak vonni az országból.

Menedék - Atilla

1978-1980 között a hazai külgazdasági hiány jelentősen megnövekedett. Az akkori politikai vezetés hitelek felvételével próbált egyensúlyt teremteni. Ekkor kezdődtek el a csatlakozási tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. Az oroszok mindenről tudtak, mivel nélkülük semmit nem lehetet tenni a keleti blokkban. Azzal, hogy hazánkat beléptették egy nemzetközi pénzügyi rendszerbe, a Nemzetközi Valutaalap úgynevezett készenléti vagy kisegítő hiteleket nyújthatott Magyarországnak. Az IMF határozta meg azokat a feltételeket, amelyekhez ezen hitelek nyújtását kötötte. Lényegében az IMF irányította ezen országok gazdaságpolitikáját. Belépésünktől kezdve a hazai-gazdasági pénzügyi folyamatok irányítását csak az IMF szigorú ellenőrzésével lehet megvalósítani. Az IMF-nek elsősorban adósságbehajtó szerepe van, hitelt csak akkor ad, ha elkerülhetetlen.

Az IMF csatlakozás nagy terve Fekete János névéhez köthető. Következménye az lett, hogy a magyar gazdaság iszonyatos adósságcsapdába került, amelyből szinte lehetetlen mind a mai napig kilépni. A belépés pillanatától nem lehettek önálló gazdasági törekvései az országnak, csak az IMF által meghatározottakat teljesíthette. Ugyanis ez volt a feltétele annak, hogy további hiteleket kapjunk, ami viszont azt jelentette, hogy az újabb és újabb pénzek nem a gazdaság élénkítésére, hanem a kamatok törlesztésére mentek el, miáltal soha nem csökkent a tényleges adósság. Azokban az időkben hatalmas mennyiségű erőforrás áramlott ki az országból, miközben az adósság nemhogy csökkent, hanem drasztikusan növekedett. Az eladósodás oka az volt, hogy elsősorban csak a kamatokat fizettük, a tényleges tartozást nem. Az 1983-as csatlakozástól 1990-re már több, mint 20 milliárd dolláros lett az ország adóssága. A magyar kormánynak minden évben 1998-ig jelentést kellett készíteni a gazdaság állapotáról, ezzel kiszolgáltatták az országot.

Az IMF nagyon szigorú előírásokat fogalmazott meg, vagyis ha Magyarország hitelt akart felvenni, akkor folytatnia kellett azt a törvénytelen utat, amit a spontán privatizáció indított el, majd az állami vagyon teljes széthordásával tetőződött be. 1970-1987 között az ország nettó adósságállománya a minimális 0,5 milliárd dollárról 13, 7 milliárdra nőtt. Ugyanekkor 1980 és 1995 között több mint nyolcszorosára nőtt, a bruttó adósságállomány elérte a 35 milliárd dollárt. Eközben az 1980-ig felvett adósságállomány többszörösét, 1995-ig mint egy tízszeresét fizette vissza az ország.

Az IMF valamint a Világbank két olyan szervezet, amely Magyarországnak nemhogy a jólétét nem segítette elő, hanem annak tönkretételében játszott kiemelkedő szerepet. A nemzetközi pénzügyi hatalomnak óriási érdeke fűződött ehhez, mert ezáltal hatalmas erőforrásokat és tőke erőforrásokat is ki tudtak vonni az országból. Egészen biztos, hogy az 1990 előtti időkben az oroszokhoz is került a pénzből, de azt nem lehetett megmondani, hogy mekkora érték volt ez. A hitelek igen komoly része be sem jött az országba. Az sem igaz, hogy Magyarország lakosai felélték az átmeneti hiteleket. Ezek a hitelek jórészt az ( MSZMP) akkori elit zsebeibe vándoroltak.

Az ország problémáit meg lehetett volna oldani az IMF nélkül. Például úgy, ha nem visz ki a szovjet piac olyan hatalmas mértékű erőforrásokat, mondjuk az ötven forintos almát két forintért, vagy az ideiglenesen itt állómásozó szovjet hadsereg nem használhat és kaphat meg szinte ingyen. Magyarországot fel lehetett volna virágoztatni, mégpedig úgy, hogy nem kellett volna alacsony szinten tartani a béreket. Ilyen értelemben az akkori hatalom képviselői feláldozták az országot és ma is ennek a terhét nyögjük.

Megoldás még mindig van! A gazdasági és pénzügyi területen teljes nagytakarítást kellene végezni, még véghez lehetne vinni a privatizáció teljes újravizsgálását, természetesen most már sokkal nehezebb, mint a kilencvenes évek elején.

Harangi Fülöp

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat